avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cabinet medical individual - medic cu activitate ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cabinet medical individual - medic cu activitate suspendata pentru CIC

Avem o situatie interesanta. Un cabinet medical individual care e incadrat la profesii liberale(medic dentist) are angajat un alt medic cu carte de munca. Medicul titular al CMI intra in CIC. Cabinetul functioneaza prin medicul angajat in timp ce medicul titular are depusa la Colegiul medicilor , la finante si Asco cererea de suspendare a activitatii. Este in contradictie faptul ca medicul titular primeste indemnizatia CIC calculata conform legii cu faptul ca cabinetul functioneaza si s-au depus declaratiile in vederea stabilirii impozitului pe profit. Acestea in conditiile in care medicul titular are activitatea suspendata pt ingrijire copil iar medicul angajat lucreaza in respectivul cabinet.
Va rog sa ma lamuriti daca se poate.

Dorin
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:50, 11 Mai 2016
ARTICOLUL 72Cod de procedura fiscala:

Obligatia de inregistrare fiscala

(1) Orice persoana sau entitate care este subiect intr-un raport juridic fiscal se inregistreaza fiscal primind un cod de identificare fiscala. Codul de identificare fiscala va fi:

b) pentru persoanele fizice, codul numeric personal atribuit potrivit legii speciale;


e) pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere, codul de inregistrare fiscala atribuit de organul fiscal competent din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala

Se observa ca exista diferenta intre pf care se inregistreaza pe CNP si pf care exercita profesii libere si care se inregistreaza pe CIF.

Si atunci,daca persoana care exercita profesia liber.precum medicul prin CMI,se inregistreaza fiscal avand un CIF,corect ar fi ca si in Declaratia 200,la datele de identificare ale contribuabilului sa apara CIF-ul CMI si nu CNP-ul,de aici aparand si toate problemele pe care le intampina sotia.
Declaratia 200 fiind pe codul numeric al sotiei,normal ca venitul net declarat acolo apare inregistrat pe ea,persoana fizica si nu pe CMI.
Incercati la Fisc daca nu s-ar putea depune o declaratie rectificativa 200(cea bifata cu x)in care sa schimbati cnp ul cu cif.
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
ContSters136493, utilizator
Multumesc mult de indicarea articolului buclucas. Asa am considerat si eu ca e normal ca aceste declaratii sa fie pe CIF-ul Cmi doar ca domnii de la finante cred ca au o problema de Soft si iti cer invariabil CNP-ul la toate actele care le depui sau ti le transmit.
Merg maine sa depun o cerere pt rezolvarea situatiei si inserez art. 72 din Codul de procedura fiscala pe care ei il ignora.

Daca mai aveti si alte sugestii va rog nu ezitati.
Multumesc,
Dorin.
Va mai spun de unde provine oarecum neintelegerea finantistilor,ei asimileaza medicul cu pietarul care vinde la taraba si e inregistrat ca PFA,pe CNP,si nu privesc problema din pc. de vedere al faptului ca medicina se poate practica liber de catre medic,pe baza autorizatiei de libera practica,organizat fiind ca CMI,fara a fi necesar ca acesta sa fie inregistrat si ca PFA.
Poate va ajuta si aceste reglementari cuprinse in Ordonanta 124/1998,republicat,privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale

art.1(3) Profesia de medic, ca profesie liberala, poate fi exercitata in cadrul cabinetului medical in una dintre urmatoarele forme:
a) cabinet medical individual;
b) cabinete medicale grupate;
c) cabinete medicale asociate;
d) societate civila medicala.

Art. 2. -(1) In cabinetul medical individual isi exercita profesia medicul titular, care poate avea ca salariati ori colaboratori medici sau orice alta categorie de personal.

Art. 8. - Cabinetul medical poate realiza venituri din:
a) servicii medicale prestate in baza contractului incheiat cu casa de asigurari de sanatate ori cu alte persoane fizice sau juridice;
b) servicii medicale cu plata directa din partea beneficiarilor;
c) donatii si sponsorizari;
d) activitati de consiliere medicala;
e) activitati contractate cu unitatile care coordoneaza activitatile de invatamant si de cercetare din reteaua Ministerului Sanatatii si Familiei;
f) alte surse obtinute conform dispozitiilor legale, inclusiv cele provenind din valorificarea aparaturii proprii, uzata fizic sau moral


Art. 9. -(1) Veniturile realizate din activitatea cabinetului medical se impoziteaza potrivit dispozitiilor legale privind impunerea veniturilor realizate din activitatea desfasurata pe baza de libera initiativa.


