avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Doi avocati, doua pareri diferite si o problema
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Doi avocati, doua pareri diferite si o problema

Sunt intr-o mare problema. Vreau un raspuns cert si la obiect care sa ma ajute .
Mama mea a inchiriat in 2005 o casa unei persoane fizice pe numele de Popescu cu destinatia de croitorie. Au facut contract la notar unde au stabilit valoarea chiriei la suma de 200euro iar una dintre clauze suna asa:
-rezilierea unilaterala a contractului de catre propietar, inainte de termen, se va face numai cu conditia despagubirii chiriasei cu contravaloarea imbunatatirilor aduse.Bineinteles ca si la finante au facut acelasi contract unde s-a mentionat si cauza aceasta.

In anul 2006, dupa decesul mamei mele, chiriasul Popescu isi face firma de croitorie iar la finante facem alt contract pe numele firmei pe care si-a infiintat-o. Deci figurez eu ca propietar iar chirias figureaza acum o persoana juridica, sc moda srl., administrata de Popescu.
Dar contractul facut la finante nu mai are trecuta in el aceea clauza care figura in contarctul de la notar.
Momentan chiriasul nu mai vrea sa-mi plateasca chiria stabilita ci mult, mult mai putin.
Aici incepe dilema:
Un avocat mi-a spus ca nu pot rezilia contractul deoarece cel de la notar este batut in cuie si ramane valabil indiferent de ce fel de contract am facut la finante. Deci sunt obligata sa-i platesc imbunatatirile facute, pentru ca eu mostenesc si contractul lasat de mama mea.
Alt avocat mi-a spus ca se poate rezilia iar cel de la notar a fost declarat tacit reziliat, odata ce eu am inchiriat acum casa nu unei persoane FIZICE, pe numele de Popescu, ci uneia JURIDICE pe numele de SC moda SRL.
Deci contractul valabil este cel de la finante care a desfiintat contractul notarial.
Asa ca, rezilierea poate fi facuta iar eu nu platesc nimic deoarece nu este mentionata in contractul de la finante acea clauza.
Care avocat are dreptate? Nu stiu ce sa fac si care este alegerea corecta.
Va rog clarificati-mi situatia.
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 16:14, 28 Februarie 2012
Pe ce perioada a fost incheiat contractul din 2005? A expirat termenul? Daca nu a expirat, contractul este desfiintat de drept prin decesul uneia din parti. Celalalt contract este incheiat pentru un an de zile si din cate inteleg nu aveti clauza referitoare la plata imbunatatirilor aduse imobilului in caz de reziliere anticipata. In concluzie puteti rezilia contractul in mod unilateral.
carmen silva a scris:

-rezilierea unilaterala a contractului de catre propietar, inainte de termen, se va face numai cu conditia despagubirii chiriasei cu contravaloarea imbunatatirilor aduse. Bineinteles ca si la finante au facut acelasi contract unde s-a mentionat si cauza aceasta.


rezilierea unilaterala ... inainte de termen!!


1. Care era termenul inchirierii prevazut in contractul dintre mama si Popescu?
Dupa expirarea termenului, contractul inceteaza de drept si nu mai putem vorbi despre o reziliere ...inainte de termen. (ca e ca si cum am vorbi despre uciderea cuiva deja mort).

Bun, sa zicem ca termenul nu expirase...

2. unilateral = prin manifestarea de vointa a uneia din parti.

Este Popescu strain de aceasta afacere? Sau AMBELE parti au hotarat ceva? (stingerea vechiului contract si inchierea unui nou contract avand un alt chirias adus de Popescu).
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
romascanu, moderator
Contractul dintre mama si acel Popescu, intocmint la notar are termen intre 1iunie 2005 pana la 1 iunie 2012.

Dupa moartea mamei mele, l-am cunoscut pe acest Popescu si atunci mi-a spus ca el este chiriasul. A trebuit sa facem alt contract la finante, deoarece eu figuram acum ca propietara, insa mi-a spus ca in contract sa trec numele societatii pe care el o administreaza.
Contract la finante, faceam an de an deoarece asa dorea.
Ultimul contract la finante este pe perioada 10 iunie 2011 pana la 1 iunie 2012.

Momentan chiriasul a plecat din imobil, nu mai desfasoara nici un fel de activitate, dar nu si-a luat toate lucrurile. Nu mi-a comunicat ca pleaca iar acum mi-a spus ca nu-mi mai achita chiria stabilita deoarece nu mai lucreaza acolo.
I-am spus ca-l dau in judecata pentru neplata chiriei si cer sa-mi evacueze imobilul. Mi-a spus ca ma va obliga conform contractului de la notar sa-i platesc contravaloare imbunatatirilor aduse imobilului, care conform calculului sau se ridica la suma de 20 mii euro.
Problema este ca imbunatatirile aduse, au fost facute fara a ma instiinta prin proces -verbal scris ( asa s-a stabilit intre el si mama) ci pur si simplu m-a pus in fata faptului deja implinit.

Si ca sa raspund la intrbarea avocatului Romascanu:
- NU, Popescu nu a fost strain de aceasta situatie, odata ce el mi-a propus sa trec firma in contractul de la finante.
- nu am hotarat nimic referitor la stingerea vechiului contract, deorece au fost avocati care mi-au spus ca : contactul de la notar ramane contract de baza dupa care s-ar judeca litigiul intre mine si chirias.

As dorti raspunsul cat mai clar, ca sa stiu ce pas urmeaza sa fac:
1.mai este valabil contractul de la notar sau " s-a desfiintat " prin cel facut la finante intre mine si SC-ul administrat de Popescu?
2. S-a prescris dreptul chiriasului de a mai cere contravaloarea imbunatatirilor aduse?
multumesc
1.-rezilierea unilaterala a contractului de catre propietar, inainte de termen, se va face numai cu conditia despagubirii chiriasei cu contravaloarea imbunatatirilor aduse.


2.Contractul dintre mama si acel Popescu, intocmint la notar are termen intre 1iunie 2005 pana la 1 iunie 2012.


(1) + (2) => din 1 iunie 2012, contractul inceteaza de drept si nu mai este vorba de reziliere unilaterala
Asteptati inca 3 luni, chiar daca nu va plateste chiria.
Nu sunt jurist, asa vad eu lucrurile.
Un proces , cu avocati platiti si taxe de timbru, probe, martori, etc, va costa mai mult decat 3x200 euro, adica cca 2500 lei:)
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
Martonze, utilizator
Problema este ca se foloseste de spatiul casei si de curte si nu-mi plateste nimic:(
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2012
carmen silva, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum pot schimba un contract pe numele meu? carmen silva carmen silva Buna ziua, As vrea sa gasesc o motivatie prin care sa trec un contract de inchiriere pe numele meu. Contractul este incheiat de catre tatal meu care a ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere ell65 ell65 Am o problema cu contractul de inchiriere intre parintii mei si o terta persoana (juridica). Pe langa contractul de inchiriere depus la administratia ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract circa financiara... Egnar Egnar Buna ziua am inchiriat o garsoniera cu contract la circa financiara ,spuneti-mi va rog ,eu chirias pot rezilia oricand contractul de la circa financiara?Ma ... (vezi toată discuția)