avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

accident de munca

Buna ziua,
Am suferit un accident de munca (fractura de sold) in urma unei cazaturi la locul de munca (alunecare pe gheata) .Am fost operat si acum sunt in convalescenta. Angajatorul a recunoscut accidentul de munca ,dar in urma cercetarii evenimentului , procesul verbal ,la punctul X , am fost gasit raspunzator de incalcarea reglementarilor legale prevazute de art.22 din legea ssm 319/2006, deoarece ,prin actiunea mea ,am pus in pericol de accidentare propria persoana. La punctul XIV, caracterul accidentului, este consemnat accident de munca si ca s-a produs in timpul si din cauza indeplinirii sarcinilor de servici , fiind indeplinite conditiile prevazute de art 22. In declaratia pe care am dat-o in urma accidentului am specificat doar felul in care am alunecat nu si stare suprafetei pe care am alunecat .Faptul ca am fost gasit singurul vinovat , desi eu cred ca nu am nicio vina , ma face sa intreb daca in acest caz mai pot face ceva pentru a schimba acest verdict care ma incrimineaza . Am primit CM cu cod 03 si 80% indemnizatie. Am primit de asemeni un exemplal din PV cu data de 28 02 2012, accidentul intimplindu-se pe data de15 02 2012. Se mai poate contesta? Unde? Cum? Afectiunea de care sufar acum ma va tine imobilizat cel putin inca o luna iar apoi recuperarea se va intinde pe cel putin un an timp in care va trebui sa ma ajut de baston pentru deplasare. Care sunt drepturile de care pot beneficia in continuare?
Cel mai recent răspuns: armet , utilizator 09:26, 17 Martie 2012
armet a scris:

Buna seara,
Accidentul s-a produs in cadrul locului de munca . La intrarea in atelierul in care lucrez zapada a fost curatata complet de catre mine. Aici s-a produs accidentul. La iesirea din atelier am alunecat pe o supafata superficiala de gheata rezultata din topirea si apoi inghetarea apei peste noapte. Mentionez ca accidentul s-a produs la prima ora programului de lucru si in momentul cand am intrat in atelier nu am sesizat nimic care sa indice ca ar fi o zona cu pericol de alunecare ,apoi la iesirea din atelier s-a produs accidentul .


Buna seara,

Regret sincer necazurile mari pe care le aveti. Nu pot totusi sa nu imi pun anumite intrebari.
Stiu, accidentele de munca sunt o problema in multe locuri din Romania, dar, chiar daca legislatia o prevede, nu cred ca trebuie abuzat in orice situatie de vina angajatorului, directorului sau a oricarei persoane care are o functie de conducere.

Intrebari:
1. Ati spus ca ati curatit Dumneavoastra insiva zapada. Deci, stiati perfect (banuiesc) ca daca au ramas urme de zapada, acestea se puteau topi si transforma in gheata peste noapte. Pentru faptul ca intr-adevar asa s-a intamplat, de vina este conducerea unitatii? Directorul ar putea sa va replice ca nu v-ati facut treaba bine...

2. Ati spus ca la intrare in atelier nu ati sesizat nimic si ca ati alunecat la iesire. Cu atat mai mult, ce ar fi putut face conducerea?
In aceasta logica, daca alunecati pe scarile unui bloc pe care talpile locatarilor au lasat zapada si patiti ceva, de vina este administratorul blocului ca nu a pus ingrijitoarea sa starga dupa fiecare locatar...
Sau, si mai exagerat, daca alunecati de pe scara tramvaiului oprit in statie, cine este vinovat?

3. Cat de aderenta era talpa incaltarilor pe care le purtati? Stiu (am patit-o) din proprie experienta ca din multiplele tipuri de incaltari asa-zise "pentru iarna", desi au striatii aparente pe talpa, putine sunt si aderente pe gheata.

