avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant?

In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie?
Ce ar raspunde poporul la aceasta intrebare vitala si fundamentala?
La un sondaj relativ recent am observat ca poporul roman ar dori sa fie intrebat cu privire la acest apect de o importanta deosebita pentru natiunea romana.

1.Cat de democratic ar fi daca ar fi imposibil de a se formula aceasta intrebare poporului roman printr-un referendum?

2.Cat de democrati am fi daca presedintele actual ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?

(Aceasta intrebare imi apartine mie in mod exclusiv si nu implica absolut deloc o intrebare adresata anterior unei autoritati de stat sau in mod direct presedintelui Romaniei-este doar o intrebare oarecum retorica, dar la care se poate raspunde de orice persoana care doreste sa raspunda)

Ca precizare suplimentara intrebarea se poate formula si altfel:

Cat de democrati am fi daca presedintele viitor al Romaniei ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?
(Ma refer la un alt viitor presedinte al Romaniei)

Adica daca poporul ar vrea sa fie intrebat...si nu ar putea fi intrebat din anumite motive independente de vointa presedintelui ar fi sau nu democratic?
Gabrielle Monique a scris:

@cearls, regele nu a depus juramant in anul 1940.:acute: @u.b.i.k. are dreptate.:yes:


@monique:belay:, mihai a depus juramantul in anul 1940...



"Monitorul Oficial", nr. 206 bis din 6 septembrie 1940:

Jur credinţă naţiunii române. Jur să păzesc cu sfinţenie legile statului. Jur să păzesc şi să apăr fiinţa statului şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”





Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
ContSters233047, utilizator
Asa cum am mai scris adevarul este undeva la mijloc. Daca vrem, il aflam...daca nu..il intuim dupa bunul plac.Totusi iata afirmatia Pr. Dimitrie Bejan:

- Am să vă spun un lucru, fratilor. Eu am fost la jurământul regelui Mihai în sala tronului de la Palat. Foarte simplu. A jurat în dimineata zilei de sase septembrie, 1940, pe Crucea pe care o avea Părintele Patriarh Nicodim la piept. Nu era pregătit Mihai să fie rege. Carol era în altă cameră; îsi lua bagajele. Mihai depunea jurământul si Antonescu stătea mai deoparte. Nu este adevărat că ar fi depus jurământul în fata lui Antonescu. L-a depus în fata Patriarhului Nicodim!

- Era patriarhul prezent?

- Era.

- In palatul regal?

- In palatul regal. Apoi l-am însotit cu totii pe Mihai la Catedrala Patriarhală, unde regele a fost încoronat de Patriarhul Nicodim cu coroana regală. S-a făcut Sfânta Liturghie, regele Mihai s-a împărtăsit si a stat cu coroana pe cap tot timpul Sfintei Liturghii.


[ link extern ]

Mihai I este ultimul monarh al regatului roman. Indeplinind rolul de suveran in doua randuri, regele Mihai nu a reusit sa detina puterea in stat decat formal. In prima perioada de domnie (20 iulie 1927-8 iunie1930) tara a fost condusa de Consiliul de Regenta, regele fiind mult prea tinar, iar in cea de-a doua (6 septembrie 1940-30 decembrie 1947) puterea a fost detinuta mai intai de Ion Antonescu pana in 23 august 1944 si de comunistii sustinuti de Rusia sovietica dupa aceasta data si pana la data abdicarii sale fortate. Regele Mihai nu a depus juramantul in fata parlamentului, conform uzantelor, prima data pentru ca era minor, iar la a doua inscaunare deoarece parlamentul fusese suspendat de Carol al II-lea, predecesorul sau.


[ link extern ]

Gabrielle Monique a scris:

Asa cum am mai scris adevarul este undeva la mijloc. Daca vrem, il aflam...daca nu..il intuim dupa bunul plac.


de ce sa fie adevarul undeva la mijloc, sau intuit dupa bunul plac?!...

e aici, in "Monitorul Oficial", nr. 206 bis din 6 septembrie 1940.




Ultima modificare: Duminică, 19 Februarie 2012
ContSters233047, utilizator
@cearls, ai citit ceea ce am postat mai sus? Unde s-a facut depunerea juramantului si in ce conditii? In fata cui?
@monique, citiiit, desigur ...

dar fiind "monitorul oficial", eu stiu ce sa mai zic despre "afirmatia" lui ... dimitrie bejan?!:rolleyes:

Alte discuții în legătură

Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)