Cred ca rezulta destul de clar veniturile se realizeaza pe cabnet,nu pe medic si ca acestea se considera venituri din activitatea desfasurata pe baza de libera initiativa si se impoziteaza ca atare.Puteti prezenta si aceste argumente ...
Multumesc de aceste precizari. Meritati mai mult decat o simpla recomandare.
Maine o sa avem o zi plina la finante.
Multumim din suflet de ajutor.
Daca m-ai aveti si alte sugestii le asteptam cu interes.
Dorin.
Buna seara,
"Distractia" cu finantele se pare ca e departe de a se termina. Asa cum mentionam anterior am depus la finante o cerere prin care ceream un raspuns in scris pentru rezolvarea legala a situatiei prezentate;
- sotia a depus o cerere de suspendare a activitatii ca medic urmand a intra in prenatal si CIC in 01.02.2010 la Colegiul medicilor dentisti, Finante si ASCO
- la acea data s-a precizat ca CMI are medic dentist angajat lucru care a fost specificat si la ASCO si la Finante(din pacate nu am avut inspiratia sa fac o adresa scrisa) si care poate fi dovedit prin achitarea contributiilor pentru salariat de CMI
- s-a specificat ca in prezent sotia beneficiaza de indemnizatie de cresterea copilului
- Avand activitatea suspendata ea nu poate depune la finante declaratiile de impozit pe veniturile realizate de CMI prin activitatea medicului angajat , pe perioada 2010- 2012, deoarece procedura celor de la finante nu permite inregistrarea acestor declaratii pe CIF-ul CMI ci numai pe CNP-ul sotiei ca medic titular - care are activitatea suspendata.
- am specificat ca acest lucru contravine Art. 72(mentionat de Dvs.) Cod procedura fiscala care reglementeaza clar ca pentru persoanele fizice care exercita profesii liberale se foloseste codul de identificare fiscala CIF.
- inregistrarea acestor declaratii pe CNP pt perioada mentionata ar duce automat la pierderea dreptului la indemnizatia de cresterea copilului pe perioada in cauza.
- Am solicitat in final, pentru solutionarea problemei, aprobarea pentru depunerea de declaratii rectificative pe perioada 2010-2012 conform Art.72 Cod procedula fiscal pe CIF-ul CMI .

Raspunsul celor de la Finante dupa 30 de zile a fost dupa cum urmeaza:
- pe baza cereri de suspendare a activitatii (ca medic nu ca CMI)s-a emis decizia de recalculare a platilor anticipate datorate cu titlu de impozit
- ca urmare(spun ei) s-a respectat Art 82, alin 8 din Cod Fiscal 571/2003 privind suspendarea activitatii- pt recalculare platilor anticipate.
- referitor la declararea venitului " va informam ca potrivit Ordinului nr. 2371/2007 pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare prevazute la titlul III din Legea 571/2003 la rubrica Cod numeric personal/Numar de identificare fiscala din declaratia privind venitul realizat se inscrie Codul numeric personal(CNP) din actul de identitate al fiecarui contribuabi sau numar de identificare fiscala (NIF) , dupa caz
- mai mult spun ei, "Potrivit articolului 5.1 ., Cap I din Ordinul nr. 1346/2006 privind aprobarea Procedurii de atribuire a codului de identificare fiscala pentru persoane fizice, pentru indeplinirea obligatiilor fiscale in domeniul impozitului pe venit, codul de identificare fiscala utilizat de persoanele fizice este codul numeric personal(CNP), potrivit art. 72, alin.1, lit.c din O.G.92/2003 , cu modificarile si completarile ulterioare.
- in final spun ei,- "Ca urmare dvs. ati declarat corect veniturile pe CNP pe anul 2010 pana la momentul suspendarii activitatii(01.02.2010), dar avand in vedere faptul ca ati solicitat suspendarea activitatii de la Colegiul Medicilor prin adeverinta nr. 273/10.05.2010, nu aveti dreptul sa realizati venituri deoarece sunteti titulara cabinetului medical."

Cu alte cuvinte din punctul lor de vedere,declararea veniturilor pe CIF nu e conform metodologiei.
Va rog sa ma lamuriti daca se poate legat de punctul lor de vedere.
Declararea pe CNP a declaratiilor de venit pe perioada in cauza ar duce automat la restituirea indemnizatie de CIC catre ASCO ceea ce nu e chiar un lucru care sa ne bucure.
Nu vad alta solutie decat declararea pe CIF a veniturilor realizate de CMI prin medicul angajat , dar spuneti-mi modalitatea de ai face pe cei de la finante sa accepte solutia propusa.
Legat de Art. 72 Cod procedura fiscala are punctul 2 care face referire la administrarea impozituluipe venit in cazul persoanelor fizice care sunt contribuabili potrivit titlului III privind impozitul pe venit din Codul fiscal, codul de identificare este codul numeric personal.... aici se contrazice cu punctul 1 care spune clar care este codul de inregistrare fiscala pt fiecare categorie.
Poate fi acest punct 2 folosit in defavoarea cererii depuse? Eu am cautat in acest titlu III si nu am gasit mimic legat de declararea pe CNP a veniturilor pt. persoane fizice.
Rog sprijin pentru a putea redacta un raspuns argumentat la adresa primita de la finante.

Cu multumiri anticipate,
Dorin.

Alte discuții în legătură

Concediu si indemnizatie de maternitate - cabinet medical individual adelanaghi adelanaghi Buna ziua , as dori va rog un raspuns la intrebarea mea. Sunt medic de familie la cabinet medical individual ca persoana fizica autorizata , in relatie ... (vezi toată discuția)
Cabinet medical individual ContSters50047 ContSters50047 ce act normativ reglem desfiintarea unui cabinet medical individual - ce etape se parcurg ? probabil ca trb sa vand intai spatiul din patrimoniu , ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate administrator cmi doringhent doringhent este in contradictie faptul ca administratorul CMI este in concediu de maternitate cu faptul ca cabinetul are angajat medic care continua activitatea si anul ... (vezi toată discuția)