Clark a scris:
ma scuzati dar nu inteleg deloc ! cum adica pot incheia pe orice suma doresc ? o sa inchei pe 50 lei , platesc 31.3% adica 15.65 lei lunar pana fac cei 12 ani de stagiu minim de cotizare si apoi o sa beneficiez de pensia minima garantata de 300 lei atunci cand voi atinge varsta standard de pensionare ? care la un moment dat se va alinia cat de cat la pensia minima garantata care e in Occident in jur de 400 E ? este ceva ciudat in logica mea, nu ? #-o
Nu stiu cum o fi in alte parti(adica alte case de asigurari din tara) dar unde am eu(Bucuresti) poti sa te asiguri pe minimul de 420roni(cel putin asa era anul trecut, nu stiu daca s-a mai modificat acum, eu am facut contractul pentru suma de 500 roni, deci in concluzie se poate si pentru suma mai mica decat minimul pe economie care este in prezent 600roni.
Iar in legatura cu ce pensie vom lua parerea mea este ca cei care au contribuit(sau au salarii sub salariul mediu pe economie care este in prezent circa 1693roni) vor beneficia de aceasta pensie sociala,avand in vedere ca se calculaza acel punctaj anual rezultat prin impartirea sumei asigurate(respectiv salariul) la valoarea salariului mediu pe economie.
Ex. sa zicem ca esti asigurat pe 600 roni(cat e minimul pe economie). Se imparte 600roni/la 1693 cat e sal. mediu si se obtine 0,35 valoarea punctului de pensie(din anul acesta 2009). Valoarea punctului de pensie este acum 718.4 roni, deci daca ai 0,35 din valoarea punctului de pensii(718,4 * 0,35=251,44 roni) deci sub valoarea pensiei minime garantate, deci vei lua acei 300 roni cat e acum aceasta pensie minima. Asa se calculeaza in fiecare an iar apoi se aduna aceste punctaje si se imparte la anii de vechime obtinandu-se punctajul final care se va corela anual cu valoarea punctului de pensie.
Ca sa beneficiezi macar de acea valoare a unui punct de pensie trebuie sa ai salariul mediu pe economie(sau sa fii asigurat pe acea suma, adica sa contribui 31,3% din acei 1693 roni(adica 530 roni /luna care mie mi se par cam mult) mai bine o parte din acei bani ii economisesti altfel .
Calculul de mai sus este estimativ pentru anul 2009, cotele de contributii si valorile salariilor, precum si valoare punctului de pensie stim cu totii ca se schimba in fiecare an, deci orientativ asa ne calculam anual pentru a afla valoarea pensiei.
Eu stiu ca vechimea minima pentru a beneficia de pensie este de 15 ani.