avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1614 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant?

In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie?
Ce ar raspunde poporul la aceasta intrebare vitala si fundamentala?
La un sondaj relativ recent am observat ca poporul roman ar dori sa fie intrebat cu privire la acest apect de o importanta deosebita pentru natiunea romana.

1.Cat de democratic ar fi daca ar fi imposibil de a se formula aceasta intrebare poporului roman printr-un referendum?

2.Cat de democrati am fi daca presedintele actual ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?

(Aceasta intrebare imi apartine mie in mod exclusiv si nu implica absolut deloc o intrebare adresata anterior unei autoritati de stat sau in mod direct presedintelui Romaniei-este doar o intrebare oarecum retorica, dar la care se poate raspunde de orice persoana care doreste sa raspunda)

Ca precizare suplimentara intrebarea se poate formula si altfel:

Cat de democrati am fi daca presedintele viitor al Romaniei ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?
(Ma refer la un alt viitor presedinte al Romaniei)

Adica daca poporul ar vrea sa fie intrebat...si nu ar putea fi intrebat din anumite motive independente de vointa presedintelui ar fi sau nu democratic?
Draga Gabrielle,

Intr-un stat in care principiul umanitatii este inexistent, grandomania si nepasarea sunt principii in unele cazuri neurmate de exceptii, aparenta si fundalul trecator este salvat doar de copii exceptionali care intodeauna au dat culoare si valoare profesionala cu carcater salvator acestui popor, si totusi paradoxal intro-o nesimtire exsacerbata acesti copii talentati sunt condamnati efectiv sa moara, sa-si faca temele pe picioare, sau pe o masa obscura intr-o camera mucegaita, fara speranta, fara ajutor, doar din 5 in 5 ani cineva le bate la poarta cu o galeata si cu 1 Kg de zahar cumparandu-le votul parintilor prin smecherie, tromboneala, stampila cazand astfel in consideratia foamei care macina stomacul pe buletinul de vot unde este scris doar: " "minciuna si frauda", sau lasa ca ii mai pacalim un mandat.
Tocmai de aceea m-am saturat de aceasta clasa politica, de orice culoare ar fi, pentru ca in anul 1989, poporul roman a condamnat la moarte "un dictator", un "mare vanator", "un mare arhitec", un mare.........., si ne-am ales in schimb cu 10.000 cel putin de astfel de nimicuri care distrug aceasta tara, sentimentul de patriotism, umanitatea si vointa copiilor dornici sa varuiasca in alb si in culori pastelate aceasta tara prin talentul si indemnarea lor, sunt distruse efectiv.
Maresalul Antonescu atunci cand a fost executat, si-a ridicat palaria si a strigat tare: "Traiasca Romania", cei de astazi nu mai striga nimic. ci se ascund in spatele tehnologiei de ultima generatie, anihiland si cea mai slaba unda de patriotism, creand in randul nostru impresia ca suntem o natiune parasita, si ma intreb De ce?

Avem nevoie de schimbare TOTALA....ne-am saturat de minciuni
Gabrielle Monique a scris:

Buna dimineata!

Multumesc, ma asteptam la acest raspuns. Am tot citit pe parcursul derularii discutiilor din topicul "Monarhia.." despre aceasta exceptie, care limiteaza in acest moment schimbarea formei de guvernamant. Costurile a doua referendumuri fiind prea mari, alesii nostri vor invoca faptul ca in urma sondajelor de opinie poporul nu-si doreste aceasta schimbare.Sunt nerelevante aceste sondaje, dupa parerea mea. Iar in cazul unei schimbari ce se va intampla? Schimbam forma de guvernamant, dar oare mentalitatea oamenilor si perceptia acestora vis a vis de un trecut despre care nu stiu decat ceea ce s-a vrut a se sti, cum o putem schimba?


