Am un baietel de 10 luni, m-am intors la serviciu, dar vreau sa imi suspend din nou activitatea. In modificarea OUG 148/2005 se prevede: "pot beneficia de prevederile (...) si persoanele care se afla in plata la data intrarii in vigoare a prezentei legi". Intrebarea mea este: eu mai beneficiez de procentul de 85% daca ma suspend din nou? Oricum legea da posibilitatea reinceperii activitatii si apoi suspendarii pana implineste copilul 2 ani de ori cate ori vrei.
Dupa cum vedeti in titlu, indemnizatia de 85% este pentru mame. Si nu tine de studii, de calitatea jobului sau de culoarea ochilor. Este drept ca fiecare mamica sa ia 85% din veniturile sale doarece aceasta indemnizatie este un drept al ei, nu o "pomana" (ajutor) pe care il da statul. Fiecare mamica plateste taxele la bugetul de asigurari proportional cu veniturile ei: cea cu venituri mai mari va achita sume mult mai mari. Daca vreti o comparatie ar fi cumva ca in cazul asigurarilor auto: o persoana plateste o asigurare pentru un Mercedes sa zicem 1000 lei anual, iar o alta persoana plateste asigurarea pentru un Trabant sa zicem 100 lei anual; in cazul in care ar avea un accident oricare dintre aceste persoane primeste despagubire 500 lei. Vi se pare corect?
Ar trebui sa constientizam cu totii ca aceste indemnizatii sunt niste DREPTURI ale noastre pentru care platim luna de luna aproape toata viata noastra. Fie ca este vorba de somaj, de concediu medical, de accidente de munca, de ajutor de inmormantare, de pensie, de orice... pentru toate platim; faptul ca statull se joaca cum vrea el cu banii nostrii, ne face sa alergam pentru fiecare drept in parteeste si ne ingradeste un drept numai pentru ca un functionar nu a completat corect o hartiuta este mai mult decat un abuz! Ceea ce se cheama cu adevarat ajutor de la stat sunt cateva lucruri care se pot numara pe degetele de la o mana si de care beneficiaza foarte, foarte putini oameni. Nemailuand in calcul ca sunt niste sume rusinos de mici.