Articolul 268, aliniatul 1, din Codul Muncii spune:
- Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Va rog sa-mi explicati un pic acest articol.
Cele doua termene trebuie sa fie indeplinite in acelasi timp sau e vorba de posibilitatea de a alege (ori 30 de zile de la constatare, ori 6 luni de la savarsire)?
Daca nu se indeplineste primul termen, de 30 de zile, dar se indeplineste al doilea, de 6 luni, atunci decizia e valabila?
Multumesc foarte mult.
pai inseamna ca termenul de 30 de zile nu se mai aplica niciodata, daca contractul e suspendat pana la emiterea deciziei de sanctionare...mi se pare ceva in neregula...
O cercetare disciplinara nu poate dura la nesfarsit ... Codul Muncii reglementeaza doua termene, si anume : un termen de 30 de zile calendaristice de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare si un termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Termenul de 6 luni este un termen de decădere...prin urmare, depasirea lui implica decaderea angajatorului din dreptul de a mai emite decizia de sanctionare.
o ultima intrebare pe azi, cu adevarat:)
vreau sa va intreb cat de mult conteaza pledoaria unui avocat intr-un conflict de munca...
si daca reaua intentie a angajatorului, demonstrata printr-o buna prezentare a faptelor, poate determina instanta sa dea dreptate angajatului.
In-adevar, intr-un proces poate conta si iscusinta unui avocat .. iar daca se face dovada relei credinte a angajatorului, atunci balanta se poate inclina in favoarea salariatului.