avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ilegalitati in acte (fisa post, CCM)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ilegalitati in acte (fisa post, CCM)

In urma cu 1,5 ani m-am angajat la o societate privata unde am semnat doar CIM si, in iulie ac ROI. Acuma... in urma cu cateva zile mi s-a adus spre semnare fisa postului (inginer mecanic) pe care am citit-o si cu care nu am fost de acord pentru ca nu detaliaza responsabilitatile postului. Am sa va citez din ea:
"MIsiuni si responsabilitati principale:
Realizeaza sarcinile ce ii sunt incredintate, cu respectarea: -calitatii ireprosabile
- termenelor contractuale
Este responsabil de buna utilizare a materialelor si programelor ce ii sunt incredintate
Aplica reglementarile, consemnele in materie de igiena si securitate
Urmareste evolutiile tehnologice si se mentine in permanenta la cel mai bun nivel de cunostinte ale meseriei fata de asteptarile clientului si ale pietei
Respecta dispozitiile ROI
Asigura o confidentialitate totala proiectelor la care participa si informatiilor despre client de care poate avea cunostinta in cadrul muncii sale.
Criterii permanente de evaluare a tinutei postului:
Clientii sunt satisfacuti de misiunile realizate
Calitatea muncii este conforma cu standardele intreprinderii si clientului
Termenele respectate
Cunostintele tehnice si competentele corespund asteptarii clientilor


Mentionez ca fisa postului, in afara de ce am citat mai sus mai cuprinde 2 sectiuni : Scopul postului si Legaturi ierarhice si functionale

Munca mea, in esenta este un fel de documentatie tehnica. Pana acum lucrurile seful meu imi zicea exact ce trebuie sa fac pe plan (in cadrul proiectului) si apoi corecta, iar mai departe se livra - asta in mare. Mie mi se pare corect ca aceste date sa existe in fisa postului, mai ales ca acum am aflat ca se vor modifica si aceste reglementari: eu voi prelua mare parte din atributiile sefului de proiect, el urmand a avea doar rol administrativ. Acest lucru nu ma deranjeaza, doarece oricum faceam mai mult decat trebuia si inainte, cu toate ca in actele interne el isi punea semnatura pe munca mea.
Am refuzat semnarea fisei de post - pe motivul intocmirii ei gresite si deja am vazut represaliile - am intrat intr-o sedinta cu seful de departament in care mi s-a explicat ca pot sa plec daca nu imi convine si ca generalitatile din fisa postului exista pentru ca ei sa isi acopere migratiile inginerilor in alte departamente fara a mai schimba si fisa postului.
In momentul de fata se lucreaza (se pare) la o alta forma, in care sa se specifice la atributii ca trebuie sa fie lucrarile efectuate in acord cu un alt document, care sa insumeze exact tot ce e nevoie in proiect.

Intrebarile mele sunt urmatoarele: au voie sa mearga la ITM cu asa fisa a postului - simplist elaborata?
Daca da, atunci in aceasta se poate face referire la un alt document?
Eu am inteles ca nu am cum sa fiu constransa sa semnez fisa postului pentru ca nu mi s-a dat la semnat o data cu CIM si vreau sa stiu daca intr-adevar este asa. (ca sa va dati seama de 'complexa' elaborare a ei, nu apare nici macar locul de data sau locul pentru semnatura sefului ierarhic)


O alta problema o am in legatura cu existenta CCM - in ROI scrie ca e valabil cel la nivel national. Dar eu lucrez la o intreprindere cu mai multi de 21 de angajati ( numai la mine in departement sunt 24) si intr-un an si jumatate nu a fost o negociere la nivel de reprezentanti sau sindicat (nu exista nici unii, nici altii). Vreau sa stiu daca este legal sa nu existe unul facut si stabilit pe plan intern.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 08:22, 5 Mai 2009
E adevarat ca poate indarjirea mea ca fisa postului sa arate schematic ce atributii am, in concordanta cu functia ocupata poate sa para usor dusa la extrem, dar cunosc un caz - o firma de cca 10 persoane unde un logitstician mai face cumparaturi pentru seful, ca el nu are timp( asta apropo de realizarea sarcinilor ce-i sunt incredintate).

