avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cabinet medical individual - medic cu activitate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cabinet medical individual - medic cu activitate suspendata pentru CIC

Avem o situatie interesanta. Un cabinet medical individual care e incadrat la profesii liberale(medic dentist) are angajat un alt medic cu carte de munca. Medicul titular al CMI intra in CIC. Cabinetul functioneaza prin medicul angajat in timp ce medicul titular are depusa la Colegiul medicilor , la finante si Asco cererea de suspendare a activitatii. Este in contradictie faptul ca medicul titular primeste indemnizatia CIC calculata conform legii cu faptul ca cabinetul functioneaza si s-au depus declaratiile in vederea stabilirii impozitului pe profit. Acestea in conditiile in care medicul titular are activitatea suspendata pt ingrijire copil iar medicul angajat lucreaza in respectivul cabinet.
Va rog sa ma lamuriti daca se poate.

Dorin
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:50, 11 Mai 2016
Da, asa este ... declaratiile trebuiau transmise pe CIF-ul cabinetului , nu pe CNP-UL sotiei ...
De la ultimul raspuns lucrurile au luat-o razna. Intre timp am ajuns sa invat legislatie. Conform Ordinului 1.348 din 14 august 2006, anexa 1 cap. 1 art 4.1 CIF-ul se utilizeaza de contribuabil(persoane fizice care desfasoara profesii liberale)in relatia cu organul fiscal competent numai in legatura cu profesia libera exercitata.In cap 5, art 5.1 insa spune ca pt indeplinirea obligatiilor privind impozitul pe venit pentru veniturile proprii, codul de identificare fiscala utilizat de persoanelefizice este codul numeric personal.
Concluzia este ca legea nu prevede aceasta situatie in care titularul CMI are angajat care realizeaza venituri in situatia in care titularul cabinetului este in CIC sau de ce nu concediu medical. I cazul de fata sotia nu poate depune declaratia de impozit pe venit care se face pe CNP ea avand activitatea suspendata(culmea ironiei ca contabila a depus-o pe 2010, finantele au luat-o neavand un filtru simplu care sa le spuna ca CNP-ul respectiv are activitatea suspendata). Cu alte cuvinte nu avem cum sa declaram veniturile realizate de catre angajat in aceasta perioada cand titularul cabinetului are activitatea suspendata. Aceste declaratii ar trebui facute pe CIF dar legea prevedea asta doar pt. SRL. Mai mult revocarea retroactiva a suspendarii pentru a putea depune declaratiile fiscale, ar implica automat anularea dreptului la indemnizatia primita pt CIC si restituirea acestuia....
Situatia e mai mult decat stupida: Un medic, avocat, contabil etc care desfasoara o profesie liberala si are angajati nu are dreptul sa aiba concediu medical sau sa fie in incapacitate de munca ori in CIC doar daca isi concediaza angajatii si intrerupe relatiile contractuale cu clientii, pacientii, deoarece pe acea perioada isi suspenda activitatea primind indemnizatie de concediu medical sau CIC, perioada in care nu poate desfasura nici o activitate care implica venituri sau cheltuieli pe Cabinetul individual deoarece legiuitorul nu a prevazut inca (sau nu stiu eu) cum face declaratiile de impozit in aceasta situatie.

Daca ma poate ajuta cineva pe articol de lege care sa rezolve aceasta situatie as fi recunoscator.

Cu multumiri,
Dorin.

Cred ca ati interpretat gresit textul de lege citat ... CNP-ul se foloseste pentru indeplinirea obligatiilor privind impozitul pe venit pentru veniturile proprii si nicidecum pentru indeplinirea obligatiilor pe C.M.I.. ...

Asadar, toate obligatiile catre stat a C.M.I. trebuiau sa fie inregistrate pe CIF ....
Si eu cred ca textul de lege se interpreteaza gresit ... de cei de la Finante. Toti sustin sus si tare ca sotia ca titular al CMI beneficiaza de venituri proprii rezultate in urma activitatii angajatului in cadrul cabinetului. Venituri pe care nu le poate declara la impozitul pe venit deoarece in toate declaratiile 200,250,260 etc Finantele le inregistreaza pe baza de CNP iar ea apare cu activitatea suspendata. Pe CIF cabinetul declara toate darile catre stat legat de angajat. De la Finante avem eliberat pe CIF/ CNP Certificatul de atestare fiscala pt persoane fizice care este dat pt CMI, acesta probabil ca sa verifice daca n-ai datorii atat ca persoana cat si cabinet.
Chiar ca nu mai inteleg nimic. Finantele zic ca activitatea CMI prin angajat produce venituri proprii pt persoana fizica -medicul titular care este cu activitate suspendata.
Persoana in cauza nu poate declara veniturile pt inpozitul pe venit deoarece acestea Finantele le iau pe CNP care este suspentat.
Daca se revoca suspendarea si se declara veniturile se anuleaza drepturile legate de indemnizatia de crestere copil din 2010 pana in prezent.
Daca acele venituri nu se declara se poate concluziona ca toate chitantel, facturile si platile catre stat facute au fost 'la negru".

Luni merg la Finante sa depun o cerere scrisa pt solutionarea legala a situatiei.

Pana atunci va rog ajutati-ma cu idei si solutii.

Multumesc.
Dorin
Ideea este ca trebuie sa se faca distinctie intre veniturile c.m.i. si veniturile sotiei ca persoana fizica ... acestea nu ar trebui sa se confunde.
Din cate stiu orice operatiune financiar-contabila aferenta activitatilor c.m.i. trebuie sa fie inregistrate in contul C.M.I, , adica pe CIF....

Alte discuții în legătură

Concediu si indemnizatie de maternitate - cabinet medical individual adelanaghi adelanaghi Buna ziua , as dori va rog un raspuns la intrebarea mea. Sunt medic de familie la cabinet medical individual ca persoana fizica autorizata , in relatie ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical individual ContSters50047 ContSters50047 ce act normativ reglem desfiintarea unui cabinet medical individual - ce etape se parcurg ? probabil ca trb sa vand intai spatiul din patrimoniu , ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate administrator cmi doringhent doringhent este in contradictie faptul ca administratorul CMI este in concediu de maternitate cu faptul ca cabinetul are angajat medic care continua activitatea si anul ... (vezi toată discuția)