avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant?

In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie?
Ce ar raspunde poporul la aceasta intrebare vitala si fundamentala?
La un sondaj relativ recent am observat ca poporul roman ar dori sa fie intrebat cu privire la acest apect de o importanta deosebita pentru natiunea romana.

1.Cat de democratic ar fi daca ar fi imposibil de a se formula aceasta intrebare poporului roman printr-un referendum?

2.Cat de democrati am fi daca presedintele actual ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?

(Aceasta intrebare imi apartine mie in mod exclusiv si nu implica absolut deloc o intrebare adresata anterior unei autoritati de stat sau in mod direct presedintelui Romaniei-este doar o intrebare oarecum retorica, dar la care se poate raspunde de orice persoana care doreste sa raspunda)

Ca precizare suplimentara intrebarea se poate formula si altfel:

Cat de democrati am fi daca presedintele viitor al Romaniei ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?
(Ma refer la un alt viitor presedinte al Romaniei)

Adica daca poporul ar vrea sa fie intrebat...si nu ar putea fi intrebat din anumite motive independente de vointa presedintelui ar fi sau nu democratic?
r.gabi a scris:



Articolul 152: Limitele revizuirii
Dispozițiile prezentei Constituții privind caracterul național, independent, unitar și indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independența justiției, pluralismul politic și limba oficială nu pot forma obiectul revizuirii.,





Ce este atat de greu de inteles ?




nu e greu... se 'ntelege foarte bine...

Virgil Ţârău, conferenţiar universitar în cadrul Catedrei de Istorie Contemporană şi Relaţii Internaţionale de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii "Babeş-Bolyai" (UBB)

Orice e posibil, dar trebuie referendum

... orice modificare a formelor de exercitare a puterii trebuie să urmeze căile contituţionale, inclusive cele de modificare a legii fundamentale, prin referendum. "Acum există un mecanism constituţional. Forma de guvernământ a fost decisă în 1991 prin Constituţie şi tot acolo sunt şi mecanismele de modificare a acesteia, însă este obligatoriu apoi referendumul. E în puterea unui popor a-şi alege forma de guvernare, inclusiv monarhia", a apreciat istoricul clujean. În opinia sa, un principe străin - idee pe care o vede drept scenarită - se înscrie aceleiaşi voinţe a poporului, prin referendum.


Rectorul UBB, profesorul Andrei Marga

Succesiunea există

... aducerea unui principe străin s-a consumat odată şi ea a produs deja o succesiune. "Aducerea unui principe străin în România s-a produs prin venirea lui Carol I, care a produs deja o succesiune, aşa că nu ştiu cum s-ar ieşi din ea", a precizat rectorul. El a opinat însă că în România ar trebui să fie tratată problema formei de guvernământ. "În Italia, de exemplu, a fost luată o decizie în materie. La noi a fost amânată după 1989. Cred că ar trebui ca România să ia o decizie în acest sens, dacă poporul vrea republică ori monarhie", a conchis rectorul UBB.

[ link extern ]



Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
ContSters233047, utilizator
Organizarea unui referendum se impunea imediat dupa asa zisa Revolutie din 1989, pentru ca forma de guvernamant Republica a fost impusa de regimul comunist instaurat dupa abdicarea MS Regele Mihai I al Romaniei. Asta este cel mai clar si de foarte mult bun simt, lasand la o parte considerentele de natura juridica. Asa se explica iuteala de mana a parintilor Constitutiei dupa anul de gratie 1989, la comanda regimului politic nou instaurat post revolutie si nebagarea de seama si nestiinta celor cu drept de vot.
dezamagirea mare a produs-o emil constantinescu-presedinte...

mai toti sustinatorii asteptau pregatirea intoarcerii regelui... da' el (constantinescu) si-a facut alte prioritati... sa "finalizeze privatizarea", de exemplu..:stunned:

ca de la fsn-istii din '90 si cei de azi, reveniti la putere cu minus liberal in denumire, n-a asteptat/n-asteapta nimeni nimic...





Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
ContSters233047, utilizator
Este vorba de ce spuneam nspe pagini mai devreme...daca nu exista vointa politica...sau nu se poate sensibiliza vreo formatiune politica cu putere de decizie....nu prea intrevad sanse....deoarece populatia mi se pare greu de sensibilizat cand are burta goala si credite de achitat....aceeasi parere a aceluiasi omului de pe zebra...:)
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
ContSters141818, utilizator
mirela741 a scris:

Organizarea unui referendum se impunea imediat dupa asa zisa Revolutie din 1989, pentru ca forma de guvernamant Republica a fost impusa de regimul comunist instaurat dupa abdicarea MS Regele Mihai I al Romaniei. Asta este cel mai clar si de foarte mult bun simt, lasand la o parte considerentele de natura juridica. Asa se explica iuteala de mana a parintilor Constitutiei dupa anul de gratie 1989, la comanda regimului politic nou instaurat post revolutie si nebagarea de seama si nestiinta celor cu drept de vot.


Cum sa se faca referendum daca regele nu avea dreptul sa intre in tara in 1990... ?
Nu se dorea cu niciun chip asa ceva.
Dupa parerea mea, monarhia ar fi avut sanse mai reduse atunci decat astazi...

Astazi... cei cu burtile goale si cu credite la banci pot intelege mai bine ca oricand ca trebuie schimbat ceva pentru ca altfel tot asa vor ramane...cu burtile goale si cu credite la banci.Este prea evident acest lucru ca sa nu inteleaga...

Daca puterea de cumparare a leului nu se intareste nimic nu se poate schimba, iar pentru asa ceva este necesara increderea pe plan international in Romania...incredere care lipseste cu desavarire fata de Romania...astazi...



Pentru Cearls:
Domnii profesori de istorie nu au luat in calcul si imposibilitatea revizuirii constitutiei datorita restrictiei la revizuire a acesteia...

Ar fi interesant daca am adresa o petitie la presedintie pentru a avea raspunsul despre constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea unei revizuiri a constitutiei pentru schimbarea formei de guvernamant.Ma refer la o interpretare facuta de institutia prezidentiala.
De abia apoi vom putea discuta despre referendum...dupa ce vom stii daca se considera neconstitutionala sau constitutionala o asemenea revizuire.

Dupa parerea mea, institutia respectiva va interpreta ca nefiind permisa conform constitutiei schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie.

Dvs. ce parere aveti?
Nu il intreb numai pe Cearls, ci pe toti cei care doresc sa isi expuna parerea.
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)