Nu cred ca s-a discutat despre imposibilitatea constitutionala de a se modifica constitutia si a se trece la monarhie in celalalt topic.
S-a discutat doar despre costuri si tot felul de aspecte de fapt.

Constitutia interzice insasi exercitarea dreptului la un referendum pentru a se afla care este vointa poporului in sensul daca se doreste sau nu monarhie.Insa dupa parerea mea se poate face referendum intrucat sunt 2 interpretari posibile.Curtea Constitutionala ar urma sa se pronunte.
Partidele politice nu vor dori sub nicio forma asa ceva deoarece le convine lupta pentru presedinte si schimbul de putere.
Motivele nu le mai expun deoarece sunt arhicunoscute...

Nu se stie daca oamenii nu ar dori monarhie in prezent deoarece s-au cam plictisit si scarbit de votul pentru presedinte.
Niciun cost nu ar fi prea mare pentru bunastarea poporului roman.

Oamenii pot intelege multe lucruri daca vad exemple bune, pozitive de la mai marii lor.
Daca insa vad numai exemple negative ce sa inteleaga...

De aceea trebuie sa facem o schimbare radicala, pentru ca oamenii sa vada exemple pozitive si nu negative.

Democratia presupune existenta dreptului la exprimare si exercitarea dreptului la vot.
Dreptul la vot al poporului nu poate fi interzis.

Dupa parerea mea, daca presedintele Basescu ar incerca un referendum prin incercarea de a revizui constitutia ( ma refer la art 152 din constitutie) ar ramane in istoria Romaniei indiferent de rezultatul referendumului.Dupa parerea mea, nu s-ar mai putea sustine ca nu ar da dovada de devotament pentru popor intrebandu-l ce anume vrea...
Ar fi dovada suprema de democratie.
Pana la urmatoarele alegeri ar fi timp.

Dupa parerea mea, nu se poate spune ca un referendum nu ar avea sanse.
Din 5 oameni intrebati 4 ar fi de acord cu monarhia in prezent.

Se cheltuie si asa o gramada de bani cu alegerile pentru presedinte in mod periodic si sub acest aspect ar fi o economie daca nu ar mai fi alegeri pentru presedinte.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:


Dupa parerea mea, daca presedintele Basescu ar incerca un referendum prin incercarea de a revizui constitutia ( ma refer la art 152 din constitutie) ar ramane in istoria Romaniei indiferent de rezultatul referendumului.Dupa parerea mea, nu s-ar mai putea sustine ca nu ar da dovada de devotament pentru popor intrebandu-l ce anume vrea...
Ar fi dovada suprema de democratie.
Pana la urmatoarele alegeri ar fi timp.



... sunt semnale ca presedintele basescu ar ramane in istoria romaniei...

Paul (cumatru' presedintelui): "Dacă va fi ocazia să fie un referendum şi populaţia va spune da, va fi monarhie, trebuie să vedem ce ramură are drept. Eu sunt capul Casei Regale.
...
Dar Curtea Supremă trebuie să tranşeze asta.:rolleyes: Eu vreau să dau Peleşul poporului român. Ca un cadou. Ne trebuia dat înapoi către cineva, ca şi compensare"
:rolleyes:

[ link extern ]


Ultima modificare: Vineri, 17 Februarie 2012
ContSters233047, utilizator
Nu are legatura dreptul la mostenire cu mostenirea tronului.
Dreptul la mostenire este normal sa ii fie conferit deoarece daca este descendent nu poate fi inlaturat de la mostenire.
Asa este legea civila.Aceasta ii confera dreptul la mostenire.Dar...nu la mostenirea tronului...
Casatoria intre bunica sa si Regele Carol al II lea incheiata la Odessa a fost anulata, mariajul nefiind recunoscut de familia Regala a Romaniei. Deci din punct de vedere al apartenentei la Casa Regala nu prea are niciun motiv sa se vada inscaunat ....nici macar de presedintele meu.....in functiune azi....

Alte discuții în legătură

Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)