avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1820 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general ce pot deconta pe o delegatie externa?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

ce pot deconta pe o delegatie externa?

Buna ziua tuturor,lamuriti-ma si pe mine,va rog,daca am urmatoarea situatie ce fac,cum trebuie sa procedez:
-am un angajat plecat in delegatie in China(fac prestari servicii automatizari),s-a stricat laptopul cu care a plecat(obiectul muncii),trebuie sa-si cumpere altul,intrebarea mea este:il ia pe numele lui?il pot trece in decontul lui cand vine?
il ia pe firma,cu tva ,fara cum fac?Undeva am citit ca pe delegatiile externe se mai pot deconta si``materiale si obiecte necesare desfasurarii activitatii``,se incadreaza aici?
Cel mai recent răspuns: adriana m , utilizator 18:11, 31 Mai 2012
Nu sunt sigur ca este asa. Daca eu merg in deplasare si achizitionez din alt oras ceva pentru firma, platit cu numerar (poate chiar de la mine, daca este o cheltuiala neprevazuta - ceva la super reducere, de exemplu, bani care mi se vor inapoia la intoarcerea din delegatie), asta inseamna ca nu pot sa pun cheltuiala/achizitia respectiva in decont?
542 "Avansuri de trezorerie" este un cont care face parte din clasa 5 "Conturi de trezorerie" si tine evidenta numerarului (se poate da si o suma limitata pe un card) dat delegatilor plecati pentru rezolvarea unor probleme ale firmei.

Cheltuielile acestora sunt facute in numele firmei si sunt deductibile ca si TVA aferent, daca se aduce un document corespunzator, adica factura sau bon fiscal in cazul combustibilului.

Deci, in cazul de fata, achizitia laptopului este legala si se inregistreaza in contabilitate ca orice achizitie de mijloace fixe.
Deci daca il ia pe firma cum fac cu TVA,pt.ca este din China,nu din tara?depun ceva declaratie ?
Factura se inregistreaza in conta pe intrari valuta la care se adauga TVA din vama. Nu exista nici-o declaratie la fisc referitoare la acest act economic.
am gasit asta undeva,un aricol despre deplasari externe,ca deja am ametit
``ALTE CHELTUIELI
In cazul deplasarilor efectuate in afara teritoriului Romaniei, salariatilor li se pot deconta si alte tipuri de cheltuieli considerate deductibile din punct de vedere fiscal:
• costul transportului;
• costul documentatiilor;
• costul mostrelor;
•costul altor materiale sau obiecte necesare pe durata deplasarii[;
• cheltuielile medicale pentru vaccinuri specifice unor tari cu clima greu de suportat;
• cheltuielile cu decesul in strainatate si transportul in tara al celor decedati;
• cheltuielile pentru obtinerea vizelor de intrare in tarile respective;
• taxele de inscriere si/sau participare la congrese, conferinte, simpozioane, seminarii, colocvii, alte reuniuni, manifestari stiintifice, manifestari culturale, manifestari artistice, manifestari sportive, precum si alte asemenea manifestari, in conditiile stabilite de organizatori;
• cheltuielile de transbordare, alte asemenea cheltuieli, asigurarea pentru raspunderea civila (cartea verde) in cazul deplasarilor efectuate cu mijloace auto;
• comisioanele platite pentru rezervarea locurilor in camerele de hotel, locurilor in mijloacele de transport;
• taxele de aeroport;
• convorbiri telefonice, telex, comisioane de schimb, diferentele de tarif la cazare si altele asemenea, necesare indeplinirii misiunii.
ATENTIE!
Aceste cheltuieli se pot deconta in limita unei sume de pana la 50% din totalul diurnei si al plafonului de cazare la care are dreptul personalul``
intrebare:ce intra in categoria aceasta:``costul altor materiale sau obiecte necesare pe durata deplasarii``?
indiferent de valoarea laptopului este o valoare de inventar sau doar daca depaseste 2000 lei?

Alte discuții în legătură

plafon maxin diurna nicoletapasca10 nicoletapasca10 BUNA ZIUA INTREBARE: CAT ESTE PLAFONUL MAXIM PENTRU DIURNA, SI CAT E PLAFONUL DE CAZARE - PT ANGAJATUL UNEI FIRME CARE PLEACA IN GERMANIA PENTRU ... (vezi toată discuția)
Drept la diurna administrator srl mariussco2010 mariussco2010 administratorul unei SRL, care este si asociat ,are dreptul sa primeasca, in cazul in care este in delegatie in strainatate ptr exercitarea obiectului de ... (vezi toată discuția)
Delegatie externa asociati CRISTYNA CRISTYNA Am si eu o problema. la firma la care lucrez urmeaza sa se duca in Spania cei doi asociati, dintre care unul este administrator, iar celalalt este doar asociat ... (vezi toată discuția)