avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Premierul EMIL BOC a demisionat din fruntea Guvernului
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Premierul EMIL BOC a demisionat din fruntea Guvernului

Premierul a demisionat din fruntea Guvernului

Emil Boc si-a anuntat demisia astazi 06.02.2012 la ora 10.30. "Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului. Aceasta decizie pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara si pt a nu pierde ceea ce romanii au castigat cu atata suferinta."

"Nu ma agat de putere. Pentru mine conteaza mai putin ca mai raman pe acest scaun cateva zile in plus. Dar pentru tara este foarte important sa fie stabilitate economica. In acesti ani de guvernare am luat decizii foarte grele. Acele masuri luate de mine au fost luate cu gandul la viitorul Romaniei, nu pentru ca am dorit, ci pentru ca a trebuit. Au fost nopti pertecute la Guvern. Fac apel la clasa politica sa treaca rapid prin Parlament un nou Guvern. In vremuri de criza, Guvernul nu participa la un concurs de popularitate. Va multumesc ca v-ati pus eforturi pentru ca Romania sa ia deciziile corecte. Vreau sa multumesc presedintelui Romaniei pentru parteneriatul corect pe care l-am avut. Ma adresez cu sicneritate uitandu-ma in ochii romanilor, carora le multumesc ca au fost aceea care au salvat Romania. Politicienii si-au facut doar datoria, romanii au fost cei care au salvat tara. Stiu ca v-am necajit pe foarte multi, dar in vremuri de criza iei decizii cu capul si mai putin cu inima. Doar asa poti sa te asiguri ca Romania are un viitor. Romania s-a insanatosit din punct de vedere economic. Niciun politician nu are dreptul sa o compromita. Cred ca acest Guvern si-a facut datoria, este datoria sa lasam locul unui nou Guvern", a declarat Boc.

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că din punct de vedere procedural urmează să depună mandatul Guvernului atât la Preşedinţie, cât şi la Parlament în perioada imediată.
El a adăugat că regretele pe care le are pentru părăsirea funcţiei de prim-ministru le va prezenta în memorii.

Potrivit Constitutiei, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.





Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2012
Insurance Logistics Team, Consultant asigurari
Cel mai recent răspuns: ContSters233047 , utilizator 10:32, 11 Februarie 2012
=D> ... fara comentarii... dar foarte adevarat... =D>

t.simona a scris:

Si vorba lui Ctin Tanase:
"Pleaca-ai nostri, vin ai nostri!"



MIHAI RAZVAN UNGUREANU, noul premier desemnat

Traian Basescu:

"Cred ca un nou Guvern trebuie sa marcheze un nou inceput asezat pe succesele Guvernului anterior...":rolleyes::yawn:
Daca cumva va intrebati ce va face noul guvern urmariti declaratia presedintelui si deja veti sti programul.Dar oare mai avem nevoie de alt premier?Avem deja unul cu un cumul de functii:fight:
pai daca ala de dinainte a avut "succese"/uri ("Cred ca un nou Guvern trebuie sa marcheze un nou inceput asezat pe succesele Guvernului anterior"- basescu)... are nevoie de continuitate...

"succese":

Bilanţul guvernării Boc în 5 grafice

1. La începutul lui 2009, impozitarea muncii s-a întors la nivelul lui 2004 (când încă funcţiona impozitul progresiv). Salariul minim este taxat cu 40% iar cele peste medie cu 45,5%, nivelul general fiind de 43%. Acesta este al şaptelea cel mai mare nivel din UE, peste ţări ca Suedia sau Danemarca.
2. Investiţiile străine directe au scăzut cu 80% faţă de vârful din 2008. O mare parte din această prăbuşire poate fi pusă pe seama crizei. Dar nu toată, de vreme ce România a suferit una dintre cele mai aspre corecţii.
3. România a coborât în clasamentele despre competitivitate, uşurinţa afacerilor, percepţia corupţiei şi libertatea presei. În cazul ultimului indicator, raportul RSF din 2012 (necuprins în grafic) indică totuşi o uşoară revenire.
4. Datoria publică s-a triplat, de la 13% la aproape 40%, cea mai mare componentă fiind banii împrumutaţi de la FMI. Costurile pentru buget au crescut însă de numai 2,5 ori, pentru că o parte din dobânzi sunt plătite de BNR.
5. Cheltuielile bugetare au continuat să crească de la an la an, în principal din cauza cauza costurilor cu pensiile. Încasările au scăzut doar în 2009, după care au reînceput să crească, după mărirea accizelor şi a TVA.


[ link extern ] /


Statul detine o datorie publica pe termen mediu si lung de 30,72 miliarde euro si o datorie pe termen scurt de 2,89 miliarde euro, adica o datorie totala pe termen mediu, lung si scurt de 33,61 miliarde euro.

Mediul privat, adica bancile, populatia (credite nevoie personale, ipotecare, etc) si firmele detin o datorie externa negaranta pe termen mediu si lung în valoare totala de 52,67 miliarde euro si o datorie pe termen scurt in valoare de 13,19 miliarde euro.



33,61 + 52,67 + 13,19 = 99,47 miliarde euro adica 80 % din PIB , la sfirsitul anului 2011 .

Alte discuții în legătură

Pe cine o sa desemneze traian basescu sa formeze guvernul si sa devina prim-ministru Costinel Burca Costinel Burca Pentru ca topicul in care intrebam daca Liviu Negoita ajunge prim-ministru sau ramane primar de sector , ... (vezi toată discuția)
Presedintele klaus johannis va numi un alt prim-ministru sau va ramane guvernul ponta? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Potrivit art. 85 alin. 1 din Constitutia Romaniei, presedintele Romaniei desemneaza prim-ministrul si numeste Guvernul pe baza votului de incredere a ... (vezi toată discuția)
Proiectul noii legi a sanatatii a fost retras, dupa ce basescu a cerut public acest lucru Insurance Logistics Team Insurance Logistics Team Proiectul noii Legi a sanatatii a fost retras, dupa ce Basescu a cerut public acest lucru Ministerul Sanatatii a retras din dezbatere publica proiectul ... (vezi toată discuția)