avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract individual cu casa de pensii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract individual cu casa de pensii

Eu am un contract individual de asigurari cu casa de pensii(nu sunt in tara si doresc sa-mi continue vechimea), pana acum plateam o cota de 29%, acum am vazut ca s-a mai modificat procentul, este valabil si pentru noi, cei care avem astfel de contracte sau numai pentru angajati?

Si inca ceva: in acest procent pe care il platesc de 29% sunt asigurat numai pentru pensie sau si de somaj, sanatate(in caz ca as avea nevoie de ele cand revin in tara? sau acestea se platesc separat? In cazul meu eu platesc toata contributiaadica si cota angajatorului(cum ar veni).


Si inca o intrebare: eu mai trebuie sa depun vreo declaratie suplimentara pe undeva? Precizez ca eu nu sunt in tara si mie greu sa urmaresc tot ce se intampla si ce norme mai apar(eu acum merg o data pe an cand venim in concediu si platesc pe tot anul contributia asta si atat, mai trebuie facut si altceva?

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 4 Noiembrie 2008
miki3, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:27, 28 Aprilie 2009
Clark a scris:

ma scuzati dar nu inteleg deloc ! cum adica pot incheia pe orice suma doresc ? o sa inchei pe 50 lei , platesc 31.3% adica 15.65 lei lunar pana fac cei 12 ani de stagiu minim de cotizare si apoi o sa beneficiez de pensia minima garantata de 300 lei atunci cand voi atinge varsta standard de pensionare ? care la un moment dat se va alinia cat de cat la pensia minima garantata care e in Occident in jur de 400 E ? este ceva ciudat in logica mea, nu ? #-o


Nu stiu cum o fi in alte parti(adica alte case de asigurari din tara) dar unde am eu(Bucuresti) poti sa te asiguri pe minimul de 420roni(cel putin asa era anul trecut, nu stiu daca s-a mai modificat acum, eu am facut contractul pentru suma de 500 roni, deci in concluzie se poate si pentru suma mai mica decat minimul pe economie care este in prezent 600roni.

Iar in legatura cu ce pensie vom lua parerea mea este ca cei care au contribuit(sau au salarii sub salariul mediu pe economie care este in prezent circa 1693roni) vor beneficia de aceasta pensie sociala,avand in vedere ca se calculaza acel punctaj anual rezultat prin impartirea sumei asigurate(respectiv salariul) la valoarea salariului mediu pe economie.

Ex. sa zicem ca esti asigurat pe 600 roni(cat e minimul pe economie). Se imparte 600roni/la 1693 cat e sal. mediu si se obtine 0,35 valoarea punctului de pensie(din anul acesta 2009). Valoarea punctului de pensie este acum 718.4 roni, deci daca ai 0,35 din valoarea punctului de pensii(718,4 * 0,35=251,44 roni) deci sub valoarea pensiei minime garantate, deci vei lua acei 300 roni cat e acum aceasta pensie minima. Asa se calculeaza in fiecare an iar apoi se aduna aceste punctaje si se imparte la anii de vechime obtinandu-se punctajul final care se va corela anual cu valoarea punctului de pensie.

Ca sa beneficiezi macar de acea valoare a unui punct de pensie trebuie sa ai salariul mediu pe economie(sau sa fii asigurat pe acea suma, adica sa contribui 31,3% din acei 1693 roni(adica 530 roni /luna care mie mi se par cam mult) mai bine o parte din acei bani ii economisesti altfel .

Calculul de mai sus este estimativ pentru anul 2009, cotele de contributii si valorile salariilor, precum si valoare punctului de pensie stim cu totii ca se schimba in fiecare an, deci orientativ asa ne calculam anual pentru a afla valoarea pensiei.



Eu stiu ca vechimea minima pentru a beneficia de pensie este de 15 ani.
Ultima modificare: Vineri, 24 Aprilie 2009
miki3, utilizator
Mai am eu o intrebare: eu am platit in avans anul acesta pentru perioada ian-aprilie si am platit atunci in ianuarie la cota de 28% cat era atunci pentru toate lunile, iar acum din februarie s-a marit cota la 31,3% acum cand voi plati mi se va recalcula diferenta pentru lunile febr, martie si aprilie sau raman asa pentru ca am platit deja in avans?

Multumesc.
miki@ : mda, mi se pare logic rationamentul valorii punctului de pensie , nu cred ca o sa risc sa am cine stie ce surprize neplacute daca va fi sa ajung la pensie vreodata asa ca voi cotiza la nivelul salariului minim pe economie timp de minim 12 ani.
pe mine nu ma va interesa valoare pensiei ci statutul de pensionar !
cat despre avansul pe care l-ai platit nu cunosc , pot doar sa-ti zic ca ma voi duce pe data de 15 iunie la Casa de Pensii Bucuresti ca sa-mi ridic cartea de munca pe care am bagat-o ieri la scanat si voi intreba si chestia asta
oricum tot atunci ma voi interesa cu suma minima asigurata

PS: Dl Tudor Valeriu : da, sunt convins ca peste 15/20 ani va fi data o directiva sau ceva de genul acesta prin care toate tarile membre ale UE sunt obligate sa asigure pt asiguratii Casei de Pensii un anumit nivel minim al pensiei
adica va fi o gandire unitara , nu cred ca in Irlanda va fi o pensie minima de 400E iar la noi va fi de ... 200 E (sa zicem)

Uite asta am gasit:
Venitul lunar asigurat, prevazut in declaratia sau in contractul de asigurare sociala, nu poate fi mai mic de o patrime din salariul mediu pe economie (deci ar fi: 1693roni*0,25 =423,25 roni deci asta e valoarea minima pe care o treci in contract).

Multumesc pentru intentie dar eu trebuie sa aflu acum cum e cu recalcularea, pentru ca trebuie sa platesc acum in mai.
1. V-am sugerat sa intrati pe www.pensiiprahova.ro deoarece ei sunt la zi cu toate noutatile si modificarile aduse Legii 19/2000 precum si cu HG, OG si OUG aparute pe aceasta tema. Am observat ca multi dintre dvs. stiti despre ce e vorba dar nu sunteti la zi cu noutatile in materie.
2. Informatiile si sugestiile pe care vi le comunic, eu le iau de pe acest site care este cel mai bun din toate pe domeniul pensiilor.

Alte discuții în legătură

Stagiu cotizare iuliana1966 iuliana1966 Buna ziua Unchiul meu are pensie de invaliditate gradul 3 si are varsta de 50 de ani. Am inteles ca perioada de invaliditate se considera vechime in munca. El ... (vezi toată discuția)
Vreau sa inchei contracte de asigurare, care sunt cotele contributiilor sociale? euTU euTU Buna ziua, va rog sa imi spuneti care sunt contributiile lunare pentru CAS si CASS pentru anul in curs si care sunt actele cu care trebuie sa ma prezint la ... (vezi toată discuția)
Contract cu casa de pensii? miki3 miki3 Buna ziua, As dori cateva informatii in legatura cu plata contributiei pentru pensie. Mama soacra are 55 ani si are lucrati 9 ani la CAP cum era pe ... (vezi toată discuția)