avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1786 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ilegalitati in acte (fisa post, CCM)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ilegalitati in acte (fisa post, CCM)

In urma cu 1,5 ani m-am angajat la o societate privata unde am semnat doar CIM si, in iulie ac ROI. Acuma... in urma cu cateva zile mi s-a adus spre semnare fisa postului (inginer mecanic) pe care am citit-o si cu care nu am fost de acord pentru ca nu detaliaza responsabilitatile postului. Am sa va citez din ea:
"MIsiuni si responsabilitati principale:
Realizeaza sarcinile ce ii sunt incredintate, cu respectarea: -calitatii ireprosabile
- termenelor contractuale
Este responsabil de buna utilizare a materialelor si programelor ce ii sunt incredintate
Aplica reglementarile, consemnele in materie de igiena si securitate
Urmareste evolutiile tehnologice si se mentine in permanenta la cel mai bun nivel de cunostinte ale meseriei fata de asteptarile clientului si ale pietei
Respecta dispozitiile ROI
Asigura o confidentialitate totala proiectelor la care participa si informatiilor despre client de care poate avea cunostinta in cadrul muncii sale.
Criterii permanente de evaluare a tinutei postului:
Clientii sunt satisfacuti de misiunile realizate
Calitatea muncii este conforma cu standardele intreprinderii si clientului
Termenele respectate
Cunostintele tehnice si competentele corespund asteptarii clientilor


Mentionez ca fisa postului, in afara de ce am citat mai sus mai cuprinde 2 sectiuni : Scopul postului si Legaturi ierarhice si functionale

Munca mea, in esenta este un fel de documentatie tehnica. Pana acum lucrurile seful meu imi zicea exact ce trebuie sa fac pe plan (in cadrul proiectului) si apoi corecta, iar mai departe se livra - asta in mare. Mie mi se pare corect ca aceste date sa existe in fisa postului, mai ales ca acum am aflat ca se vor modifica si aceste reglementari: eu voi prelua mare parte din atributiile sefului de proiect, el urmand a avea doar rol administrativ. Acest lucru nu ma deranjeaza, doarece oricum faceam mai mult decat trebuia si inainte, cu toate ca in actele interne el isi punea semnatura pe munca mea.
Am refuzat semnarea fisei de post - pe motivul intocmirii ei gresite si deja am vazut represaliile - am intrat intr-o sedinta cu seful de departament in care mi s-a explicat ca pot sa plec daca nu imi convine si ca generalitatile din fisa postului exista pentru ca ei sa isi acopere migratiile inginerilor in alte departamente fara a mai schimba si fisa postului.
In momentul de fata se lucreaza (se pare) la o alta forma, in care sa se specifice la atributii ca trebuie sa fie lucrarile efectuate in acord cu un alt document, care sa insumeze exact tot ce e nevoie in proiect.

Intrebarile mele sunt urmatoarele: au voie sa mearga la ITM cu asa fisa a postului - simplist elaborata?
Daca da, atunci in aceasta se poate face referire la un alt document?
Eu am inteles ca nu am cum sa fiu constransa sa semnez fisa postului pentru ca nu mi s-a dat la semnat o data cu CIM si vreau sa stiu daca intr-adevar este asa. (ca sa va dati seama de 'complexa' elaborare a ei, nu apare nici macar locul de data sau locul pentru semnatura sefului ierarhic)


O alta problema o am in legatura cu existenta CCM - in ROI scrie ca e valabil cel la nivel national. Dar eu lucrez la o intreprindere cu mai multi de 21 de angajati ( numai la mine in departement sunt 24) si intr-un an si jumatate nu a fost o negociere la nivel de reprezentanti sau sindicat (nu exista nici unii, nici altii). Vreau sa stiu daca este legal sa nu existe unul facut si stabilit pe plan intern.

Multumesc
Cel mai recent răspuns: pakos , utilizator 08:22, 5 Mai 2009
Fisa postului trebuia semnata la angajare, odata cu semnarea contractului individual de munca, asa cum s-a spus.
Nu cred ca va poate obliga nimeni sa o semnati acum, mai ales, daca nu corespunde.
La anagajre, aveati posibilitatea negocierii iar in cazul in care nu se ajungea la un consens, puteati refuza anagajarea cu totul.
Ne poate da cineva un temei legal pentru semnarea tardiva a fisei postului.

Acesta este un raspuns oficial (dupa umila mea parere) insa cel neoficial depinde de d-voastra. Daca sunteti multumit cu locul acesta de munca iar semnarea aceasta tardiva este doar o exceptie si daca faceti ceea ce v-ati inteles (verbal) sa faceti, putei semna linistit. E o scapare a lor. Este prea multa birocratie.

Cat despre, CCM, din cate stiu eu, este obligatoriu pentru cei cu cu un nr de 21 de angajati. Negocierile si articolele acestuia, nu pot fi inferioare legii sau celui la nivel national.

cum trebuie tinuta evidenta fiselor postului...adica e vorba de administratia publica.I se face o fisa post unui fucntionar public..ea nornmal cum tb evidentiata,inregistrata ca sa poti sa-ti dai seama daca se trec sau se sterg anumite atributii din fisa pt a acoperi anumite nereguli.

va rog explicati-mi!
e urgent..pt ca sunt mari nereguli in administratuia publica locala
Fisa postului se intocmeste in doua exemplare, unul se inmaneaza salariatului sau functionarului, celalalt, se semneaza pe fiecare pagina de catre salariat/functionar ( eventual sintagma "am luat la cunostinta" si data luarii la cunostinta). Din cate stiu eu, fisa postului se pastreaza la compartimentul resurse umane, la dosarul profesional al functionarului.
multumesc de raspuns...dar asta stiam.Ce nu stiu?Mai multe amanunte care m-ar ajuta sa depistez o marsavie.Adica acum sunt niste atributii....trecute,iar pentru un proces se va reface fisa,se va inlocui fara ca nimeni sa nu poata dovedi acest lucru,pentru a castiga in instanta.Asta ma intereseaza pe mine!Poti trece atributii asa pur si simplu fara a da o decizie sau orice altceva ca sa se poate faca diferenta dintre prima fisa si cea de acum?Exista obligativitatea inregistrarii undeva,este normal sa fie facuta acum cinci ani si odonatorul de credite sa puna o stampila si data in fiecare an?
Nu trebuie sa aiba un numar de inregistrare?asta vreau sa stiu?Daca exista o procedura ?ceva de genul asta daca ma intelegeti?
In primul rand trebuie sa aiba semnatura de luare la cunostiinta a angajatului.Daca va ganditi la o contrafacere a fisei postului, nu este valabila fara semnatura salariatului.

Alte discuții în legătură

Sarcini abuzive in fisa postului? pot sa nu semnez noua fisa a postului? mariamihalache mariamihalache Eu am in fisa postului o sarcina \"sa pregatesc inlocuitor\". Anul trecut sefa de secti a incercat sa-mi schimbe fisa postului, adaugandu-mi o sarcina pe care ... (vezi toată discuția)
Este corect asa? razvandicu razvandicu vreau sa va spun ca sunt de meserie inginer constructor dupa cum sunt incadrat si in contract ca functie dar mi a intocmit fisa postului pentru sef de ... (vezi toată discuția)
Fisa postului sindicalistul sindicalistul angajatorul poate modifica fisa postului ori de cate ori doreste???? mentionez ca sindicatul din unitate se opune iar unii salariati refuza sa semneze o ... (vezi toată discuția)