avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pactul comisoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pactul comisoriu

Potrivit noului Cod Civil, pactele comisorii mai pot fi de patru feluri?
Cel mai recent răspuns: victor_dutu , utilizator 10:57, 10 Septembrie 2014
Nu cunosc etimologia expresiei "Pact Comisoriu" , dar consider ca legiuitorul a instituit aceasta forma de intelegere (PACT), convenita intre parti, ca act legal sub semnatura privata, cu putere de "Comitere" (INFAPTUIRE), a clauzelor stabilite de catre parti, de comun acord; rolul sau cred ca ar fi tocmai acela de a conferii actului semnat sub incidenta sa o valoare juridica certa, fara necesitatea unei ulterioare confirmari in instanta.
Daca in contractul intocmit cu clauza de pact Comisoriu Expres, exista inserata si clauza de pierdere automata a posessiei locatiei de catre chirias, la data rezilierii din vina sa, logic,reintrarea proprietarului in spatiul ocupat in continuare in mod abuziv, nu mai poate fi considerata ca tulburare de posesie a fostului chirias, intru-cat posesia sa a incetat,sub efectul juridic al pactului comisoriu expres si nu mai sunt necesare alte actiuni sau hotarari judecatoresti: " in cazul neexecutarii obligatiilor, contractul se desfiinteaza de plin drept, fara punerea in intarziere a debitorului", adica reluarea neintarziata (deci fara termene de judecata, sau alte actiuni) a posesiei de catre proprietar.
Din acel moment, daca chiriasul continua posesia locatiei, in mod abuziv si rau intentionat, el se afla acolo deja in mod ilegal, incalcand dreptul de proprietate. Proprietarului ii revine in mod automat dreptul de posesie asupra bunului, ca rezolutie pactului, caz in care el poate solicita interventia organelor de politie, pentru ca nu mai exista d.p.d.v. legal posesia chiriasului si nu mai poate fi invocata tulburarea sa de posesie. In schimb, proprietarul poate inainta plangere penala impotriva ocuparii abuzive a spatiului sau.
Daca cumva am supraevaluat puterea pactului comisoriu, va rog sa ma corectati.
Buna seara! Intreb si eu ca un nestiutor al NCC, acest "Pact Comisoriu" se aplica si la contractele de intretinere? Daca, clauza de intretinere a incetat datorita decesului debitorului si mostenitorul sau unic nu voieste sa preia intretinerea, contractul se reziliaza de drept? In contract se prevede o asemenea clauza "daca debitorul nu-si indeplineste obligatia de intretinere, contractul se reziliaza de drept, partile repunandu-se in situatia anterioara". Se cere in instanta rezolutiunea contractului de intretinere pentru decesul debitorului, sau cum se procedeaza pentru a se repune partile in situatia anterioara, contractul ramanand fara obiect ? Va multumesc pt ajutor!
Opereaza rezilierea de plin drept, in temeiul pactului comisoriu, insa trebuie constatata de instanta totusi.Fiindca mai ales in cazul unui astfel de contract , repunerea partilor in situatia anterioara inchieerii contractului implica mai multe aspecte. Deci nu rezolutiunea se cere in instanta, ea opereaza de plin drept, ci contatarea faptului ca a intervenit rezolutiunea
Multumesc, pt raspunsul prompt al dv.
Ce puteti sa-mi spuneti despre "declaraţia de rezoluţiune sau de reziliere" la care face referire
Art. 1.552. Rezolutiunea unilaterala .......(3) In toate cazurile, declaratia de rezolutiune sau de reziliere se inscrie in cartea funciara, unde se da aceasta declaratie ca sa aiba efect juridic?
Noile reglementari in materia rezolutiunii sau rezilierii contractului se aplica exclusiv in materia contractelor incheiate dupa intrarea in vigoare a Codului civil, respectiv dupa data de 1 octombrie 2011asigurarea opozabilitatii prin intermediul sistemului de publicitate al cartii funciare.
Sunt relevante si art. 902 alin. (2) pct. 11 si 19 din Codul Civil, in afara art. 1552 din care ati citat .

Alte discuții în legătură

Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu vs. declaraþie unilateralã de rezoluþiune / reziliere Patrick_ Patrick_ Pornind de la prevederile art. 1552 - NCC și de la un articol scris de un avocat asociat al unei prestigioase case de avocatură bucureștene, vă ... (vezi toată discuția)