avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... dupa atacare NUP, nelamuriri hotarare judecatorie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

dupa atacare NUP, nelamuriri hotarare judecatorie

Buna ziua, dupa contestarea NUPului, s-a dat o hotarare judecatoreasca pe care nu o inteleg; as aprecia daca poate cineva sa mi-o "traduca" si sa-mi explice cineva ce inseamana amenda administrativa si ce implicatii are si daca aceasta hotarare este definitiva, poate fi atacata?
Va multumesc

"Solutie: În temeiul art.2781 alin. 8 lit. b C.proc.pen. (având în vedere, pentru identitate de raţiune, şi decizia în interesul legii nr. 44/2008 a ÎCCJ – Secţiile Unite), admite - în parte - plângerea petentei, în contradictoriu cu intimatul. Desfiintează parţial ordonanţa nr. emisa la data de de Parchetul de pe lânga Judecatoria sectorului 5 Bucureşti, precum şi ordonanţa nr. a prim-procurorului aceluiaşi parchet, în sensul că reţine ca temei al scoaterii de sub urmărirea penală a intimatului pentru fapta de vătămare corporală din culpă, prev. de art. art. 184 alin. 1 şi 3 C. pen., disp. art. 11 pct. 1 lit. b rap. la art. 10 lit. b ind. 1 Cpp - întrucât fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracţiuni. În baza art. 18 indice 1 alin. 3 rap la art. 91 lit. c) Cp, aplică intimatului sancţiunea cu caracter administrativ a amenzii în cuantum de 1.000 lei. Menţine celelalte dispoziţii ale ordonanţelor atacate. În baza art.192 al.3 Cpp, cheltuielile judiciare avansate de către stat rămân in sarcina acestuia. Definitivă."
Cel mai recent răspuns: madost , utilizator 09:17, 19 Martie 2012
Va multumesc domnule Dan , pt. ca m-ati actualizat.

Daca userul se gandeste la o reviziuire, poate citi aici , conditiile, si poate gandi dupa ce va culege mai multe informatii de pe forum daca merita sau nu.

[ link extern ]

am totusi si eu o intrebarea " ordonanta procurorului" este considerata tot hotarare ramase definitiva? deoarece deseori in lege se face legatura cu hotararile, dar nicaieri nu se vorbeste despre ordonanta...
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
xuser, utilizator
xuser a scris:

Daca userul se gandeste la o reviziuire, poate citi aici , conditiile, si poate gandi dupa ce va culege mai multe informatii de pe forum daca merita sau nu.

am totusi si eu o intrebarea " ordonanta procurorului" este considerata tot hotarare ramase definitiva? deoarece deseori in lege se face legatura cu hotararile, dar nicaieri nu se vorbeste despre ordonanta...


Userul nu prea are la ce sa se gandeasca si sa chibzuiasca de pe forum. Pe linkul indicat de dvs. e cat se poate de clar care sunt situatiile limitative pentru revizuire.

Hotararile sunt acte care emana de la o instanta de judecata (sentinte, decizii, incheieri, limitativ prevazute de lege). Acestea pot fi definitive si doar la acestea se poate aplica revizuirea ca si cale de atac extraordinara.

Ordonanta sau rezolutia emana de la procuror si nu pot fi supuse caii de atac a revizuirii. Ele pot fi atacate doar cu plangere, fie ea pe 275, pe 278 sau pe 278 ind. 1 cod pr. pen.

Prin urmare, in mod corect legea nu vorbeste de ordonanta definitiva fiinca aceasteia nu ii aplicam caile de atac posibile a fi aplicate hotararilor.
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
Dan-Sebastian Chertes, Avocat
In privinta revizuirii aceasta este inadmisibila.
Cererea de revizuire a hotărârii pronunţate în temeiul art. 278 ind.1 C. proc. pen. este inadmisibilă, întrucât, în raport cu prevederile art. 393 şi art. 394 C. proc. pen., pot fi supuse revizuirii numai hotărârile judecătoreşti definitive prin care a fost rezolvat fondul cauzei, printr-o soluţie de condamnare, de achitare sau de încetare a procesului penal, iar hotărârile pronunţate în procedura reglementată în dispoziţiile art. 278 ind 1 C. proc. pen. nu îndeplinesc această condiţie, neconţinând o rezolvare a fondului cauzei.
I.C.C.J., secţia penală, decizia nr. 1943 din 27 martie 2006
Mai multe detalii aveti aici:
[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 9 Martie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Corect. Mi-a scapat aspectul asta. Colega are dreptate.
Cererea de revizuire indreptata impotriva unei hotarari judecatoresti definitive,pronuntata in temeiul art.278 ind 1,alin.(8)lit.(a),si(b) din CPP,este inadmisibila(RIL,Decizia nr.XVII(17)2007publicata in M.Of.nr.542/17 iulie 2008).

Alte discuții în legătură

Redeschidere/revizuire in cad de 18^1 xuser xuser Speta de caz concreta: -cineva a platit cu file CEC de 250 000 leo fara acoperire pt. a procurora anumite produse IT (falsificand si o gramada de ... (vezi toată discuția)
Drept procesual penal - cale de atac F.V. Strauß F.V. Strauß va rog dati-mi un sfat in materie de drept procesual penal. Speta: procurorul primeste o plangere si da incadrarea juridica gresita faptei. In loc de ... (vezi toată discuția)
Recurs iccj xuser xuser Imi explica va rog si mie cineva cum de anumite dosar, gen 278^1 ajung sa se judece cu recurs la ICCJ? http://www.scj.ro/dosare.asp (vezi toată discuția)