avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cheltuieli individuale?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cheltuieli individuale?

Buna seara, vreau sa ridic o problema, si anume legata de o anumita suma care mi-a fostintrodusa in cuantumul intretinerii la rubrica ,,cheltuieli individuale".Este vorba despre contravaloarea taxei de inscriere privilegiu imibiliar asupra apartamentului meu de catre asociatia de proprietari pt neplata intretinerii la timp, fapt pt care mi s-a intentat si proces in acest sens.Intrebarea mea este : Este legal si unde este mentionat lfaptul ca aceasta suma poate fi introdusa in cuantumul intretinerii inainte de o hotarare definitiva si irevocabile a unei instante de judecara, avand in vedere ca nici macar nu mia ajuns citatie acsa pentru primul termen?
As aprecia un raspuns cat mai legal posibil si va multumesc pentru atentia acordata.
Cel mai recent răspuns: valitinu , utilizator 11:21, 26 Ianuarie 2012
domnule utilizator,,unlocatar" se pare ca aceasta neclaritate a mea va afecteaza destul de personal se pare...mi-ati insiruit cateva articole din cateva acte normative, dar va intreb , daca in normele de aplicare ale 230/2007 , scrie Art. 31. - Executarea silita a privilegiului imobiliar prevazut la art. 26 se va efectua numai in temeiul unei hotarari
judecatorestim ma repet,.unde scrie ca trebue sa platesc taxa de cadastru inaintea hotararrii judecatorersti?E normal si nu contest faptul ca privilegiul imobiliar se constituie inainte, din oarecare motive( de a nu se vinde apartamentul, lucru care nu se poate materializai n mod normal, fara hartie de la asoc. de proprietari)
Nu sunt rau platnic, mi ai manisfestat interesuiul de a-mi achita datoria , insa nu vrea ca cineva sa interpretze legea dupa bunul sau plac, pentru ca exact despre asta este vorba.
Daca cineva imi poate arata negru pe alb faptul ca trebuie sa platesc inainte aceste cheltuieli cu cadastru,,,tot respectul pentru ca asta era si rugamintea mea de la inceput
Va multumesc pentru disponibilitatea si amabilitatea dumneavoastra.
Nu am jignit si nu vreau sa fiu jignit domnule,,unlocatar"...pentru ca traim in Romania nu?unde orice este posibil........

Raspuns la afirmatia ,,UNLOCATAR" din Miercuri, 25 Ianuarie 2012, 11:26
ART. 26
Asociaţia de proprietari are, potrivit legii, un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra
apartamentelor şi a altor spaţii proprietăţi individuale ale proprietarilor din condominiu, precum şi un
privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, după cheltuielile de judecată datorate tuturor
creditorilor în interesul cărora au fost făcute

Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Adriantot, moderator
Da corect, cu conditia instituirii privilegiului.
Daca nu-l instituie, nu are nici un rang prioritar.
Si daca un alt creditor va executa si obtine hot.jud. definitiva, asociatia nevand deja instituit privilegiu ramane "cu buza umflata" ... pe romaneste. Nici nu se accepta instituiri ulterioare.

Mergeti o pagina in urma si cititi cerintele OCPI pentru instituirea privilegiului. Vedeti pe acolo mentionat ceva de hot.jud.?

Nu vreti sa platiti suma nici o problema, dati asociatia in judecata, si veti pierde cu brio. Nu o platiti, si asteptati sa va dea ei in judecata din nou. Iar veti pierde cu brio.

Si atunci o sa reveniti la noi ca v-au jupuit de o gramada de cheltuieli judecatoresti.

