avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executare silita din cauza datoriilor la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executare silita din cauza datoriilor la intretinere

Buna ziua. Am avut o datorie de 13500 la intretinere. Am fost dat in judecata pt suma de 67000 lei, insemnand datoria pana in ianuarie 2010. Ne-a venit ordinul de executare silita. Acum cateva zile am platit suma integrala, la executor si restul ce mai aveam la intretinere. Am fost uimita pt faptul ca doamna de la asociatie nea calculat penalitati la toata suma, adica si cea de la executor si restul de la intretinere, desi la un birou notarial unde am intrebat, mi-au spus ca nu ar mai fii tb sami calculeze penalizarile si la suma care o datoram le executor. Va rog lamuriti-ma cum este. Multumesc
Cel mai recent răspuns: adi1404 , utilizator 13:58, 1 Aprilie 2013
Dom'le,
Dvs ganditi ca administratorii, eu ca un amarat de consilier.
Dar tind sa va dau dreptate pentru sumele ce apar pe lista la avizier si daca trec 30 de zile de la data cand le-ati afisat.
Intelegeti ca inainte de a fi administratori suntem la randul nostru proprietari.
Aceia dintre noi, care intelegem sa ne facem treaba ca la carte, in spiritul si litera legii incercam sa dam sfaturile corecte cu explicatii care ne sunt la indemana cateodata, sau alta data ne scapa din exprimare.

Nu va desconsiderati, nu sunteti un "amarat de consilier". Eu am rezolvat muuuult mai multe incurcaturi, si nu numai la asociatiei, cu oameni ca Dvs. in detrimentul celor mai inalti ca ei pe scara ierarhica juridica. (aka ... intelegeti Dvs.)
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2012
arockz, utilizator
Printre altele vroiam sa spun ca privesc problema prin prisma "profesionalismului" administratorilor cu care am avut de-a face. de aia sunt amarat. :) Si aceia nu ar fi trecut niciodata la lista de plata acele cheltuieli de executare.
Pot sa aiba o decizie din partea Presedintelui, sau CEx sa nu penalizeze acele sume. E o decizie legitima, dar nu obligatorie.

Daca sunteti de acord cu mine si cu Dnul. Grecu asupra faptului ca aceste tipuri de cheltuieli nu vin asa din aer, ci sunt generate strict de problema, ati inteles si rationamentul de punere pe lista de plata si penalizarea daca se depasesc toate termenele.
opreaalina12 a scris:
Ne-a venit ordinul de executare silita. Acum cateva zile am platit suma integrala, la executor si restul ce mai aveam la intretinere. Am fost uimita pt faptul ca doamna de la asociatie nea calculat penalitati la toata suma, adica si cea de la executor si restul de la intretinere, desi la un birou notarial unde am intrebat, mi-au spus ca nu ar mai fii tb sami calculeze penalizarile si la suma care o datoram le executor.

Cum timpul costa bani, cei de la biroul notarial v-au spus la repezeala si dupa exprimarea subliniata se vede ca nu au spus-o hotarat si documentat, ca "nu ar mai fi trebuit...".
Ce birou notarial sta sa studieze legea 230/2007, HG 1588/2007 si mai ales sistemul propriu de penalizari al fiecarei asociatii!? Nici un birou notarial nu face acest lucru pentru ca nu este treaba notarului.

Acum la problema atat pentru @opreaalina cat si pentru ceilalti colegi de forum.

Asa cum s-a explicat si mai sus, debitele stabilite de instanta sunt conform actiunii introduse de asociatie acum doi ani (2012). In aceasta perioada si pentru aceasta actiune in instanta asociatia a cheltuit cu avocatul, expertul, executorul. De unde a luat asociatia bani? Din fondul de rulment sau de reparatii al celorlalti proprietari, ajungand sa nu poata achita la timp facturile pentru apa, gaz, caldura ..., asociatia acumuland in acest timp datorii si penalizari facturate de acesti furnizori. Aceste penalizari, atentie, nu erau prinse in actiunea initiala in instanta. Intanta s-a pronuntat probabil in 2011 dar restantierul nu a achitat nici dupa ce a intrat in posesia hotararii si de-abia dupa alte cateva luni, dupa ce asociatia a investit hotararea, a apelat la executor, a platit executorul (de unde? tot din banii adunati pentru apa sau caldura ale celorlalti), deabia atunci restantierul vine si achita tot, de frica vanzarii apartamentului la licitatie.
Asadar asociatia este total indreptatita sa calculeze penalizari mai ales ca, in conformitate cu legislatia (aceea citita si aplicata corect), asociatia poate calcula penalizari pentru orice suma datorata de restantier si nu numai pentru cotele de intretinere.
Daca un jurist, fie el si notar, s-a exprimat ca nu trebuia..., poate fi corect, foarte corect daca se are in vedere strict hotararea judecatoreasca. Uitati-va in hotarare ca acolo spune foarte clar cat trebuie sa plateasca cel care a pierdut procesul. Si de ceea pot sa inteleg juristul, notarul, orice om care are in vedere doar hotararea instantei. Clar, atat a stabilit instanta, atat platesti.
Numai ca plata trebuia facuta imediat dupa primirea hotararii si nu in faza de executare cand deja asociatia a facut si alte cheltuieli. Si-acestea cad tot in sarcina debitorului cu tot cu penalizarile aferente.

Apoi instanta nu avea cum sa judece pentru restantele de dupa anul 2010, dupa introducerea actiunii, ori proprietarul in discutie, a acumulat alte datorii la intretinere si penalizari aferente acestora si-acum le-a platit.
Sigur ca si-aici un jurist, notar sau nu, grabit si prins de alte dosare, spete si probleme, nu are timp sa le puna cap la cap si poate spune scurt: "Nu platesti domnule decat ceea ce a hotarat instanta... Daca asociatia vrea alti bani sa va dea in judecata.."
De fapt utilizatorii acestui forum cunosc foarte bine ca avem si-aici printre noi cativa care dau sfatul ca pentru orice problema, restanta, semnatura, zgomot, virgula...proprietarul sa dea in judecata asociatia, ca va castiga. Aceasta face doar sa fie cat mai mare aglomeratie in instante, nevoite sa se pronunte cateodata pentru chestiuni banale.
Poate ca daca proprietarul ce a postat mesajul, ar fi mers la asociatie, ar fi facut o intelegere scrisa, un angajament si-ar fi platit esalonat, nu ajungea sa plateasca cheltuieli de judecata, cheltuieli cu executorul si penalizari pentru orice suma.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de executare pe listele asociatiei de proprietari ContSters362803 ContSters362803 Buna seara! Administratorul a trecut suma ce reprezinta Cheltuielile de Executare Silita in totalul lunar al cheltuielilor de intretinere cu titlul de ... (vezi toată discuția)
Ordinea incasarii debitelor costel111 costel111 Poate administratorul unei asociatii de proprietari sa-mi refuze repetat incasarea taxelor comune si a restantelor fara a achita si penalizarile calculate de ... (vezi toată discuția)
Penalizari asociatie proprietari ContSters191229 ContSters191229 Buna seara!.As vrea sa ma lamuriti si pe mine daca e corect sa platesc penalizari care nu apar pe lista de cheltuieli lunare.Administratorul zice ca da, eu nu ... (vezi toată discuția)