avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 401 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Referendum pentru monarhie si democratia.Ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant?

In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie?
Ce ar raspunde poporul la aceasta intrebare vitala si fundamentala?
La un sondaj relativ recent am observat ca poporul roman ar dori sa fie intrebat cu privire la acest apect de o importanta deosebita pentru natiunea romana.

1.Cat de democratic ar fi daca ar fi imposibil de a se formula aceasta intrebare poporului roman printr-un referendum?

2.Cat de democrati am fi daca presedintele actual ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?

(Aceasta intrebare imi apartine mie in mod exclusiv si nu implica absolut deloc o intrebare adresata anterior unei autoritati de stat sau in mod direct presedintelui Romaniei-este doar o intrebare oarecum retorica, dar la care se poate raspunde de orice persoana care doreste sa raspunda)

Ca precizare suplimentara intrebarea se poate formula si altfel:

Cat de democrati am fi daca presedintele viitor al Romaniei ar fi de acord sa ridice aceasta intrebare poporului printr-un referendum, dar ar fi imposibil din ratiuni pur juridice si nu din ratiuni de fapt?
(Ma refer la un alt viitor presedinte al Romaniei)

Adica daca poporul ar vrea sa fie intrebat...si nu ar putea fi intrebat din anumite motive independente de vointa presedintelui ar fi sau nu democratic?
@avocat lascoschi nu se dorea in 1990 de puterea politica nu de popor, atunci cand I s a permis a fost aclamat de multa lume....insa eu ma refeream la datoria morala pe care o avea puterea nou instaurata insa ..cine? Esalonul doi al partidului communist care a instaurat Republica Populara Romania si apoi Republica Socialista Romania?!

Dvs aveti dreptate insa populatia va asigur ca nu se gandeste atat de departe sau atat de vizionar.....in acest sens repet asa cum am repetat in cele tspe pagini ca trebuie o campanie de informare in masa despre monarhie.....

Raspunsul Presedentiei Il cunoastem dinainte....ce rost are sa deranjam jucatorul cum spune un contemparan de al nostru cu o petitie care in opinia lui este ridicola.....
Petitie ridicola...?
Ar fi o petitie care ar arata interpretarea din partea statului.Nu ar considera-o ridicola nimeni...

Sunt 2 aspecte:
1.Revizuirea este sau nu interzisa de constitutie?
Nu consider ridicola aceasta intrebare deoarece aceasta este una dintre interpretari.
Curioasa ar fi motivarea deoarece aceasta este esentiala in raport de cele aratate de mine.

2.Vointa presedintelui de a intreba sau nu poporul.
Adica daca raspunsul ar fi in sensul ca art 152 din Constitutie nu interzice revizuirea constitutiei pe aceasta problema s-ar putea ridica aceasta a doua intrebare.

Primul aspect ar inlatura pentru o vreme raspunsul la aceasta intrebare daca ar fi nefavorabil.

Asadar, petitionarea viza in opinia mea numai aspectul nr 1 deocamdata...

Ca sa ma fac inteles de cei care au puncte de vedere diferite pot spune ca din punctul meu de vedere nimic nu arata ca republica ajuta Romania in prezent.Motive si argumente am tot prezentat si au fost intarite si de alte persoane.
:) eu am spus ridicola din punct de vedere al Presedintelui care desconsidera acest subiect....nu este punctul meu de vedere.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

1.Revizuirea este sau nu interzisa de constitutie?
...
Curioasa ar fi motivarea deoarece aceasta este esentiala in raport de cele aratate de mine.


Articolul 152 din Constituţie interzice revizuirea următoarelor aspecte din Constituţie: caracterul naţional, independent, unitar şi indivizibil al statului român, forma republicană de guvernământ, integritatea teritoriului, independenţa justiţiei, pluralismul politic şi limba oficială. De asemenea, nu pot fi aduse modificări care suprimă drepturi şi libertăţi fundamentale ale cetăţenilor sau garanţii ale acestora.

... expert constituţional, Ioan Stanomir, fostul preşedinte al Comisiei prezidenţiale de analizare a Constituţiei, spune că acest articol este extrem de interpretabil şi că judecătorii puteau alege să nu se folosească de el.

"Acest articol este un cui al lui Pepelea al acestei Constituţii. De la un punct încolo, el poate fi considerat o frână în calea dezvoltării unei culturi constituţionale potrivite pentru societatea românească modernă", a declarat pentru gândul profesorul de drept constituţional Ioan Stanomir.

Stanomir spune că interpretarea acestui articol este strict la latitudinea judecătorilor Curţii Constituţionale şi că aceştia ar fi putut la fel de bine să spună că propunerile lui Traian Băsescu respectă articolul în cauză: "Judecătorii Curţii sunt suverani, decizia lor nu poate fi atacată de nimeni".
...

Un alt judecător al Curţii Constituţionale, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a explicat pentru gândul că, de fapt, Parlamentul este cel care va avea ultimul cuvânt de spus în ce priveşte modificarea Constituţiei şi că propunerile preşedintelui Traian Băsescu se vor putea regăsi într-o formă concepută de parlamentari. "Parlamentul este cel care hotărăşte până la urmă. Noi (judecătorii) nu am spus că acele articole nu pot fi modificate, ci doar că în forma aceasta (a preşedintelui Băsescu) nu pot fi acceptate. Poate că Parlamentul va găsi alte formulări, până la urmă el este autoritatea supremă de legiferare", a spus judecătorul.
...
Un scenariu pe care judecătorul contactat de gândul l-a calificat drept "de poveste" şi irealizabil în condiţiile actuale este ca Traian Băsescu să convoace o Adunare Constituantă, aleasă de populaţie şi care să aibă "această legitimare de a face o nouă Constituţie". În 1991, prima Constituţie a României a fost creată în acest fel, însă Adunarea Constituantă ţinea atunci loc şi de Parlament.

[ link extern ]


Da, ceea ce zice profesorul Ioan Stanomir reprezinta un punct de vedere, o posibila interpretare.
De aceea, am si deschis acest topic pentru a discuta...despre democratie si schimbare...

Am aratat si eu ca deja exista un precedent cu privire la art 152 din Constitutie, precedent provenit de la Curtea Constitutionala.Este vorba de art 23 alin. (3) din constitutie cu privire la durata retinerii.De la 24 de ore se va ajunge la 48 ca in Marea Britanie.
Este vorba de drepturi si libertati fundamentale, de drepturi si libertati garantate constitutional...

In Romania nu m-as mira daca ar ajunge si la 78 de ore...pentru ca in fapt se va intampla...daca nu se vor supara avocatii...

Stimata Mirela, presedintele Romaniei este supus poporului pe care il conduce.
Important este sa vrea poporul pentru ca atunci va dori si domnia sa.

Asa cum s-a schimbat guvernul se poate schimba orice...
Eu am arat clar ca, de fapt, guvernul se vrea a se schimba si nu presedintele.
Si...s-a schimbat guvernul...
Ultima modificare: Marți, 21 Februarie 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Statutul legal al "statutului casei regale" a romaniei Adalbert Gabriel Gazdovici Adalbert Gabriel Gazdovici [b]1.[/b] Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)