cearls a scris:
Gabrielle Monique a scris:
@cearls, regele nu a depus juramant in anul 1940.:acute: @u.b.i.k. are dreptate.:yes:
@monique:belay:, mihai a depus juramantul in anul 1940...
"Monitorul Oficial", nr. 206 bis din 6 septembrie 1940:
„Jur credinţă naţiunii române. Jur să păzesc cu sfinţenie legile statului. Jur să păzesc şi să apăr fiinţa statului şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu”
art. 34 din Constitutia din 1938 "
Puterile constitutionale ale Regelui sunt ereditare in linie coboritoare directa si legitima ... " Fie Mihai fost Hohenzollern nu cunostea Constitutia, fie cunoscand-o o ignora pentru ca atat Constitutia din 1923 cat si cea din 1938 contineau urmatorul text in art. 125 respectiv 96.
Constitutia de fata nu poate fi suspendata nici in total nici in parte.
In caz de pericol de Stat se poate institui starea de asediu generala sau partiala.
Odata ce a fost semnat si promulgat
Decretul regal nr.3.052 din 5 septembrie 1940 prin care a fost suspendata Constitutia Romaniei orice
legatura legitima intre statul roman si casa Mihai fost Hohenzollern a incetat pentru ca
regele avea puteri in temeiul Constitutiei, nu invers.
Suspendand Constitutia, si-a desfiintat definitiv orice sursa legitima de putere. Daca maine presedintele Romaniei suspenda Constitutia eu nu mai am nici o obligatie sa-l consider presedinte, pentru ca
sursa puterii legitime a presedintelui este Constitutia Romaniei.
In lipsa constitutiei regele nu mai este rege dupa cum nici presedintele nu mai este presedinte pentru ca daca nu exista constitutie nu putem sti daca Romania e regat, republica, satrapie, teocratie, etc.
O luam altfel: Daca martorul chemat sa depuna marturie sub juramant zice:
Jur sa zic ce am auzit de la altii, chiar daca n-am vazut, si sa nu amestec ce am auzit cu ce-mi inchipui. Asa sa-mi dea statul roman pensie! Juramantul lui nu e valabil. Daca eu, cand am depus juramantul de avocat sau pe acela de consilier local ziceam in locul formulelor obisnuite un alt juramant, acesta nu era valabil. Daca Mihai (fost Hohenzollern - multumesc Gabriela :vishenka: ) a depus cu totul alt juramant decat cel prevazut de actul constitutiv al statului, a.k.a. "constitutie", urmeaza in mod logic ca exista un viciu care anuleaza intreaga procedura.
Diferenta dintre cele doua formule de juramant nu e o virgula ori un vreo sinonimie ci este o diferenta ESENTIALA pentru ca in asa-zisul juramant depus de Mihai fost-Hohenzollern nu apare deloc cuvantul cheie
" CONSTITUTIE".
Or, romanii au ales nu numai o familie domnitoare ci si o constitutie care sa le garanteze ca acea familie nu sare peste cal. Daca membrul familiei care urma sa devina rege nu depunea juramantul PE CONSTITUTIE, nu exista niciun motiv ca romanii sa-l considere rege. Cu alte cuvinte:
pacta sunt servanda daca si numai daca ambele parti isi respecta obligatiile initial asumate.
PS - Veti zice ca de vreme ce Constitutia era suspendata, nu mai trebuia sa depuna juramantul pe Constitutie. Neeee, nu tine. Chiar daca ne-am inchipui ca suspendarea Constitutiei este o masura admisibila (NU ESTE!) ea trebuie sa fie esentialmente PROVIZORIE. Asadar, nimic nu-l putea scuti de depunerea juramantului in formula constitutionala.
Stiti ce-mi pare revoltator? Ca nu s-a scris aproape deloc despre acest abuz impotriva actului ce sta la temeiul statului roman ci doar despre abuzurile comunistilor impotriva acestui act. Insa calea catre abrogarea Constitutiei din 1923 de catre comunisti nu a fost deschisa de ei.