Interventie moderator
Mesajul Dvs. catre @unlocatar il voi considera atac la persoana daca este raportat si-l voi sterge.
Consider ca s-a raspuns destul de documentat de catre mai multi utilizatori si putem inchide si topicul daca continuati cu incapatanarea.
Asociatia nu va cere cheltuiala acesta pentru executare silita a privilegiului imobiliar pentru ca nu sunteti inca in situatia de a fi executat silit.
Asociatia v-a pus la plata inscrierii privilegiului imobiliar, ceea ce nu are nicio legatura cu vreo hotarare judecatoreasca.
Art. 49. - Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la: citirea, calculul si gestiunea consumurilor individuale de apa rece, apa calda, caldura, gaze, energie electrica, deseuri municipale; servicii cu privire la repartitoarele de costuri; chiriile spatiilor comune - boxe, casa scarii, holuri, spatiu ghena, terasa etc.; gestiunea ajutoarelor banesti; gestiunea contractelor cu caracter individual; intretinerea interfonului si a partii de instalatie din interiorul apartamentului; verificarea metrologica a contoarelor individuale de energie termica, in cazul distributiei orizontale; reviziile instalatilor interioare de gaze, apa si incalzire; alte servicii individuale catre proprietari.

Serviciul nu e catre dv., ci din cauza dv., iar necesitatea acestui privilegiu imobiliar nu face decat ca asociatia de proprietari sa se puna la adapost pentru a nu pierde restantele in caz ca aveti un litigiu cu vreo banca si aceasta sa va execute.
Dv., prin restantele e care le-ati acumulat, ati provocat o asemenea situatie si deci dv. trebuie sa platiti pentru asta.
In acest caz, daca asociatia nu inscrie acest privilegiu imobiliar ar fi exclusa dintre creditori.

Cheltuielile judecatoresti sunt altceva si numai in cazul in care ajungeti in proces cu asociatia si le veti plati daca judecatorul asa va hotari. Dar nu e cazul dv. deocamdata.

Deci v-ati clarificat faptul ca asociatia, la initiativa presedintelui, poate institui conform legii, privilegiul imobiliar. Bun, se pare ca totusi ati inteles ca privilegiul imobiliar instituit, nu are nici in clin si nici in maneca cu actiunea in instanta pe care tot asociatia a promovat-o impotriva dvs. Cred ca este clar pana acum. Dvs intrebati unde scrie negru pe alb ca asociatie trebuie sa va taxeze pe dvs. si numai pe pe dvs. cu aceasta suma. Ei, de obicei aceste hotarari se iau in Adunarea Generala a proprietarilor. Este posibil ca si la dvs. sa functioneze aceasta regula. La noi functioneaza. In acest sens trebuie sa vorbiti cu presedintele sa va arate ”negru pe alb” (albastru pe alb) in procesul verbal al AG unde s-a luat aceasta hotarare.
...................................................
Pentru a intelege mai bine aceste aspecte - chiar daca colegii nostri de pe forum au incercat, fiecare in stilul sau sa lamureasca cate ceva din problemele dvs., am sa va aduc aminte ca legislatia specifica as. prop. lasa la latitudinea AG sau com. executiv modul de rezovare a unor probleme, desigur cu respectarea legislatiei. Astfel, Legea 230/2007, la art. 47 - Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt urmatoarele:
.....................
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;

Ce intelegeti dvs. prin acest tip de cheltuiala?
Asociatia de proprietari cauta sa se protejeze impotriva unui proprietar care intr-un moment nefericit al vietii, are o problema deosebita si ramane restant la plata cheltuielilor de intretinere si cu una , doua sau trei luni, ci cu cine stie cat si actioneaza. Daca nu ar actiona, si doamne fereste s-ar intampla ceva nepravazut (am patit-o noi, am mai povestit), membrii as. prop., pe buna dreptate ar ”sari la gatul conducerii as. prop.” care ar fi buni de plata!
Vedeti, as. prop. are ”acoperire” in lege pentru cheltuiala facuta pentru si din cauza exclusiva a dvs., insa sunt conduceri ale unor as. prop. care supun dezbaterii in AG a acestor situatii. Sa vezi acolo discutii. Judecati si dvs. cum doriti. Noi am incercat, fiecare cum am stiut sa va clarificam intrebarea...
Cu stima, Adam Grecu.
@vali84,
Cred ca in urma dialogului de pana acum toata lumea a inteles, inclusiv dv, ca asociatia de proprietari are dreptul sa instituie privilegiul imobiliar.
De asemenea s-a inteles ca acest privilegiu nu poate fi executat, adica in baza lui un executor nu poate vinde la licitatie apartamentul pentru a recupera debitele catre asociatie, de aceea legislatia prevede ca executarea se face numai in urma unei hotarari judecatoresti...

