in contractul de munca sunt prevazute 8 ore de luni pana vineri cu un salariu de baza aferent. este mentionat ca orele lucrate in weekend sunt platite cu 100% dar pentru ca lucrez intr-o clinica medicala privata iar receptia trebuie acoperita 24 din 24 ore, sefa noastra a hotarat urmatorul program in ture: de exe. in martie avem de efectuat 11 zile de cate 12,5 ore; 3 zile de cate 10 ore si o sambata de 8 ore. avand in vedere ca cele 8 ore din ziua de sambata se dubleaza, mie imi ies 183,5 ore. spuneti-mi, va rog care este norma de ore pe care un angajat trebuie sa o indeplineasca intr-o luna? 168 sau 170 de ore? orele care depasesc aceasta norma, nu sunt cumva ore suplimentare si trebuiesc platite ca atare? mentionez ca am citit in Codul Muncii si am retinut ca dupa 12 ore lucrate este obligatorie odihna de 24 de ore ceea ce in programul nostru de lucru este incalcat 100%! dupa tura de 12, 5 ore de marti 6 martie de ex., miercuri trebuie sa lucrez 10 ore iar joi trebuie sa lucrez din nou, 12, 5 ore. tot in Codul Muncii scrie ca saptamanal trebuie sa i se acorde angajatului doua zile libere consecutiv. daca la noi se lucreaza si sambata din doua in doua saptamani, in cursul saptamanii nu ni se acorda cele doua zile libere consecutiv, nu ni se incalca drepturile si din acest punct de vedere?
pontajul insa este intocmit cu cate 8 ore in fiecare zi lucratoare drept pentru care aceste ore pe care noi le lucram in plus fata de norma de lucru lunare, nu apar si nici nu suntem platiti suplimentar. niciodata nu am semnat pontajul si nici nu exista o condica de prezenta din care sa rezulte cand vine fiecare la serviciu si cand pleaca.
mai mult de cat atat nu ni se permite sa mergem la toaleta sau sa mancam in timp[ul celor 8, 10 sau 12, 5 ore decat daca are cine sa ne tina locul! si pentru ca nu este angajat suficient personal, nu are cine sa ne tina locul. din aceasta cauza am inceput sa am reale probleme de sanatate atat cu vezica urinara si rinichii cat si cu ficatul si stomacul. in trei luni de cand lucrez in aceasta clinica medicala multinationala am slabit trei kilograme iar pofta de mancare, mi-a disparut!
va rog frumos sa-mi raspundeti la toate problemele mentionate mai sus si sa-mi spuneti ce pot sa fac in asa fel incat sa nu-mi pierd locul de munca!
va multumesc mult!
luena
multumesc foarte mult ondino dar calculul facut de dumneavoastra nu reflecta intru totul realitatea! este adevarat ca impreuna zilele lucrate de 12, 5 ore impreuna cu cele de 10 ore fac 167, 5 ore dar ziua de 8 ore nu poate fi adunata la acestea de sine statatoare pentru ca efectuarea ei nu este intr-o zi din cursul saptamanii ci intr-o zi de sambata si automat orele lucrate in ziua de sambata, se dubleaza astfel incat la cele 167, 5 ore se adauga 16 ore nu 8 ore, ceea ce inseamna ca in luna martie eu voi lucra 183, 5 ore, nicidecum 175, 5 ore. eu asa vad lucrurile si cred ca este corect. in concluzie pe luna martie eu efectuez 7,5 ore suplimentar iar acestea ar trebui platite ca atare iar sefa mea mi-a spus ca nu voi vedea niciun leu in plus la salariu!
