avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 836 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... actiune impotriva Asociatiei
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

actiune impotriva Asociatiei

Buna dimineata,

Va rog sa ma ajutati cu o indrumare in cazul in proprietarul unui apartament doreste sa actioneze in instanta asociatia de proprietari.

Motivul e ca asociatia a afisat un cuantum neadevarat al sumelor datorate de catre proprietar.
Proprietarul a notificat in scris asociatia ca in 5 zile de la primirea notificarii asociatia sa dea explicatii scrise privind modul de calcul al sumelor afisate, iar daca nu raspunde aceasta se va aprecia ca fiind o recunoastere din partea asociatiei a faptului ca proprietarul respectiv nu datoreaza acele sume. Asociatia nu a raspuns insa de mai bine de doua saptamani.

Ce fel de actiune ar putea promova proprietarul pt a se stabili ca acesta nu datoreaza sumele afisate de asociatie?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 14:51, 21 Martie 2013
De unde ati scos ideea ca daca asociatia de proprietari este executata silit, locatarii sunt cei care platesc? L230 Art 32-2 "Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, membrii comitetului executiv, inclusiv presedintele asociatiei de propr. , raspund personal si solidar, dupa caz, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.La art 33-3".....cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund personal sau in solidar, in fata legii.......". Concluzia mea este ca nu eu proprietar platesc pentru ca presedintele si cenzorul nu stiu sa aplice legea, ci ei trebuie sa-si asume aceasta responsabilitate, asa cum prevede de altfel si legea.

Motivul, l-am mai precizat pe aici, este nerespectarea art 34-2- "asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate ptr functia de administrator sau....."

Nu inteleg ce vreti sa spuneti ca "nu puteti sa actionati pe cineva in instanta pentru ca nu respecta o lege? Eu stiu ca instantei tocmai acest rol ii revine, sa spuna daca legea s-a aplicat in mod corect sau nu.

in fine...cred ca cel mai bine ne-ar lamuri un avocat, dar se pare ca ei nu trec pe aici...
euvera a scris:

Actiunea in instanta, ptr angajarea unui administrator fara atestat se face impotriva Asociatiei de proprietari sau impotriva Comitetului Executiv si a cenzorilor? Am fost la un avocat dar nu m-a lamurit.

Ati consulta un avocat, asa cum spuneti, iar aceasta e subliniat mai sus. Am incercat sa va explic faptul ca in instanta trebuie sa aratati ca ati fost prejudiciata, inselata..., ca sa vi se accepte actiunea si nu faptul ca vecinii dv accept in conducerea sau administrarea asociatie o anumita persoana. Credet-ma ca acest forum este citit de multi avocati si-acestia v-ar raspunde cu placere, dar nu au obiectul actiunii dumneavoastra.
Care sunt daunele si prejudiciile pe care vi le-au facut presedintele si cenzorul angajand o persoana fara atestat, ca sa suporte ceva amenzi? Aveti rezultatele unei expertize din care sa reiasa ca ati fost pagubita cu vreo suma oarecare?
@euvera
Incercati o sesizare si la ITM.
am facut si sesizarea la ITM. Dat fiind faptul ca pe listele de intretinere au crescut salariile cu 500 lei, banuiesc ca administratorul si-a facut contract de munca, dar nu stiu cum(nu se poate angaja ca administrator, cel putin eu asa stiu...). Asta urmeaza sa aflu, daca o sa vrea sa imi arate contractul.
Astazi am fost in audienta la Prefectura(am facut si acolo o sesizare de anul trecut), si mi-a spus ca daca in final Primaria Sector 3 nu vrea sa intervina, sa dau in judecata Asociatia si Primaria.

Alte discuții în legătură

Lista de intretinere Elenapusa Elenapusa Cand 2 luni la rand (ianuarie 2016 si februarie 2016) listele de intretinere sunt scrise de mana administratorei, si afisate la avizier fara semnatura ... (vezi toată discuția)
Tabel intretinere serban_alin85 serban_alin85 De ceva timp la noi se afiseaza tabelul de intretinere fara sa fie semnat de catre cineva (administrator, presedinte, cenzonr) iar in acest tabel nu este ... (vezi toată discuția)
Asociatie de proprietari pe 37 blocuri cu 1350 apartamente SCLIPEINICU SCLIPEINICU Activa din ianuarie 2013 Adunarea generala hotareste plata unei taxe lunare fixe,alege comitetul executiv,alege comisia de cenzori,se stabileste cine este ... (vezi toată discuția)