Banuiesc ca toti (sau multi) din cei care mi-au raspuns mie au studii de specialitate si profeseaza meseria. Daca pe fisa postului dvs (in cazul in care sunteti subordonati) ar scrie ca trebuie sa realizati sarcinile, v-ar conveni? In ce masura mai poate fi un instrument in mainile angajatului? Eu cred ca ar fi un instrument mult mai greu de folosit intr-un caz extrem, cum ar fi o instanta.
Ideea e ca pentru o fisa a postului corect intocmita (se pare ca doar din pct meu de vedere) eu pot sa merg dupa o perioada de timp la sef si sa-i explic ca, usor, usor eu am inceput sa-mi depasesc din atributii, si as putea sa cer niste beneficii.Adica totul ar lua un aspect mai profesionist. Si iata cum devine si un instrument in mainile mele, ale angajatului.
Si mai am un argument - mai mult de bun simt decat logic:daca nu e necesara o fisa a postului detaliata, atunci de ce pe avocatnet se cere fisa postului (o simpla cautare dupa 'fisa postului' scoate la iveala mai mult de 20 de topicuri diferite in care se cer modele de fisa postului) asa de mult?
Ma gandesc ca: ori cei care le intocmesc nu au habar si vor model, ori e o munca elaborata si au nevoie de inspiratie. Dar, in oricare din cazuri se poate trece doar ca indeplineste atributiile incredintate si ar fi suficient, nu?

Ceea ce e cu adevarat culmea, e ca am apelat si la ajutorul unor avocati care mi-au raspuns prin mail si mi s-a dat dreptate. Ba, mai mult, cineva mi-a spus ca e total gresita formularea de tip "indeplineste sarcinile cerute". Acum, eu caut o baza - model de fisa data de la Ministerul Muncii, sau ceva care sa reglementeze acest lucru. Puteti sa ma ajutati?
E mai mult decat evident ca "a face cumparaturi pt sef” nu intra in atributiile unui inginer mecanic (chiar daca in fisa scrie, la general, "indeplineste sarcinile” – se presupune ca e vorba de sarcinile postului, cf c.i.m.
Ar fi de intrebat: inginer mecanic... de care: utilaj tehnologic, instalatii (pt acestea doua gasiti modelul pe net si le puteti adapta cerintelor postului dv). Fisele de post difera, in functie de domeniul in care profesati ca inginer mecanic...
M.Muncii nu elaboreaza fisa postului – obligatia revine angajatorului (prin inspectorul de resurse umane, un director...).
Deoarece pare ca aveti un motiv anume (si puternic) pt o fisa a postului conceputa cu multe detalii (ceea ce nu e gresit) ramane sa convingeti angajatorul sa o intocmeasca...

