avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... actiune impotriva Asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

actiune impotriva Asociatiei

Buna dimineata,

Va rog sa ma ajutati cu o indrumare in cazul in proprietarul unui apartament doreste sa actioneze in instanta asociatia de proprietari.

Motivul e ca asociatia a afisat un cuantum neadevarat al sumelor datorate de catre proprietar.
Proprietarul a notificat in scris asociatia ca in 5 zile de la primirea notificarii asociatia sa dea explicatii scrise privind modul de calcul al sumelor afisate, iar daca nu raspunde aceasta se va aprecia ca fiind o recunoastere din partea asociatiei a faptului ca proprietarul respectiv nu datoreaza acele sume. Asociatia nu a raspuns insa de mai bine de doua saptamani.

Ce fel de actiune ar putea promova proprietarul pt a se stabili ca acesta nu datoreaza sumele afisate de asociatie?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:51, 21 Martie 2013
primaria raspunde de cei fara atestat.Sesizati primaria.
proprietaru a scris:

primaria raspunde de cei fara atestat.Sesizati primaria.

Primaria sector 3 a spus ca ea poate trage la raspundere doar un administrator atestat, si daca locatarii vor administrator neatestat ei nu au ce sa faca.
Am facut plangere la politie ptr practicarea unei meserii fara atestat, dar deocamdata nu au facut nimic.

Oricum eu vreau sa dau asociatia in judecata pentru ca refuza sa aplice L.230.
Intrebarea mea era: actiunea o fac impotriva asociatiei de proprietari? sau a comitetului executiv si a cenzorilor?
Conform art. 35 din legea 230/2007 administratorul poate fi numai persona atestata sau firma specializata. Deci Primaria minte. Ce trebuiau sa faca era sa amendeze asociatia pentru ca nu are administrator atestat.

Din discutiile de pe forum pe care le-am urmarit rezulta ca dumneavoastra trebuie sa dati in judecata Asociatia dar ca raspunderea pentru situatia creeata apartine presedintelui si cenzorului / cenzorilor.
Administratorul este un simplu angajat si nu are raspunderi in problema aceasta, calculele fiind facute de frima X.

Dupa ce castigati procesul explicati vecinilor cine are raspunderea si lasati-i sa se certe intre ei cine si ce plateste.

Urmariti insa listele de intretinere sa nu va puna si pe dumneavoastra sa platiti o cota parte din cheltuielile procesului.
Eu inteleg ca am doua variante:
1.dau in judecata asociatia de proprietari caz in care cheltuielile de judecata cine mi le plateste? Fac executare silita pe asociatia de proprietari si le pun proprire pe cont? urmand ca asociatia sa recupereze de la presedinte si restul comitetului?
2. dau in judecata comitetul executiv(nominal pe cei 3 membrii) si comitetul de cenzori(nominal pe cei 3 cenzori), caz in care ptr recuperarea cheltuielilor ii execut silit pe fiecare dintre ei?

a mai facut careva astfel de actiune in instanta?
@euvera,
Daca dumneavoastra dati in judecata asociatia de proprietari nu aveti cheltuieli de judecata. Doar daca angajati un avocat o sa aveti de platit onorarioul acestuia. Apoi daca solicitati expertize o sa platiti aceste expertize...
Dar, asa cum spuneati si-n alt mesaj, un avocat care sa va reprezinte intr-o asemenea actiune este greu de gasit pentru ca asemenea lucruri nu se rezolva in instanta. Acestea se rezolva in asociatia din care faceti parte. Aveti dreptul sa aleget si sa fiti alesi in comitetul executiv ca sa aplicati legea asa cum sustineti.
Ati ajuns departe cu gandul la executarea silita a asociatie. Asociatia sunteti si dumneavoastra, adica va autoexecutati.
Deocamdata dumneavoastra nu ati precizat obiectul actiunii in instanta. Nu puteti sa actionati pe cineva in instanta pentru ca nu respecta o lege, ci trebuie sa aveti un motiv, o paguba cauzata de cei pe care-i chemati in judecata.
De aceea avocatul la care ati apelat era in dilema
:offtopic:
Am rugamintea sa nu mai citati mesajele anterioare. Dialogati firesc, asa cum vorbiti cu cineva fata in fata si nu e necesar sa repetati cuvintele celui cu care dialogati.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Lista de intretinere Elenapusa Elenapusa Cand 2 luni la rand (ianuarie 2016 si februarie 2016) listele de intretinere sunt scrise de mana administratorei, si afisate la avizier fara semnatura ... (vezi toată discuția)
Tabel intretinere serban_alin85 serban_alin85 De ceva timp la noi se afiseaza tabelul de intretinere fara sa fie semnat de catre cineva (administrator, presedinte, cenzonr) iar in acest tabel nu este ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari pe 37 blocuri cu 1350 apartamente SCLIPEINICU SCLIPEINICU Activa din ianuarie 2013 Adunarea generala hotareste plata unei taxe lunare fixe,alege comitetul executiv,alege comisia de cenzori,se stabileste cine este ... (vezi toată discuția)