Buna ziua! Am o problema. Tatal meu a murit anul trecut, ne-a parasit in 97, eu cu fratele meu am fost minori. El a bagat divortul de 2 ori, dar eu asa stiu ca nu au fost despartiti legal de maica mea. La primarie tatal meu figureaza pe numele lui cu 2 autoturisme, care faptic nu exista, doar scriptic. Astazi fratele meu s-a prezentat la primarie cu copia certificatului de deces, ca sa-i stearga restanta de impozit, nu cumva sa ne trezim in viitor cu ceva de plata. I s-a comunicat ca trebuie sa facem mostenirea. Noi nu am mostenit nimic, chiar ne-a luat tot cand ne-a parasit, maica mea a trebuit sa inceapa de la 0 cu 2 copii minori la scoala. Ce se va intampla cu impozitul neplatit? Nu a avut nici un bun cand a decedat, nu am mai stiut de el de ani de zile, politia ne-a anuntat ca este la terapie intensiva. Poate sa ne execute silit pe noi pentru datoriile lui? Va rog sa-mi dati un sfat. Va multumesc!
Potrivit dispozitiilor art.1114 din Noul Cod Civil (intrat in vigoare la data de 1.10.2011), mostenitorii raspund pentru datoriile defunctului numai cu bunurile din patrimoniul succesoral.
Daca in patrimoniul succesoral nu exista bunuri, atunci nu veti raspunde pentru datoriile tatalui dvs.
P.S. @piticut86 - conform Noului Cod Civil nu mai exista acceptare sub beneficiu de inventar si acceptare pura si simpla a mostenirii, tocmai pentru faptul ca nu mai are loc confuziunea patrimoniilor mostenitorilor cu patrimoniul defunctului.
Masinile au fost vandute fara acte. La politie figureaza doar cu una, ca are in proprietate. Imi fac griji pentru ca impozitul nu mai este platit pe ele cred ca de 10 ani.