avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita decizie casa de pensii
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita decizie casa de pensii

Deciziile date de casa de pensii prin care se stabilesc anumite drepturi constituie titlu executoriu? daca da, in ce baza juridica.
In speta, printr-o decizie emisa de CPMB se stabileste plata unor sume de bani. Casa de pensii nu a platit de mai bine de 2 ani acesti bani, se poate solicita executarea silita?

mergand pe rationamentul categoriei actelor - administrative sunt de acord cu procedura prealabila a notificarii, care ar aparea ca o punere in intarziere a debitorului
relidaniela a scris:

mergand pe rationamentul categoriei actelor - administrative sunt de acord cu procedura prealabila a notificarii, care ar aparea ca o punere in intarziere a debitorului


v-as fi recunoascatoare daca ati detalia....
o umila parere,

Nu cred ca respectiva Decizie este titlu executoriu. Una este o decizie prin care statul are de luat, unde ptr indeplinirea unui interes general, se face o derogare de la dreptul comun si se stabileste ca avem titlu executoriu si una este o decizie in favoarea unei persoane, deci ptr un interes particular, personal.
Exceptiile de la dreptul comun sunt doar exprese si de stricta interpretare. Daca legea spune ca doar deciziile de impunere sunt titluri executorii, apoi, numai alea sunt. Nu avem identitate de ratiune ptr a putea aplica si ptr deciziile prin care statul se obliga sa plateasca unei anumite persoane sau unei anumite categorii de persoane.
Eu cred ca o actiune in contencios administrativ, bazata pe actul normativ care prevede drepturile consfintite prin acea decizie ar fi o solutie de iesire din impas.
S-ar putea incerca si o contestatie la executare mai intai, ptr ca o eventuala sentinta de admitere a contestatiei pe motiv ca nu constituie titlu executoriu sa fie argument in promovarea actiunii pe contencios administrativ.

Mult succes!
Una este o decizie prin care statul are de luat, unde ptr indeplinirea unui interes general, se face o derogare de la dreptul comun si se stabileste ca avem titlu executoriu si una este o decizie in favoarea unei persoane, deci ptr un interes particular, personal.


cu tot respectul, asta cu interesul general mai virtuos decat cel propriu ...s-a cam dus, dupa comunism:D...Constitutia spune ca proprietatea publica ( aceea cu interesul general ) este egal garantata cu cea privata....cam asta se prevede si in conventia CEDO si in Tratatul de la Lisabona ( ce include coonventia CEDO)
prin umrare balanta nu poate fi stramba....

in ce priveste prevederea de stricta interpretare ....Lex Iniusta Non Est Lex sau An unjust law is no law at all e principiu de drept.

dovada si ca instanta ( sectia litigii de munca , nu contencios, deoarece acesta se ocupa de pensii si drepturi conexe ca cel in cauza) a respins actiunea apreciind ca decizia este deja titlu executoriu
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Antoanela Geaman, Avocat
av.antoanelageaman a scris:

[cu tot respectul, asta cu interesul general mai virtuos decat cel propriu ...s-a cam dus, dupa comunism:D...Constitutia spune ca proprietatea publica ( aceea cu interesul general ) este egal garantata cu cea privata....cam asta se prevede si in conventia CEDO si in Tratatul de la Lisabona ( ce include coonventia CEDO)
prin umrare balanta nu poate fi stramba....


Cu acelasi respect,

Ceea ce spuneti dvs s-ar traduce prin faptul ca prevederile Codului de procedura Fiscala ar fi neconstitutionale , ptr ca stabilesc faptul ca o creanta bugetara este prioritara fata de orice alte creante chirografare.

Eu nu ma refer la regimul juridic de vocatie al dreptului de proprietate privata sau publica ci la interesul general sau particular ocrotit de o norma de drept .
orice derogare de la dreptul comun este o ingerinta in drept, care trebuie temeinic justificata.
Nu mi se pare nimic injust, ci tocmai asa mi se pare just.
Dar poate gresesc.

oricum, de ce nu cereti unui executor sa obtina incuviintarea executarii silite?
De investit cu formula executorie nu cred ca veti reusi nu este hotarare judecatoreasca, ptr a o putea face. Si nici nu aveti prevedere legala care sa stipuleze acest lucru, ca in cazul titlurilor de credit.

Alte discuții în legătură

Deciziile caselor teritoriale de pensii - titluri executorii? Antoanela Geaman Antoanela Geaman Stie cineva daca Deciziile Caselor teritoriale de pensii constitue titlu executoriu.Daca ,da, am rugamintea sa mi se indice temeiul de drept . Multumesc (vezi toată discuția)
Cat la suta se poate retine din pensie ? Pilu Pilu Buna seara, as avea o intrebare daca poate cineva sa ma ajute: Unei femei, din greseala celor de la Casa de pensii, in perioada 01.04.2011 - 31.01.2014, i s-a ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu pentru recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari sociale giocont giocont Va prezint urmatoarea situatie: - Casa de Pensii Judeteana a emis o Decizie pentru recuperarea sumelor incasate necuvenit cu titlu de prestatii de asigurari ... (vezi toată discuția)