avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenirea datoriilor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenirea datoriilor

Buna ziua! Am o problema. Tatal meu a murit anul trecut, ne-a parasit in 97, eu cu fratele meu am fost minori. El a bagat divortul de 2 ori, dar eu asa stiu ca nu au fost despartiti legal de maica mea. La primarie tatal meu figureaza pe numele lui cu 2 autoturisme, care faptic nu exista, doar scriptic. Astazi fratele meu s-a prezentat la primarie cu copia certificatului de deces, ca sa-i stearga restanta de impozit, nu cumva sa ne trezim in viitor cu ceva de plata. I s-a comunicat ca trebuie sa facem mostenirea. Noi nu am mostenit nimic, chiar ne-a luat tot cand ne-a parasit, maica mea a trebuit sa inceapa de la 0 cu 2 copii minori la scoala. Ce se va intampla cu impozitul neplatit? Nu a avut nici un bun cand a decedat, nu am mai stiut de el de ani de zile, politia ne-a anuntat ca este la terapie intensiva. Poate sa ne execute silit pe noi pentru datoriile lui? Va rog sa-mi dati un sfat. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Terezia81 , utilizator 13:51, 31 Ianuarie 2012
Potrivit dispozitiilor art.1114 din Noul Cod Civil (intrat in vigoare la data de 1.10.2011), mostenitorii raspund pentru datoriile defunctului numai cu bunurile din patrimoniul succesoral.
Daca in patrimoniul succesoral nu exista bunuri, atunci nu veti raspunde pentru datoriile tatalui dvs.

P.S. @piticut86 - conform Noului Cod Civil nu mai exista acceptare sub beneficiu de inventar si acceptare pura si simpla a mostenirii, tocmai pentru faptul ca nu mai are loc confuziunea patrimoniilor mostenitorilor cu patrimoniul defunctului.
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2012
ContSters103772, utilizator
Masinile au fost vandute fara acte. La politie figureaza doar cu una, ca are in proprietate. Imi fac griji pentru ca impozitul nu mai este platit pe ele cred ca de 10 ani.
Va multumesc pentru sfat.
Nu veti avea nimic de platit, daca nu ati acceptat mostenirea, achiesez la ce s-a spus anterior pe noul cod civil.
Va multumesc!

Alte discuții în legătură

Bunurile acceptate prin acceptarea mostenirii sub beneficiu inventar pot fi vandute numai prin licitatie publica ? glo glo cica bunurile dobandite prin acceptarea mostenirii sub beneficiu inventar pot fi vandute numai prin licitatie publica. adevarat sau fals? unde pot gasi ... (vezi toată discuția)
Certificat de deces sbeluka sbeluka Buna seara,as dori sa intreb daca se elibereaza certificat de deces,daca persoana respectiva are amenzi neplatite (vezi toată discuția)
Ce fac cu creditele ramase la banci dupa decesul tatalui costel_81 costel_81 Acum cateva zile a decedat tatal meu in drum spre serviciu. In urma necazului am ramas cu un credit de nevoi personale fara asigurare de viata si o limita de ... (vezi toată discuția)