avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctiune disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctiune disciplinara

Buna ziua,

O sanctiune disciplinara (chiar incetarea contractului de munca) se poate da pentru o fapta care s-a intamplat acum 2 ani in urma?

Mai concret: politia s-a sesizat penal pt o persoana care a facut frauda acum doi ani cu un "serviciu" al institutiei unde lucrez. Problema este ca pe acea cerere pt a beneficia de acel "serviciu" apare si numele si semnatura mea, iar politia a cerut raspuns institutiei. Aceasta mi-a transmis ca am doua variante: ori imi caut servici ori ma sanctioneaza prin retrogradarea din functie. Acum astept raspunsul lor. Mentionez ca eu atunci nu stiam nimic despre intentia acestei persoane de a face frauda. Pur si simplu am cazut victima nevinovata.
Au dreptul sa ma sanctioneze chiar cu desfacerea contractului de munca sau retrogradarea?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: razzu , utilizator 11:29, 4 Februarie 2012
pneagu a scris:

Daca a luat la cunostinta in decembrie inca nu au trecut 6 luni.


Cu tot respectul, faceti confuzie intre data luarii la cunostinta (30 de zile) si data savarsirii faptei (6 luni).

freeelis a scris:

Se pot cumula ambele raspunderi , atat cea disciplinara cat si cea penala ....termenul de 6 luni incepe sa curga de la data savarsrii faptei si nu de la data luarii la cunostina si este un termen de decadere.


De ce sa se cumuleze ambele raspunderi? Nu sunt eu cel cercetat penal.
Pentru ca legea permite cumulul a mai multor raspunderi ... atunci nu vad de ce ar fi vorba despre o sanctiune disciplinara a dvs , daca nu sunteti cercetat penal ? ... insa este posibil ca acea semnatura a dvs pe documentul respectiv sa fie interpretata in alte circumstante de catre organele de cercetare penala ....
Ma gandesc ca politia a cerut un raspuns unitatii in ceea ce priveste legatura acelei persoane anchetate penal cu unitatea. Din pacate apare semnatura mea pe acel document, desi nu eu ma ocupam de acele lucruri atunci. Singura explicatie pe care mi-am dat-o in legatura cu semnatura mea de acum doi ani este ca am fost rugat sa scriu eu acel document de catre colegul responsabil.Nu imi amintesc nimic. Poate cere politia ca unitatea sa ia masuri de aici si sanctiunea? Dar totusi unitatea ar incalca Codul Muncii-art 252 (1).....
Politia nu poate solicita asa ceva - masuri sau sanctiuni impotriva dvs - ... unitatea este cea ca decide in acest sens, insa va trebui sa dovedeasca ca sunteti vinovat sau ca sunteti implicat la savarsirea acelor fapte penale de catre a cea persoana ...

Alte discuții în legătură

Angajatul va mai putea fi sancționat ? sau nu ? oanaportar oanaportar Bună ziua ! Un angajat a fost trimis spre cercetare disciplinară. În Codul Muncii - Art. 252 - se spune că: (1) Angajatorul dispune aplicarea ... (vezi toată discuția)
Aplicare sanctiune disciplinara cristina69 cristina69 Va prezint urmatoarea speta: Angajatul, in speta conducator auto, al unei societati X conduce un autovehicul al societatii respective iar la oprirea in trafic ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara Kawasaki Kawasaki Buna ziua, Exista vreun termen de clasare a cercetării disciplinare? Eu sunt cercetat disciplinar din Iulie si nici pana in prezent nu am primit un raspuns. ... (vezi toată discuția)