avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pactul comisoriu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pactul comisoriu

Potrivit noului Cod Civil, pactele comisorii mai pot fi de patru feluri?
Cel mai recent răspuns: victor_dutu , utilizator 10:57, 10 Septembrie 2014
Da, cred ca Instanta e rezolvarea problemei. Oare cam cat m-ar costa un proces pt aceasta actiune? Aveti idee se plateste taxa judiciara de timbru si daca da, la valoarea de piata actuala sau la suma derizorie care figureaza contract?
Daca stie cineva,mii de multumiri !
Noul Cod Civil prevede la art. 1831 ca „Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriasului se face în baza unei hotarari judecatoresti”. Asadar, principiul este acela ca, de regula, evacuarea se face in baza hotararii judecatoresti (pe procedura de drept comun sau pe procedura speciala, ambele fiind reglementate de Noul Cod de Procedura Civila).
In speta de mai sus, fiind vorba de un contract de inchirirere, introducerea unei clauze de evacuare la rezilierea contractului este lipsita de efecte pentru ca Noul Cod Civil prevede numai la art. 1809 si art. 1816 alin. 3 posibilitatea evacuarii silite a chiriasului. Ipotezele descrise au in vedere numai incetarea contractului prin expirarea duratei contractuale (art. 1809 C. Civ.) si prin denuntare unilaterala (art. 1816 alin. 3 C. Civ.). In plus, pentru a putea executa silit un asemenea contract, este imperios necesar ca acesta ori sa fie incheiat in forma autentica, ori sub semnatura privata dar inregistrat la autoritatile fiscale. Astfel, observam ca posibilitatea evacuarii chiriasului in caz de reziliere a contractului nu este prevazuta expres de lege (asa cum se intampla in cazul incetarii contractului prin ajungerea la termen si denuntarea unilaterala). Pentru acest motiv, va deveni aplicabila regula generala de la art. 1831 C. Civ., fiind necesara asadar introducerea unei actiuni in evacuare pentru ca locatorul sa reintre in posesia spatiului inchiriat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta intre pact comisoriu expres de gradul iv si clauza compromisorie de gradul iv billabong billabong va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca pactul comisoriu expres de gradul IV e aclasi lucru cu clauza compromisorie de gradul IV..daca nu,care-i diferenta ... (vezi toată discuția)
Pact comisoriu vs. declaraþie unilateralã de rezoluþiune / reziliere Patrick_ Patrick_ Pornind de la prevederile art. 1552 - NCC și de la un articol scris de un avocat asociat al unei prestigioase case de avocatură bucureștene, vă ... (vezi toată discuția)