A ramas inca nelamurit, doar pentru dumneavoastra, daca trebuie sa platiti si cand trebuie sa platiti costurile cu instituirea acestui privilegiu:
Daca cineva imi poate arata negru pe alb faptul ca trebuie sa platesc inainte aceste cheltuieli cu cadastru

Sa ne lamurim. Dumnaevaostra puteti avea pe lista de plata restante la intretinere, restante la reparatii, penalizari aferente acestora, restante la fonduri..., pe care nu le-ati platit si pentru care asociatia va actionat in instanta. Asocaitia impunand si privilegiu, a adaugat costul acestuia pe lista ca si onorariul achitat avocatului pentru actiunea in instanta.
Inainte de a impune privilegiul si de a va da in judecata aveati aceste debite mai putin cele ocazionate de privilegiu si onorariu. Luna uramtoare si cele care urmeaza ao sa vi se adauge pe lista, luna de luna, cotele aferente fiecarei luni, noi cheltuieli de reparatii si orice alte cheltuieli se vor mai face in asociatie.
Dumnaevaostra nu ati platit intretinerea probabil de mai multe luni (cel putin de 90 de zile).
Asa nu platiti acum nici costul privilegiului, al onorariului si cotele lunilor ce urmeaza.
Asociatia, pe buna dreptate va solicita plata acestora in instanta. Instanta va hotari cat trebuie sa platiti si ce trebuie sa platiti.
Vi s-a pus pe lista dar de platit platiti cum vreti, adica de buna voie, constientizand ca sunt cheltuielile dumneavoastra, sau veti plati silit dupa ce instanta se va pronunta.

Nu cred ca au venit cei de la asociatie la usa dv sa va solicite sa platiti acum taxa cu privilegiul imobiliar. Cred ca aceasta a fost afisata pe lista ca oricare alta cheltuiala facuta de asociatie.
E bine de stiut ca din momentul cand vi s-a instituit privilegiul imobiliar, asociatia a platit aceasta taxa, iar dumneavoastra ati avut posibilitatea sa contestati acest privilegiu in 15 zile de la comunicare. Daca ati facut contestatie si OCPI a constatat ca nu trebuie sa vi se impuna privilegiu, asociatia pierde suma achitata si nu dumneavoastra.
Asadar ati avut si aceasta posibilitate de contestare.
Acum sunteti in proces. Aveti posibilitatea sa achitati toate datoriile catre asociatie, sa solicitati expertiza (pe care o platiti), sa va judecati si sa astyeptati hotararea, platind conform acesteia, sa faceti recurs, sa va mai judecati si-n recurs, sa castigati sau sa pierdeti si-n recurs, sa platiti dupa acesta sau sa nu platiti nici atunci si sa fiti executat prin vanzarea apartamentului de catre executorul judecatoresc.
Toate acestea duc la cresterea sumei ce o greveze apartamentul in final.

Tratati aceste cheltuieli cu cadastru ca pe orice alta cheltuiala facuta de asociatie. Asa cum nu o sa gasiti in lege in mod explicit ca sunteti obligat sa platiti 10 m.c de apa, sau 0,22 lei/m.p. ca salarii sau 0,12 lei/mp intretinerea liftului.... tot asa nu o sa gasiti separat, explicit trecute in lege costurile cu privilegiu sau cu onorariu.

Si, nu, nu tebuie sa platiti, asa cum spuneti "inainte aceste cheltuieli cu cadastru", ci dupa ce asociatia a facut aceasta cheltuiala.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Ianuarie 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Privilegiu MicaCris MicaCris Suntem o asociatie de proprietari si avem un restantier pe care l-am dat in judecata , s-a emis o hotarare. Am dori pentru a ne asigura mai bine sa instituim ... (vezi toată discuția)
Apartament vandut la licitatie de banca octavia69 octavia69 am in asociatie doua apartartamente cu debite f. mari pe care le-am actionat in judecata de anul trecut,dar nu am primit inca nici o hotarare. intre timp,ele ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar UCH UCH Situatia este urmatoarea : un membru al unei asociatii de proprietari, dator la asociatie, a decedat. Apartamentul va fi impartit mostenitorilor : ... (vezi toată discuția)