Fisa postului e reglementata prin diverse art. din C.muncii:
Salariatul are obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului (art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii).
Angajatorul are dreptul sa stabileasca atributiile corespunzatoare pentru fiecare salariat, in conditiile legii si/sau in conditiile contractului colectiv de munca aplicabil, incheiat la nivel national, la nivel de ramura de activitate sau de grup de unitati (art. 40 alin. (1) lit. b) din Codul muncii).
Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul cu privire la (...) functia/ ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului (art. 17 alin. (2) lit. d) din Codul muncii).
La pct. F din modelul-cadru al contractului individual de munca aprobat prin Ordinul M.M.S.S. nr. 64/2003, modificat si completat, se precizeaza:
‘‘Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca”.
Asadar, fisa postului este un document obligatoriu, anexa la contractul individual de munca, si trebuie adusa la cunostinta salariatului chiar de la incheierea contractului.
Fisa postului nu intra in categoria documentelor ce trebuie depuse in evidenta inspectoratelor teritoriale de munca.
Fisa postului trebuie sa aiba un grad suficient de generalizare si flexibilitate (nu trebuie adaptata fiecarui angajat in parte – desi sunt cateva opinii contrare), deoarece este un document conceput pentru orice posibil candidat pe postul respectiv.
Este de la sine inteles ca fiecare angajat pe un post are propria contributie, are stilul sau personal de a obtine rezultatele asteptate si isi pune amprenta propriei personalitati asupra activitatii derulate, dar acest lucru nu face obiectul fisei postului.
Fisa postului nu este un document ‘‘elaborat o data pentru totdeauna". In timp, conditiile, mediul, cerintele unui post se schimba, atragand dupa sine modificarea fisei postului.
In practica, in general, revizuirea fisei postului se face o data pe an sau, uneori, in cazul companiilor foarte dinamice, de doua ori pe an.
Fisa postului nu este adresata exclusiv unui angajat care ocupa un anumit post de munca, ea este in fapt o descriere a sarcinilor ce revin oricarei persoane care va ocupa un anumit post de munca. Se semneaza insa de fiecare angajat in parte, de directorul organizatiei si este posibil sa fie semnata si de catre directorul departamentului de resurse umane.
Fisa postului reprezinta baza de plecare in evaluarea corecta a performantelor si asigura totodata conditiile de promovare si formare profesionala. In concluzie, fisa postului devine si un instrument de responsabilizare atat a angajatului, cat si a angajatorului
Poate v-am fost de folos... Va doresc succes!
Multumesc pentru lamuriri; in schimb m=ati blocat cu intrebarea: ce fel de inginer mecanic? In clasificarile facute de Ministerul Muncii am observat ca exista si postul de inginer mecanic, deci nu inteleg de ce ar trebui sa fie specificat ce fel de inginer mecanic, mai ales ca ceea ce fac eu se apropie cel mai mult de inginerie mecanica.
Ca exemple (copiez):
Inginer mecanic utilaj tehnologic COR 214517:
8.Responsabilitatile postului
Planifica si urmareste activitatea de intretinere periodica, reglajele utilajelor de productie si se asigura ca liniile de productie functioneaza in parametrii normali
9.Descrierea sarcinilor/atributiilor/activitatilor postului:
Planifica si urmareste activitatea de intretinere periodica, reglajele utilajelor de productie si se asigura ca liniile de productie functioneaza in parametrii normali
- Planifica si asigura derularea reviziilor periodice ale liniilor de productie; gestioneaza derularea contractelor de service
- Intocmeste si urmareste implementarea planului de verificari metrologice si etalonari pentru echipamentele de inspectie, dispozitivele de masurare si monitorizare
- Asigura interfata intre societate si organismele abilitate pentru verificarea/etalonarea echipamentelor supuse controlului metrologic
- Gestioneaza inregistrarile referitoare la achizitionarea, intretinerea, mentenanta, verificarea si etalonarea tuturor masinilor, echipamentelor si aparaturii din societate.
Inginer mecanic instalatii (copiez):
Supervizare: Supervizează activitatea instalatorilor aflaţi în subordine
Relaţii funcţionale: cu angajaţii departamentelor aprovizionare, administrativ.
Scopul postului: titularul postului are rolul de a asigura aplicarea corectă a procedurilor operaţionale ale lucrărilor contractate.
Activităţi principale: activităţi de proiectare şi de urmărire a modului de implementare a proiectului până la finalizare ; întocmirea ofertelor către clienţii pentru care urmează să se desfăşoare proiecte
deplasări la clienţi pentru efectuarea de măsurători
oferirea de informaţii tehnice şi menţinerea relaţiei cu clientul pe parcursul derulării proiectului
Sarcini şi îndatoriri specifice: Mentinerea relaţiei cu şantierul
Inginer mecanic telecomunicatii (copiez):
Postul este subordonat inginerului sef al directiei Telecomunicatii
Din atributiunile postului:
-preia de la seful de proiect / inginerul sef proiectul DDE si efectueaza identificarea reperelor, asimilarea acestora (acolo unde este cazul)
-intocmeste fise (liste) de materiale / echipamente mecanice necesare fiecarui proiect
-transmite comenzi interne pentru fabricatie mecanica
-urmareste cu rigurozitate incadrarea in termenul de executie si respectarea parametrilor tehnici de executie si semnaleaza abaterile (+ sau -) superiorului ierarhic
-receptioneaza reperele de la fabricant
-coordoneaza coletarea pieselor mecanice, a echipamentelor pentru transport la punctul de lucru si a echipamentelor de ridicare la punctul de lucru
-se deplaseaza la punctele de lucru pentru coordonare montaj mecanic.

Alte discuții în legătură

Sarcini abuzive in fisa postului? pot sa nu semnez noua fisa a postului? mariamihalache mariamihalache Eu am in fisa postului o sarcina \"sa pregatesc inlocuitor\". Anul trecut sefa de secti a incercat sa-mi schimbe fisa postului, adaugandu-mi o sarcina pe care ... (vezi toată discuția)
Este corect asa? razvandicu razvandicu vreau sa va spun ca sunt de meserie inginer constructor dupa cum sunt incadrat si in contract ca functie dar mi a intocmit fisa postului pentru sef de ... (vezi toată discuția)
Fisa postului sindicalistul sindicalistul angajatorul poate modifica fisa postului ori de cate ori doreste???? mentionez ca sindicatul din unitate se opune iar unii salariati refuza sa semneze o ... (vezi toată discuția)