avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1034 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cand pot sa intru in concediu prenatal?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cand pot sa intru in concediu prenatal?

Buna seara,

As dori sa stiu, in conditiile unei sarcini normale, cand se poate intra in prenatal? Legea prevede 63 zile inainte de nastere si 63 zile dupa, insa daca gravida doreste, poate lua 84 zile inainte, cu conditia opririi a 42 zile pentru lauzie. Insa, vine medicul de familie si imi spune ca nu mi se poate da prenatal decat din saptamana 32. Cum e pana la urma? Am cunostinte intrate si la 6 luni jumate in prenatal, cu sarcina normala, pentru ca asa au dorit.#-o
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:46, 20 Septembrie 2018
buna seara asi ave si eu o intrebare.
cati bani primesti in concediul acela de 2 ani pentru a cresterea copilu?
iar eu nu am 12 luni lucrate
1. Pentru a beneficia de concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Indemnizatia lunara pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului si este cuprinsa:
- intre 600-3400 lei, daca optati pentru CCC pana la 1 an;
- intre 600-1200 lei, daca optati pentru CCC pana la 2 ani.
Buna ziua,
Va rog daca ma puteti ajuta cu o informatie, vreau sa va intreb, daca intru in concediu prenatal de la 6 luni si jumatate, in aceasta perioada ce salariu voi lua? Eu lucrez in vanzari si am salariu fix 1300 de lei plus comisioane in functie de realizari.La ce se raporteaza suma pe care o iau la salariul total sau doar la partea fixa?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Indemnizatia pentru concediul de maternitate se calculeaza astfel:

Se aduna veniturile brute (din statele de plata) din cele 6 luni anterioare lunii in care se intra in concediu de maternitate (e vorba de veniturile brute pentru care s-a platit cota de contributii de 0,85% pentru concedii si indemnizatii).
Aici intra si sumele din comisioane.

Suma se imparte la numarul de zile lucratoare din cele 6 luni si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical (sau din luna respectiva) si se obtine indemnizatia (lunara) pentru concediul de maternitate.
Izcm este aceeasi pe toata durata concediului de maternitate.
De aceea indemnizatia lunara este diferita, in functie de numarul de zile lucratoare din luna.

Din indemnizatia lunara se retine numai contributia de asigurari sociale (CAS = 10,5% = pentru pensie).
CAS se calculeaza astfel:
Se inmulteste castigul salarial mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului de asigurari sociale, pe anul in curs, cu 35%.
Pentru anul 2015 acest castig prognozat este de 2.415 lei
Rezultatul se inmulteste cu 10,5%.

Adica:
2681 x 35% = 938 lei
938 x 10,5% = 98 lei

Deci din indemnizatia lunara pentru concediul de maternitate se retine numai 98 lei.
Acesti 98 lei se retin numai daca esti o luna intreaga in concediu de maternitate.

Daca intr-o luna concediul de maternitate acopera numai o fractiune de luna atunci cei 98 lei se calculeaza proportional cu numarul de zile lucratoare care fac parte din concediul de maternitate.
Se imparte 98 la numarul de zile lucratoare din luna iar rezultatul se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din perioada concediului de maternitate.

Conform art. 42 din Codul fiscal NU se impoziteaza indemnizatiile pentru: concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru cresterea si ingrijirea copilului bolnav.

Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul asigurarilor sociale de stat.
Adica angajatorul calculeaza si plateste indemnizatia si apoi o recupereaza, in totalitate, de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

buna ziua aceste prevederi se aplica si in 2018,ma refer la acordare concediului prenatal din sapt 28 de sarcina ,cu 84 de zile inainte de DPN,si daca da imi trebuie acordul medicului de la medicina muncii sau doar apelez la medicul specialist sau de familie.
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2018
ARIAN09, utilizator

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal/postnatal iuliaiulia01 iuliaiulia01 Buna ziua, care este durata minima a concediului prenatal, respectiv postnatal? in acest timp se plateste indemnizatie, in ce procentaj? si cine o suporta ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru concediul de maternitate danaoprea89 danaoprea89 Buna seara! M-ar interesa cum se calculeaza indemnizatia pt concediul maternal(prenatal si postnatal)?Mentionez ca salariul meu brut este 750 ron...si la cate ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal in timpul somajului danam82 danam82 Buna ziua as dori sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu concediul prenatal in timpul somajului. Sunt insarcinata in luna a 7 a si cand pot sa -mi depun ... (vezi toată discuția)