avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termenul de emitere a deciziei de concediere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termenul de emitere a deciziei de concediere disciplinara

Articolul 268, aliniatul 1, din Codul Muncii spune:
- Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

Va rog sa-mi explicati un pic acest articol.
Cele doua termene trebuie sa fie indeplinite in acelasi timp sau e vorba de posibilitatea de a alege (ori 30 de zile de la constatare, ori 6 luni de la savarsire)?
Daca nu se indeplineste primul termen, de 30 de zile, dar se indeplineste al doilea, de 6 luni, atunci decizia e valabila?
Multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:35, 24 Aprilie 2012
Da, stiu, ma iertati, dar nu stiu daca anterior eu m-am exprimat bine.

D-vs ati spus :In acest caz, concedierea dvs este lovita de nulitate ... trebuia sa suspende cercetarea disciplinara pana la revenirea dvs din concediu medical.



V-ati referit la cercetarea prealabila ? pentru ca practic, strangerea de probe s-a derulat in perioada concediului medical ...... Cercetarea la comisia de disciplina s-a facut cand eu am iesit din medical.
Si in acest caz, este lovita de nulitate ?
Aici nu prea inteleg...
Va rog si cu asta nu va mai necajesc,

Intr-adevar, procedura cercetarii disciplinare trebuia suspendata pana la data revenirii din concediu medical ... concedierea dispuna in timpul in care erati in concediu medical este lovita de nulitate absoluta.
Buna Ziua,
La procesul pe care il am in instanta cu unitatea angajatoare, ei au venit cu intampinare si spun asa : ca nu au depasit termenul de 30 zile de la data luarii la cunostinta de care angajator.
Astfel, referatul initial facut de Directorul ierarhic superior pentru sesizarea abaterii a fost intocmit undeva inainte de 09.09.2011 - daca cand mi-a fost supendat contractul de munca.
M-am prezentat la Comia de disciplina in data de 15.11.2011. Referatul comisiei de disciplina catre Comitetul executiv este datat 19.11.2011. Data cand a luat la cunostinta Comitetul Executiv este 28.11.2011.
Eu spun ca angajatorul ar fi reprezentat de Comitetul Executiv, dar totusi organul competent care a emis decizia de sanctionare este Directia de Resurse Umane si nu Comitetul Executiv.
......30 de zile de la data luarii la cunostinta de angajator...
Cum considerati, cine ar fi angajatorul ?
Cel care emite decizia de sanctionare - directia de Resurse Umane sau Comitetul Executiv, care nu este mentionat nicaieri in decizie ?
Se ia in calcul data cand s-a inregistrat primul referat si nu cand a ajuns el la Comitetul executiv ... Angajatorul nu este nici Directia de Resusrse Umane si nici Comintetul Executiv...... ei pot fi reprezentati ai acestuia ... angajatorul este persoana juridica cu care ati incheita raportul de munca sau de serviciu
Buna Dimineata, pentru ca am deosebit respect pentru d-vs si am incredere in punctul d-vs de vedere as dori sa va mai intreb ceva .
Eu am chemata la prima Comisie de disciplina in data de 25.09.2011 pentru acuzatia de savarsire a unei fapte.
Din motive medicale, nu m-am putut prezenta la acea data.
Am fost din nou citata, astfel incat la comisia de disciplina la care m-am putut prezenta, respectiv in noiembrie am primit acuzatie pentru inca 5 capete de acuzare.
Chiar daca eram in concediu medical, unitatea angajatoare a facut cercetari, astfel incat fata de prima convocare din sptembrie, cand nu m-am putut prezenta, in noiembrie ( cand am iesit din concediu medical ) aveam deja o multime de capete de acuzare.
Este corect asa ?
Pentru ca daca m-as fi prezentat la prima convocare in septembrie as fi fost mai avantajata, deoarece aveam numai un capat de acuzare...
Doresc sa va intreb daca au procedat corect, pentru ca contractul meu de munca a fost suspendat in baza unui referat facut de Directorul ierarhic superior pentru savarsirea unei fapte, pentru ca ulterior, pentru simplul motiv ca nu m-am putut prezenta la prima comisie de disciplina, termenul de convocare sa fie devansat, dar m-am trezit cu o duzina de acuzatii ?

Alte discuții în legătură

Cercetare dispciplinara ! habibi habibi Buna ziua ! Pt absente nemotivate am convocat salariatii respectivi, acestia nu s-au prezentat , ma gandesc acum ... intocmesc procesul verbal si apoi decizia ... (vezi toată discuția)
De 2 ori cercetare disciplinara? Beauty Beauty Buna ziua tuturor Intrebarea mea este urmatoarea:se poate face de doua ori cercetare disciplinara?Prima data am fost cercetata pentru alte motive ....nu a ... (vezi toată discuția)
...30 de zile de la data luarii la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare... codulmuncii codulmuncii Dupa cum stiti interpretarea acestui art. 252 alin. (1) din codul muncii (pentru o practica unitara) se face dupa \'marele\' recurs in interesul legii care a ... (vezi toată discuția)