avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1657 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant?

In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie?
Ce ar raspunde poporul la aceasta intrebare vitala si fundamentala?
La un sondaj relativ recent am observat ca poporul roman ar dori sa fie intrebat cu privire la acest apect de o importanta deosebita pentru natiunea romana.

1.Cat de democratic ar fi daca ar fi imposibil de a se formula aceasta intrebare poporului roman printr-un referendum?

2.Cat de democrati am fi daca presedintele actual ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?

(Aceasta intrebare imi apartine mie in mod exclusiv si nu implica absolut deloc o intrebare adresata anterior unei autoritati de stat sau in mod direct presedintelui Romaniei-este doar o intrebare oarecum retorica, dar la care se poate raspunde de orice persoana care doreste sa raspunda)

Ca precizare suplimentara intrebarea se poate formula si altfel:

Cat de democrati am fi daca presedintele viitor al Romaniei ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?
(Ma refer la un alt viitor presedinte al Romaniei)

Adica daca poporul ar vrea sa fie intrebat...si nu ar putea fi intrebat din anumite motive independente de vointa presedintelui ar fi sau nu democratic?
Probabil aceasta era si sensul intrebarii domnului avocat care a deschis acest topic. Exista oare solutii pentru acest lucru din moment ce art din Constitutie prevede acest lucru? se impaca oare acest articol cu principiul libertatii exprimarii si democratia? A fost oare premeditata aceasta intentie de catre "parintii" Constitutiei la cererea clasei politice?
Daca tot vreti monarhie sa fie o monarhie absolutista, deoarece monarhia constitutionala are un rege care este pus pe post de papusa ca el nu i-a nici o decizie, deciziile fiind luate de catre parlament. Asa ca prefer o monarhie absolutista deoarece asta poate fi numita cu adevarat monarhie deoarece regele i-a toate deciziile in aceasta. Pentru mine monarhia constitutionala si democratia sunt acelas lucru.

:-/
Gabrielle Monique a scris:

Articolul 152: Limitele revizuirii
Dispozițiile prezentei Constituții privind caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independența justiției, pluralismul politic și limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.,




Interpretarea care se va da de autoritati va fi in sensul ca se va incalca insasi Constitutia Romaniei.Daca privim aceasta prevedere constitutionala in sensul in care a fost edictata si scopul normei de drept este clar ca aceasta ar fi concluzia.Scopul normei la momentul intrarii sale in vigoare a fost excluderea posibilitatii de a se reveni la monarhie.
In acest sens, sta marturie insasi titlul marginal ,, Limitele revizuirii"
Adica limitarea ( interzicerea ) constitutionala a schimbarii formei de guvernamant ( prin votul poporului)...
Cam aceasta ar fi concluzia logico juridica...


Pe de alta parte, constitutia nu poate constitui un impediment in scopul exercitarii drepturilor si libertatilor fundamentale garantate de pactele si conventiile internationale la care Romania este parte.
Dupa parerea mea, datorita faptului ca Romania nu era membra semnatara a CEDO in anul redactarii Constitutiei Romaniei ( ma refer la momentul edictarii normei de drept) interpretarea in sensul ca ar fi neconstitutional un referendum avand ca obiect schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie ar putea fi inlaturata.
In mod sigur insa s-ar ajunge la Curtea Constitutionala deoarece partidele politice vor invoca incalcarea insasi a constitutiei.
Asadar, primul pas ar fi un referendum pentru revizuirea constitutiei si al doilea pas ar fi insasi referendumul, amandoua fiind insa necesar a se face in acelasi timp, in aceeasi zi.

Interpretarea art. 152 din Constitutie trebuie insa facuta prin raportare directa la art. 20 din Constitutie.
Dupa parerea mea, nu se poate sustine ca fiind democratica o interzicere a vointei poporului de a schimba forma de guvernamant deoarece este vorba de insasi existenta democratiei dreptul la vot al poporului roman.
O interpretara contrara ar duce la concluzia ca in Romania ar fi de fapt dictatura si nu democratie.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Buna dimineata!

Multumesc, ma asteptam la acest raspuns. Am tot citit pe parcursul derularii discutiilor din topicul "Monarhia.." despre aceasta exceptie, care limiteaza in acest moment schimbarea formei de guvernamant. Costurile a doua referendumuri fiind prea mari, alesii nostri vor invoca faptul ca in urma sondajelor de opinie poporul nu-si doreste aceasta schimbare.Sunt nerelevante aceste sondaje, dupa parerea mea. Iar in cazul unei schimbari ce se va intampla? Schimbam forma de guvernamant, dar oare mentalitatea oamenilor si perceptia acestora vis a vis de un trecut despre care nu stiu decat ceea ce s-a vrut a se sti, cum o putem schimba?
Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Gabrielle Monique a scris:

Iar in cazul unei schimbari ce se va intampla? Schimbam forma de guvernamant, dar oare mentalitatea oamenilor si perceptia acestora vis a vis de un trecut despre care nu stiu decat ceea ce s-a vrut a se sti, cum o putem schimba?


o schimbare imediata cred ca ar aparea la nivelul partidelor...

pentru ca un partid netinut "in brate" de presedintele aflat la putere va fi obligat sa devina competitiv, sa mearga pe picioarele lui... sau dispare, de pe piata.

cazu' pd-l-ului d-acum... am convingerea ca fara implicarea "jucatorului" in politica, de pe functia care a detinut-o in stat (cu "institutii ale statului" in subordine, inclusiv "guvernul"... ), era de mult timp istorie (ca si el insusi, "jucatoru'")...

restu' ar veni, foarte probabil, de la sine...




Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
ContSters233047, utilizator

Alte discuții în legătură

Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)