avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incompatibilitate concediu crestere copil cu functiile ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incompatibilitate concediu crestere copil cu functiile de asociat unic si administrator?

Buna ziua,

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie- de pe data de 8 august 2011 sunt in somaj pana in aprilie 2012. In luna noiembrie am ramas insarcinata avand data posibila a nasterii 15 august 2012. Stiind ca somajul este considerat stagiu de cotizare - aveam doua optiuni, fie imi prelungeam somajul cu ajutorul concediilor medicale, fie hotaram scoaterea de sub suspendare a firmei mele si ma angajam acolo (in conditiile in care voi incepe un mic business de familie). Am ales sa reiau activitatea firmei la care sunt actionar si administrator unic (firma nu a avut niciodata activitate) de la data de 5 martie, iar contractul meu de munca sa inceapa undeva la data de 1 aprilie (firma va fi microintreprindere si de asta aveam nevoie oricum de un angajat) . Ieri discutam cu o cunostinta de-a mea si mi-a spus ca nu pot beneficia de concediu ingrijire copil atat timp cat eu sunt asociat unic si administrator la firma, chiar daca nu obtin dividende. Este adevarat ? Eu nu vad logica, pt ca practic eu nu am niciun venit de pe urma firmei!
Va mai rog sa imi atrageti atentia daca am facut vreo greseala si nu as avea continuitate pe ultimile 12 luni pentru a nu periclita concediul de ingrijire copil.
Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 30 Septembrie 2019
Buna ziua din nou!

Chiar ieri am fost sa vorbesc cu unul dintre juristii care analizeaza dosarele pt CCC. I-am expus exact situatia de mai sus si mi-a spus ca SUB NICIO FORMA nu se permite sa fiu administrator si asociat unic si sa primesc indemnizatia de crestere copil. Mi-a dat trei variante- fie inchid firma, fie o suspend sau fie gasesc o terta persoana care sa fie asociat si administrator (sau doua persoane- una administrator si alta asociat ) pana termin concediul post natal. Ideea e ca se considera ca tot ceea ce este in proprietatea societatii se considera ca ar fi in proprietatea mea. Din cate am inteles, urmeaza sa ceara si la ONRC liste cu cine are firma si beneficiaza de indemnizatie de crestere copil. Asa ca mare atentie la situatia de mai sus, mai bine mergeti si vorbiti personal cu juristii de acolo, decat sa pierdeti banutii...

O zi frumoasa tuturor!
Si atunci cum ramane cu garantarea proprietatii. Cine ma poate obliga sa imi cedez proprietatea sau sa ma asociez? Vreau sa stiu in baza caror legi ma obliga sa fac modificari in statutul firmei.
Nu se pot asimila veniturile firmei cu veniturile personale.
Intr-adevar, nu pot confunda /asimila veniturile unei sopcietati cu veniturile unei persane fizice care este asociat unis sau administrator fara venituri ... interpretarea eronata a contractului de mandat cu titlu gratuit duce la aceste confuzii .... in general, in astfel de situatii, nimeni nu va crede ca nu obtineti venituri ca persoana fizica din acea societate.
Buna seara
Eu sunt sigura ca aveti dreptate, dar din moment ce mi s-a spus clar si in fata ca nu se poate, stiu ca oricum as da-o tot ei vor avea dreptate. Nu am nici timp nici bani sa angajez un avocat si nici nu-mi permit sa stau mai multe luni/ ani fara indemnizatie. Sa nu mai spun de riscul de a o pierde... Oricum e bine sa stie viitoarele mamici de situatiile acestea, sa nu se trezeasca eventual cu dosarele respinse.

O seara frumoasa!
Maine am sa fac o intrebare la Avocatul Poporului sa vedem si care este punctul lui de vedere, oricum situatia nu este asa de presanta.

Alte discuții în legătură

Pot sa infiintez firma daca sunt in ccc Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, doresc sa infiintez firma si sa fiu asociat unic (intreprinzator debutant), sunt in concediu de crestere al copilului.imi afecteaza indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere a copilului administrator,asociat unic,salariat+pfa dia24 dia24 Buna ziua, M-ar interesa concediul de crestere a copilului in situatia in care detin un Srl,in care sunt administrator,asociat unic si salariat la 8 ore si ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru administrator de firma Dorobat Nicoleta Carmen Dorobat Nicoleta Carmen Buna ziua, Am o intrebare care cred ca a mai fost pusa dar ma intereseaza din punct de vedere legal o opinie avizata in ceea ce priveste concediu pentru ... (vezi toată discuția)