Art. 17. [informarea cu privire la clauzele contractului de muncă]
(1) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.
(11) Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnării contractului individual de muncă sau a actului adiţional, după caz.
(2) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:
a) identitatea părţilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;
c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative şi atribuţiile postului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
g) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;
h) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
i) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
j) salariul pe bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
l) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;
m) durata perioadei de probă;
(3) Elementele din informarea prevăzută la alin. (2) trebuie să se regăsească şi în conţinutul contractului individual de muncă.
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (2) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil.
(41) La negocierea, încheierea sau modificarea contractului individual de muncă, oricare dintre părţi poate fi asistată de terţi, conform propriei opţiuni, cu respectarea prevederilor alin. (5).
(5) Cu privire la informaţiile furnizate salariatului, prealabil încheierii contractului individual de muncă, între părţi poate interveni un contract de confidenţialitate.
din art 17 alin 4 inteleg ca reiese ca dupa ce sa semnat dispozitia angajatorul trebuie sa inregistreze la itm acest act...dar daca a trecut peste termenul de 15 zile mai e valabila aceasta dispozitie?ajuta mi va rog!
extras din Legea nr. 130/ 1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca:
"...................
Art. 2. - (1) Carnetele de muncã ale salariatilor încadrati la angajatorii prevãzuti la art. 1 se pãstreazã si se completeazã de cãtre inspectoratele teritoriale de muncã în a cãror razã teritorialã îsi are sediul angajatorul.
(2) Angajatorii sunt obligati sã depunã la inspectoratele teritoriale de muncã la care se pãstreazã si se completeazã carnetele de muncã ale salariatilor:
a) actele privind executarea, suspendarea, modificarea si încetarea contractelor individuale de muncã, în termen de 5 zile de la perfectarea acestora;
citind si alte discutii asemanatoare invat cit mai multe lucruri..deci stiu ca termenul inregistrarii la itm este de 5 zile a actului aditional de schimbare a functiei cum e in cazul meu...dar nu sa incheiat un act aditional..ci o dispozitie in care sunt numit sef productie si anexa la dispozitia asta si o fisa a postului sef productie..de asta imi e frica oarrecum..tre sa raspund cf fisei postului sef productie de obligatiile inscrise acolo sau trebuie incheiat act aditional de schimbare a functiei si dupa asta am raspunderea fisei postului!????
Va redau din Codul muncii:
Art. 17. - (1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(11) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
Deci e vorba de act aditional si nu de o dispozitie a angajatorului.
Dispozitia este semnata numai de angajator iar actul aditional la CIM este semnat si de salariat ca este de acord cu modificarile din CIM.
Inspectorul de resurse umane din unitate nu stie aceste lucruri?