avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... O cerere de recurs nemotivata in materie ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

O cerere de recurs nemotivata in materie contraventionala este nula de drept?

Un itm declara recurs impotriva unei hotarari pronuntate de instanta fondului. Insa aceasta cale extraordinara de atac nu este motivata, recurentul depunand doar note de concluzii scrise la primul termen de judecata. Conform prevederilor art.34 alin.(2) din O.G. nr.2/2001, motivarea recursului nu este obligatorie. Vazand si prevederile art.47 din actul normativ amintit mai sus, care se refera la faptul ca prevederile acestuia se completeaza cu dispozitiile Codului de proc. civ., in aceasta situatie sunt aplicabile dispozitiile art.303 alin.(1) si (2) si ale art.306 Cod proc.civ.? Se poate invoca nulitatea recursului in fata instantei pentru nemotivare?
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 13:14, 26 Februarie 2012
stimate domn, eu nu incerc sa va conving de nimic si nici sa va impun o anumita solutie. eu mi-am exprimat opinia juridica, dvs decideti ce si cum trebuie facut.
In primul rind trebuie sa va clarificati ce inseamna "se completeaza cu prevederile CPC"si ce inseamna raportul dintre legea speciala si legea generala (precum si principiul "specialia generalibus derogant" despre care instanta cu siguranta stie si aplica).
este litigiul, banii si timpul dvs precum si riscul cistigarii/pierderii procesului. Eu va spun ca nu este indicat sa va cramponati de aceasta exceptie ci sa pregatiti la fel de bine si fondul litigiului pentru a nu avea surprize neplacute.
Parearea mea este ca este aplicabila dispozitia art.47 din OG nr.2/2001, care nu lasa loc de interpretari : Dispoziţiile prezentei ordonanţe se completează cu dispoziţiile Codului de procedură civilă.
Asadar, dispozitiile referitoare la recurs cuprinse in OG nr.2/2001 se completeaza cu cele din dreptul comun reprezentat de C.proc.civ. ...
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
problema este ca dispozitiile art 34 din OG 2 se contrazic cu CPC si in acest caz se aplica legea speciala. Eu nu vad un caz de "completare".
sa recapitulam:
art 34 din OG 2/2001 spune ca "Motivarea recursului nu este obligatorie"
art .306 CPC spune ca recursul este nul daca nu este motivat.

Poate ca eu gresesc insa nu vad un caz de completare a acestor 2 prevederi legale. Dimpotriva, art 34 este contrar dispozitiilor art 306 si in un caz titpic de aplicare a legii speciale in domeniul contraventiilor si anume prevaleaza OG 2.

Faptul ca motivarea nu este obligatorie inlatura cazul de nulitate al recursului, o interpretare in sens contrar ar fi absurda si ar lipsi de aplicabilitate dispozitiile art 34. De ce s-a mentiona lipsa obligativitatii motivarii daca ar determina in mod necesar nulitatea recursului.
ITM-ul a procedat legal. In aceasta situatie nu au cum sa fie aplicabile prevederile art. 303 si art. 306 Cod procedura civila. Ar insemna lipsirea de eficienta a unei norme cu caracter special, respectiv a art. 34, alin. (2) din OG nr. 2/2001. Ori este cat se poate de clar ca art. 34, alin. (2) din OG nr. 2/2001 este prevedere cu caracter special si, ca orice prevedere cu caracter special, se aplica intotdeauna cu intaietate.

OG nr. 2/2001 se completeaza cu prevederile Codului de procedura civila acolo unde aceasta nu dispune. Acesta este raportul norma generala - norma speciala. In niciun caz nu se poate primi teza potrivit careia, acolo unde dispun atat legea generala cat si legea speciala, se aplica prevederile legii generale. Asta, daca imi amintesc bine, am invatat-o in anul intai de facultate.

matahachiro a scris:
Ca exerciriu, cautati o sentinta din jurisprudenta care sa anuleze un recurs in contraventional ca nemotivat.

Aveti dreptate, nu exista asa ceva si nici nu poate exista.
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
matahachiro a scris:
stimate domn, eu nu incerc sa va conving de nimic si nici sa va impun o anumita solutie. eu mi-am exprimat opinia juridica, dvs decideti ce si cum trebuie facut.
In primul rind trebuie sa va clarificati ce inseamna "se completeaza cu prevederile CPC"si ce inseamna raportul dintre legea speciala si legea generala (precum si principiul "specialia generalibus derogant" despre care instanta cu siguranta stie si aplica).
este litigiul, banii si timpul dvs precum si riscul cistigarii/pierderii procesului. Eu va spun ca nu este indicat sa va cramponati de aceasta exceptie ci sa pregatiti la fel de bine si fondul litigiului pentru a nu avea surprize neplacute.

Domnule avocat, cu tot repectul trebuie sa va atrag atentia ca nu este vorba despre mine, nu sunt intr-un litigiu cu itm in materia plangerii contraventionale. Am supus dezbaterii o speta din materia amintita aratand ca este vorba de un recurs, intreband ce dispozitii legale sunt aplicabile in aceasta situatie, vazand prevederile art.34 alin.(2) si ale art.47 din O.G.nr.2/2001. De ce O.G. nr.2/2001 este calificata lege speciala, iar dispozitiile Codului de proc.civ. nu sunt aplicabile in aceasta speta? Nu cumva exista un conflict de legi? Sau, nu ar trebui promovat un recurs in interesul legii la ICCJ cu privire la o asemenea situatie? Exista posibilitatea ca instantele din tara sa aplice legea neunitar in procese de acest gen.

@Gabriela Pintea

Stimata Gabriela Pintea, cum se pot interpreta dispozitiile art.260 alin.(3) din Legea nr.53/2003-Codul muncii, republicata, citez: "ART.260.-(3) Contraventiilor prevazute la alin.(1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare."?
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Amenda contraventionala pentru presupuse injurii (legea nr. 61/1991) AsdLaw AsdLaw Buna ziua! In decursul serii trecute, un politist comunitar, trecand pe langa grupul in care eram, a avut impresia total eronata ca a fost injurat.ulterior ... (vezi toată discuția)
Recurs impotriva hotararii pronuntate de judecatorie (obiect: plangere contraventionala) luptator.cu.pana luptator.cu.pana As dori sa pun urmatoarea intrebare ref. la recursul contra hotararii pronuntate la judecatorie in cazul unui PV de contraventie: conform OG 2/2001 art 34 ... (vezi toată discuția)
Mai pot ataca cu recurs hotararea prin care a fost respinsa plangerea ? georgedr72 georgedr72 Un Proces Verbal intocmit de IPJ pentru \\\\"[i]depasire pe linie continua[/i]\\\\" fara probe, doar soferul depasit ca martor si martorul meu din masina. ... (vezi toată discuția)