4. Credeti ca era indatorirea directorului sa vina sa verifice cat de bine era curatata zapada sau daca aceasta a inghetat peste noapte? Ar fi trebuit sa vina inaintea de intrarea primului angajat in unitate, probabil, si sa ramana pana la plecarea ultimului angajat, verificand periodic starea de inghet pe alei.

Va rog, nu mi-o luati in nume de rau, nu doresc sa luati intrebarie mele ca pe niste acuzatii (din fericire nu sunt in postura directorului unitatii in care lucrati), dar cred ca ar trebui cateodata sa fim mai rationali si sa nu cautam vinovatii doar in jurul nostru, chiar daca legea ne-ar permite asa ceva.
Altfel vom ajunge ca in curand ca in SUA: sa fim dati in judecata pentru hartuire daca intoarcem capul pe strada dupa o femeie frumoasa...

Puteti contesta la seful ITM procesul verbal de cercetare accident, solicitand sa se precizeze starea suprafetei pe care ati alunecat si responsabilitatea angajatorului referitoare la aceasta.
Pe perioada concediului medical veti beneficia de indemnizatie potrivit legii de acordare a acestui, lucru pe care il precizati de fapt in mesajul dvs.
Daca angajatorul a fost amendat contraventional de catre ITM pentru starea suprafetei pe care ati alunecat (la locul de munca, pe caile de acces la locul de munca, pe drumul de intrare in sediul firmei, etc.) nu are rost sa contestati.
Pe certificatul medical primit la iesirea din spital trebuie sa scrie diagnosticul, iar pe fisa de iesire din spital recomandarile medicale. Medicul care a semnat certificatul este cel care vi-l poate prelungi o perioada de timp, apoi trebuie sa contactati medicul de medicina muncii de la casa de asigurari de sanatate, care trebuie sa va recomande tratamentul de recuperare medicala.
Din pacate Legea asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale nr. 346/ 05.06.2002 cu modificarile si completarile ulterioare si Normele de aplicare a legii, aprobate prin Ordin MMSSF nr. 450/ 06.06.2006 cu modificarile si completarile ulterioare, nu tine cont de faptul ca accidentatul nu se poate deplasa.
Mici observatii la intrebarile puse:
-angajatorul a pus la dispozitia lucratorilor materiale specifice pentru deszapezire si topire a zapezii pentru ca suprafata sa fie curatata de catre lucratori pana la pardoseala (nisip, sare, etc.) ?
-conducatorul locului de munca a verificat la intrarea in schimb starea de fapt a platformei ? Daca Da, ce masuri a dispus, avand in vedere faptul ca ulterior s-a produs un accident de munca ?
Corect este ca responsabilitatile lucratorilor sa nu fie lasate la voia intamplarii, precum nici cele ale angajatorului.
Orice accident de munca este regretabil, indiferent de circumstante si urmari.
Sincer nu inteleg ce doriti sa contestati:
1-Faptul ca sunteti vinovat ???(asa a constatat echipa de cercetare!)
Dupa parerea dvs. cine este vinovat de producere accident: conducerea, factorii de mediu??
2- Ati fost sanctionat in urma accidentului??

Alte discuții în legătură

Accident de munca VICTOR-G VICTOR-G Buna ziua. Am suferit un accident de munca,alunecand pe gheata la servici. Angajatorul m-a gasit vinovat,deoarece nu m-am deplasat cu atentie. Dar faptul ca ... (vezi toată discuția)
Accident de munca Vlahul Vlahul Am cazut pe gheata si am fractura de trohiter,mentionez ca transportul era asigurat de firma unde lucrez cu voucher,am coborat din taxiu in fata blocului unde ... (vezi toată discuția)
Accident de munca monica1212 monica1212 In urma cu un un am cazut in timpul serviciului pe o scara de marmura si mi-am fracturat coccisul,am crezut ca e o cazatura simpla care nu are urmari dar acum ... (vezi toată discuția)