avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 833 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sot somer
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sot somer

Buna ziua.Sunt salariata in domenul medical si sotul va fi somer de la 1 dec.Avem o fetita de 8 luni si eu m-am intors la job.Am inteles ca daca unul din soti e somer celalalt mai beneficiaza de o reducere la impozit sau alte drepturi.As dori sa stiu daca este adevarat si ce alte drepturi mai avem? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:57, 18 Noiembrie 2008
tudorvaleriu a scris:

divka:
Cred ca va referiti la faptul ca daca un salariat are persoane in intretinere (si care nu au venituri) el beneficiaza de reducere de impozit (conform Codului fiscal). Luati legatura cu contabila de salarii sa va dea sa completati o declaratie cu persoanele aflate in intretinerea dvs.

am fetita declarata ca fiind in intretinerea mea,dar daca sotul e somer il pot declara si pe el ca persoana aflata in intretinere?
Somerii (cei care nu au un loc de munca) sunt de doua feluri:
- cu indemnizatie de somer;
- fara nici un venit.
Daca nu are nici un venit il puteti declara ca il aveti in intretinere.
Eu ii doresc sa-si gaseasca mai repede un loc de munca! Succes!
Nu e vorba de nicio reducere la impozitul pe venit , ci , potrivit Codului fiscal, veti beneficia de o deducere personala de 4.500.000 lei pentru 2 personae in intretinere. Aceasta deducere personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 10.000.000 lei inclusiv
Prin urmare daca aveti un asemenea salariu brut, depuneti actele necesare la serviciul de contabilitate al societatii unde sunteti salariata pentru a benficia de aceasta deducere.
multumesc...e in cautare!
as mai dori sa stiu care este nr.legii in care este scris ca cei care au primit preaviz au dreptul sa munceasca numai 4 ore(fiind platiti integral),pentru ca patronul se face ca nu stie legea si il cheama la munca 8 ore!
Este vorba de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pentru anii 2007-2010:
ART.74. - (1) Incetarea CIM poate avea loc - in conditiile prevazute de lege - printr-unul din urmatoarele moduri:
a) de drept;
b) ca urmare a conventiei partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si conditiile limitative prevazute de lege.
(2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.

Absentarea celor 4 ore pe zi este un drept al salariatului si angajatorul este obligat sa-l acorde.
Salariatul se poate intelege cu angajatorul ca aceste 4 ore sa fie acordate prin cumul, adica salariatul lucreaza 10 zile cate 8 ore si 10 zile nu lucreaza, dar numai daca angajatorul este de acord.

Alte discuții în legătură

Intrebari despre preaviz Pinacle Pinacle Am preaviz de 20 de zile lucratoare, 8 ore pe zi. Am lucrat 7 zile, 8 ore pe zi. CCM spune 4 ore pe zi timp de 20 de zile. Nu pot dialoga cu patronul ... (vezi toată discuția)
Preaviz concediere motiv restrangere activitate CrisMMarin CrisMMarin Buna ziua, Azi am primit preavizul urmator: \"Va aducem la cunostinta ca incepand cu data [b]17.05.2010[/b] compartimentul unde sunteti incadrat isi ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa cic ismi3ismi ismi3ismi Acum sunt in CIC ,iar pe 16 sept 1009 copilul implineste 2 ani si CIC se termina.Angajatorul a desfiintat postul meu,din cauza restrangerii de ... (vezi toată discuția)