avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Incompatibilitate concediu crestere copil cu functiile ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Incompatibilitate concediu crestere copil cu functiile de asociat unic si administrator?

Buna ziua,

Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie- de pe data de 8 august 2011 sunt in somaj pana in aprilie 2012. In luna noiembrie am ramas insarcinata avand data posibila a nasterii 15 august 2012. Stiind ca somajul este considerat stagiu de cotizare - aveam doua optiuni, fie imi prelungeam somajul cu ajutorul concediilor medicale, fie hotaram scoaterea de sub suspendare a firmei mele si ma angajam acolo (in conditiile in care voi incepe un mic business de familie). Am ales sa reiau activitatea firmei la care sunt actionar si administrator unic (firma nu a avut niciodata activitate) de la data de 5 martie, iar contractul meu de munca sa inceapa undeva la data de 1 aprilie (firma va fi microintreprindere si de asta aveam nevoie oricum de un angajat) . Ieri discutam cu o cunostinta de-a mea si mi-a spus ca nu pot beneficia de concediu ingrijire copil atat timp cat eu sunt asociat unic si administrator la firma, chiar daca nu obtin dividende. Este adevarat ? Eu nu vad logica, pt ca practic eu nu am niciun venit de pe urma firmei!
Va mai rog sa imi atrageti atentia daca am facut vreo greseala si nu as avea continuitate pe ultimile 12 luni pentru a nu periclita concediul de ingrijire copil.
Va multumesc din suflet!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 30 Septembrie 2019
1. Puteti sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC daca sunteti asociat unic.

2. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Ce venituri sunt luate în considerare în cazul asociaţilor unici?

Solutie:
În cazul asociaţilor unici, potrivit art. 55 alin. (2) lit. h) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, este considerată venit din salarii indemnizaţia lunară a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurări sociale.


Situatie:
Persoanele care au desfăşurat activităţi supuse impozitului pe venit şi figurează în evidenţele administraţiei financiare cu venituri pe minus.

Solutie:
Faptul că persoana nu a realizat venituri pe perioada cât a desfăşurat activitate profesională nu este un impediment în acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului. Perioada de eligibilitate de douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului este îndeplinită, chiar dacă în evidenţele administraţiei financiare acestei persoane i-a rezultat un venit pe minus. În această situaţie, cuantumul indemnizaţiei este de 600 lei lunar.
@ dinda

In calitate de asociat unic realizati venituri ? ....perioada eligibila in cazul dvs este octombrie 2012 - septembrie 2013 ... in perioada aceasta va trebui sa faceti dovada ca ati realizat venituri supuse impozitului pe venit.
eu am carte de munca la firma, cu 2 ore-350 ron venit brut pt care platesc impozit si cas. in 2012 firma nu a realizat profit. Intrebarea mea e daca pot beneficia de indemnizatie de crestere copil fara a suspenda sau inchide firma. Va multumesc mult!
1. - Pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC trebuie sa suspendati numai contractul individual de munca, nu intreaga activitate a firmei.
- Firma isi vede mai departe de activitatea ei sub conducerea administratorului si a celorlalti salariati.

2. In calitate de asociat unic obtineti dividende iar acestea nu sunt asimilate veniturilor din salarii si nu sunt luate in calculul indemnizatiei pentru CCC.
@ dinda

Puteti beneficia de indemnizatia pentru CCC numai daca n ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni ati realizat venituri din salarii, venituri din activitati independente si venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit.

Acordarea indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de durata timpului de munca , norma intreaga sau timp partial ...singura conditie este cea mentionata mai sus.

Nu trebuie inchisa societatea sau suspendata activitatea societatii al carei asociat unic sunteti pentru a beneficia de indemnizatia respectiva ... se va suspenda numai c.i.m. , conform art.51 lit.a C.mun.

Alte discuții în legătură

Pot sa infiintez firma daca sunt in ccc Fl0r3ntina Fl0r3ntina buna ziua, doresc sa infiintez firma si sa fiu asociat unic (intreprinzator debutant), sunt in concediu de crestere al copilului.imi afecteaza indemnizatia ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere a copilului administrator,asociat unic,salariat+pfa dia24 dia24 Buna ziua, M-ar interesa concediul de crestere a copilului in situatia in care detin un Srl,in care sunt administrator,asociat unic si salariat la 8 ore si ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru administrator de firma Dorobat Nicoleta Carmen Dorobat Nicoleta Carmen Buna ziua, Am o intrebare care cred ca a mai fost pusa dar ma intereseaza din punct de vedere legal o opinie avizata in ceea ce priveste concediu pentru ... (vezi toată discuția)