si apoi nu-mi sunt puse la socoteala cele 15 minute dinainte de a intra in tura si cele 15 minute dupa ce inchid casa! adica, cate o jumatate de ora in fiecare din cele 15 zile lucrate in aceasta luna! ca sa nu mai spun ca dupa parerea mea un receptioner intr-un spital, cum sunt eu ar trebui sa lucreze maximum 6 ore pe zi, pentru ca deschid consultatii, fac programari, incasez bani, introduc tratamente la peste 60 de clienti in fiecare zi....si asta acum, la inceput de activitate, spitalul deschizandu-si activitatea de o luna de zile! nici nu va puteti imagina cat de tare suntem exploatate si umilite!
weekend placut va doresc!
luena
Calculul meu este corect,lucrati 8 ore sambata,pt. aceasta ar fi trebuit sa primiti un liber platit in cursul saptamanii,caci este considerat ca nu s-a putut acorda repaosul saptamanal sambata,pt. asigurarea continuitatii,nu vorbim despre ore suplimentare. De altfel,am specificat acest lucru in comentariu,cand am afirmat:
"nu este corect ca pt. sambata lucrata nu primiti o zi libera in cursul saptamanii".
Daca in cim aveti specificat ca pt. astfel de situatii se acorda un spor de 100% din salariul de baza,pt. orele prestate s./inseamna ca ar trebui sa va plateasca normal cele 8 ore sambata lucrata ,dar in cursul saptamanii sa aveti o zi libera in compensare.
ca sa intelegeti exact cum stau lucrurile trebuie sa va relatez cum imi sunt aranjate zilele in care lucrez.
1 10 ore
2 12, 5 ore
6 12,5 ore
7 10 ore
8 12, 5 ore
12 12,5 ore
14 12,5 ore
16 12,5 ore
19 10 ore
20 12,5 ore
22 12,5 ore
26 12,5 ore
28 12,5 ore
30 12,5 ore
31 8 ore
este corect sa lucrez in acest fel?
pot solicita ca programul de lucru sa fie de 8 ore conform contractului de munca si sa se tina seama de solicitarea mea?
Din grafic rezulta ca pentru zilele de 6,16,30martie cand veti lucra cate 12,5 ore nu veti primi zi libera,nici pt. sambata ,31,cand veti lucra 8 ore ,pt. ca este ultima zi din luna.
In cursul lunii aprilie trebuie sa va acorde cele 3 libere pt. programul de 12 ore,precum si in saptamana 2-6 aprilie sambata lucrata pe 31,pt. a se considera ca este cat de cat corect.
Puteti solicita sa va acorde liberele in luna aprilie,iar in pontajul lunii martie sa apara notat turele in minus care trebuiesc compensate cu liber ,acesta evidenta este necesar de tinut.
Ceea ce nu mi se pare corect si nici nu am vazut pana acum asa ceva,combinarea unui program 12/24 cu un program de 10 ore,normal ar trebui sa va lase un program de 12,5/24
iar pt. zilele cand au de acoperit cate 10 ore sa-si mai angajeze pe cineva...
in primul rand ca nici prin cap nu le trece sa mai angajeze personal, pe de alta parte daca nu ar fi si acele zile de cate 10 ore nu ne-ar iesi totalul de 176 de ore pentru luna martie. in zilele de 10 ore, ne suprapunem doi colegi, unul efectueaza 12,5 ore celalalt 10 ore!
de aceea dorec sa solicit programul de 8 ore de luni pana vineri. in felul acesta imi fac nr. corespunzator de ore, ce va fi lucrat sambata este clarca e in plus si nici surmenata nu voi mai fi. nu stiu cat am sa mai fac fata!
dar am sa scriu astazi la ITM si am sa trec toate aceste detalii precizate aici. rau este ca cei de la ITM imi vor spune pana la urma numele si daca o vor face, eu imi voi pirde iar locul de munca doar pentru ca am incercat sa indrept lucrurile!
multumesc frumos pentru tot!
luena
Ore suplimentare
lumifatu
Lucrez intr-o saptamana de la ora 8.00 la ora 14.00 de luni pana joi iar vineri lucrez de la ora 8.00 la ora 20.30. dupa calculul meu de luni pana joi se fac ... (vezi toată discuția)