avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... rog indrumare pentru verificarea unei asociatii de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

rog indrumare pentru verificarea unei asociatii de proprietari

Buna ziua,
Am primit o solicitare pentru a verifica corectitudinea din actele unei asociatii de proprietari. Probleme este ca nu am mai activat in acest domeniu si nu cunosc miscarea documentelor primare si justificative in asociatie. Ca sa ajungi la situatia activului si pasivului trebuie sa verifici baza. As aprecia orice ajutor. Mentionez ca am cunostinte de contabilitate financiara si mai stiu ca la asociatii evidenta se tine in partida simpla. Pot refuza acst angajament dar a devenit o provocare pentru mine sa aflu mai multe despre acest aspect.
Ca la orice contabilitate se porneste de la o situatie existenta la inceputul fiecarei luni. OK
Pe 01.01.N furnizorul de servicii de termoficare emite o factura in suma de X ron. Aceasta factura se inregistreaza intr-un registru probabil... Pana aici mi-am format o parere. Mai departe este ceata.
Cel mai recent răspuns: teodora2 , utilizator 09:26, 8 Februarie 2012
I s-a raspuns de catre @elga si @adriantot in proportie de 80-90%. Adica, zic eu specialisti in administrarea si conducerea asociatiilor.

Cenzorul nu aplica sau emite hotarari, ci doar verifica si face recomandari/ prezentari. Ce ar putea ruina la un restantier? Poate verifica daca i s-au aplicat corect penalizarile, daca sumele restante sunt restante. Daca detecteaza o eroare raporteaza CEx care trebuie sa indrepte eroarea.

L230/2007

Art. 33. - (1) Cenzorul sau comisia de cenzori a asociatiei de proprietari are, in principal, urmatoarele atributii:
a) verifica legalitatea actelor si documentelor, a hotararilor, deciziilor, regulilor si regulamentelor;
b) verifica executia bugetului de venituri si cheltuieli;
c) verifica gestiunea financiar-contabila;
d) cel putin o data pe an, intocmesc si prezinta adunarii generale rapoarte asupra activitatii lor si asupra gestiunii asociatiei de proprietari, propunand masuri.
(2) Cenzorul sau cenzorii alesi ai asociatiei de proprietari pot fi remunerati pe baza unui contract de mandat conform hotararii adunarii generale a proprietarilor, la data adoptarii bugetului anual de venituri si cheltuieli.
(3) Pentru neindeplinirea atributiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociatiei de proprietari raspund personal sau in solidar, in fata legii si a proprietarilor, pentru daunele si prejudiciile cauzate proprietarilor in mod deliberat.


Si legea da posibilitatea alegerii lor din randul proprietarilor fara a impune un anumit nivel de pregatire.

Sau il poti angaja daca iti permiti (si aici intradevar va fi un specialist).
Nu!!! Cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie sa aiba cel putin studii medii. Mai studiati putin Legea nr.230/2007 mai ales art.21 aliniatul (2).:hammer::thumbup::rtfm:
Ultima modificare: Duminică, 5 Februarie 2012
ogra, utilizator
eu ma refeream la studiile superioare care nu sunt impuse de lege

studiile medii = liceu
deci liceul nu scoate experti contabili/ juristi/ avocati/ ingineri pe portile lor
poate decat politicieni, dar asta e alta mancare de peste

deci oricine, absolvent de liceu poate fi ales ca cenzor, punct.
daca isi face sau nu treaba va hotara AG.
Eu va multumesc foarte mult pentru rabdarea pe care ati avut-o cu mine. Mi-a trebuit mult curaj sa-mi recunosc ignoranta in acest domeniu dar daca nu intrebi si nu te agiti nu faci nimic. Am cautat pe toate site-urile si, de aici un pic de acolo un pic, din necunostinta altora si din stiinta celor ca Dvs. am lamurit o mare parte din necunoscute. Acum am inceput sa ma interesez de un program informatic pentru a lucra in el asociatia respectiva si nu garantez ca nu voi intalni mereu probleme pe care nu voi sti sa le rezolv fara indrumarea cuiva. Nu sunt un mare expert contabil dar imi place aceasta profesie frumoasa si plina de satisfactie. Va admir foarte mult pentru ca Dvs. stiti ceea ce eu nu stiu.
Multumesc foarte mult tuturor celor care si-au aplecat urechea la prostiile mele si sper sa nu fie cazul dar daca mai am ceva nelemuriri indraznesc sa mai scriu. Domnul Adrian stie:vishenka:
Cu stima,
Teodora
In proiectul de lege este deja prevazut: studii superioare. Deocamdata mergem pe studii medi.

Alte discuții în legătură

Activ-pasiv... si altele yaguaro_1st yaguaro_1st Prietena mea m-a rugat sa o ajut cu actele asociatiei. Cunosc ceva teorie, m-am intersectat cu acest domeniu dar imi dau seama ca am cateva nelamuriri acum, ... (vezi toată discuția)
Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)
Situatia elementelor de activ si pasiv la o asociatie de proprietari alenka alenka 1.Soldul la casa si la banca il iau pe cel din 30.06.2013? 2.La sume neachitate de proprietarii din asociatie pt.lista de plata curenta -asta inseamna cei ... (vezi toată discuția)