avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 817 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... semnatura falsa pe state de plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

semnatura falsa pe state de plata

buna ziua! acum citeva zile am demisionat din motive ca nu mi-am primit salariile pe trei luni. Statele de plata pe luna septembrie si octombrie nu le-am semnat, dar stiu ca fostul meu sef,imita semnatura colegilor mei si astfel la ITM ajungeau in regula. intrebarea mea este: pot sa invoc in caz de judecata aceasta inselatorie? daca a semnat in locul meu, va fi tras la raspundere? ce pedeapsa risca?
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 04:02, 8 Noiembrie 2008
Trăsăturile esenţiale ale forţei majore sunt imprevizibilitatea, invincibilitatea şi obiectivitatea. Pot fi exemplificate drept cazuri de forţă majoră: război, inundaţii, incendii, cutremure, epidemii, epizootii violente, invazii de animale sau insecte etc.

Cred ca mai degraba poate fi vorba de constrangerea psihica sau fizica a salariatului de a efectua un act.
mihaela.vlad a scris:

acum câteva luni în urmă, un fost coleg de al meu a fost batut crunt din cauză că şi- a cerut drepturile salariale.Îsi vroia salariul intreg, cel negociat, nu cel de pe carnetul de muncă.Seful însă a refuzat să-i dea banii, fapt pt care el a apelat la protectia muncii. De aici un întreg scandal, firma a fost amendată şi pentru alte nereguli, dar trebuia şi să facă dovada de plată către angajat. chemat la birou, chipurile să-şi primească leafa, forţat de şefi să semneze pt o altă sumă decât cea aşsteptată de el, refuzind, a incasat-o rău de tot, drept pt care a fost nevoie 21 de zile de spitalizare.
acum revenind la subiect, având ăn vedere evenimentul si modurile de a rezolva seful problemele, este considerată forţă majora ,îndeplinirea sarcinilor date de sef? conta prin ce mijloace se duc la rezolvare problemele atâta timp cât tiranul era multumit?

Personal consider vatamare corporala grava.
Aceasta nu justifica prezenta intr-un astfel de loc de munca a nimanui. Nimeni nu trebuie sa aiba un astfel de loc de munca si pana la urma nu trebuie sa accepte sa stea intr-un astfel de loc de munca.
Daca ar exista o serie de porcese intentate acestui "sef" cu siguranta s-ar constata ca exista si o rezolvare a situatie. Comportamentul sefului nu justifica falsul secretarei nici chiar in cazul in care acesta a vatamat grav corporal alta persoana, care acum presupun ca o actioneaza in instanta.
adelaida_07 a scris:

mihaela.vlad a scris:

acum câteva luni în urmă, un fost coleg de al meu a fost batut crunt din cauză că şi- a cerut drepturile salariale.Îsi vroia salariul intreg, cel negociat, nu cel de pe carnetul de muncă.Seful însă a refuzat să-i dea banii, fapt pt care el a apelat la protectia muncii. De aici un întreg scandal, firma a fost amendată şi pentru alte nereguli, dar trebuia şi să facă dovada de plată către angajat. chemat la birou, chipurile să-şi primească leafa, forţat de şefi să semneze pt o altă sumă decât cea aşsteptată de el, refuzind, a incasat-o rău de tot, drept pt care a fost nevoie 21 de zile de spitalizare.
acum revenind la subiect, având ăn vedere evenimentul si modurile de a rezolva seful problemele, este considerată forţă majora ,îndeplinirea sarcinilor date de sef? conta prin ce mijloace se duc la rezolvare problemele atâta timp cât tiranul era multumit?

Personal consider vatamare corporala grava.
Aceasta nu justifica prezenta intr-un astfel de loc de munca a nimanui. Nimeni nu trebuie sa aiba un astfel de loc de munca si pana la urma nu trebuie sa accepte sa stea intr-un astfel de loc de munca.
Daca ar exista o serie de porcese intentate acestui "sef" cu siguranta s-ar constata ca exista si o rezolvare a situatie. Comportamentul sefului nu justifica falsul secretarei nici chiar in cazul in care acesta a vatamat grav corporal alta persoana, care acum presupun ca o actioneaza in instanta.

Nu este vatamare corporala grava, este vatamare corporala, art 181 cod penal. Cred ca colegul dumneavoastra a depus plangere prealabila la organul de urmarire penala sau la instanta pentru acest fapt. Un asemenea comportament nu merita sa fie tolerat si iertat. Or fi ei sefi, dar s-a abolit sclavia.....si fiecare trebuie sa raspunda pentru faptele sale.
Puteti invoca in instanta inselatoria de care il banuiti pe fostul angajator dar incercati sa aflati cu certitudine (nu reiese din mesajul initial) daca statele de plata inregistrate la ITM au semnaturile angajatilor (false ori ba) deoarece se primesc la ITM state de plata si fara a avea semnatura angajatilor (din pacate) – am observat ca sunt obligatorii stampila societatii, numele si semnatura angajatorului pe respectivul stat de plata...

Pedeapsa pe care o risca pt fals in inscrisuri sub semnatura privata (statul de plata ar putea fi catalogat ca inscris sub semnatura privata) ar fi inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda; apoi, ar fi infractiunea uzul de fals, dar nu cred ca poate fi retinuta deoarece falsul in inscrisuri sub semnatura privata include in continutul sau folosirea inscrisului falsificat de autorul falsului (folosind inscrisul pe care l-a falsificat nu savarseste si infractiunea de uz de fals).
Daca a semnat secretara – si aceasta poate dovedi ca seful a insistat – acest sef ar putea fi acuzat de instigare. Totusi, tind sa cred ca un avocat l-ar scapa de aceasta acuzatie.

Probabil ca ar trebui sa ii trimiteti – inainte de a merge in instanta – o cerere, prin care solicitati sa vi se plateasca drepturile salariale restante (cereti un raspuns in scris; obtineti, eventual, un nr de inregistrare a cererii sau sa o trimiteti, recomandat, cu o confirmare de primire). Fie ca raspunde, fie ca nu raspunde, tot se poate spune ca aveti ceva mai mult pt instanta... E doar o idee.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajata fictiv andraanton andraanton Directorul unui punct de lucru dintr-o multinationala a angajat fictiv inca o secretara pt ca cealalta secretara angajata sa ia salariu dublu.Secretara fictiva ... (vezi toată discuția)
Probe falsificate depuse la instanta oltul oltul intr un caz de inselaciune cu 10 parti vatamate am depus acte falsificate..(declaratiile partilor vatamate,am falsificat semnaturile lor stiind ca nu vor fi ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriere fals, uz de fals si abuz in serviciu Rmilitaru Rmilitaru Am dat in judecata primaria si beneficiarul, cerand constatarea nelegalitatii unei autorizatii de construire, emise in 2006; la proces, in martie 2008, ... (vezi toată discuția)