avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 422 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare irevocabila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare irevocabila

Hotararea civila ,dispusa de Sectia conflicte de munca ,asigurari sociale si contencios administrativ a Tribunalului judetean in urma unui proces civil cu Casa judeteana de pensii este favorabila pensionarului dar nu este o hotarare definitiva si irevocabila deoarece se incheie cu expresia:"cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare".Eu presupun ca vor apare 3 situatii:
1)Casa de pensii face recurs in termen de 15 zile de la comunicare;
2)Casa de pensii face re curs intr-un termen mai mare de 15 ziel:
3)Casa de pensii nu face recurs .
Pentru cazul 1) se merge la recurs si se asteapta hotararea Curtii de Apel care va fi "Irevocabila"
Pentru cazul 2)si 3) nu-mi este clar cum trebuie procedat de catre pensionar:
-dupa scurgerea celor 15 zile de la comunicarea primei hotatrari civile trebuie sa merg la Tribunal si sa-mi ateste printr-o stampila ca hotararea a ramas "definitiva si irevocabila'?
-de unde stie Tribunalul ,dupa scurgerea celor 15 zile de la comunicare ,ca nu s-a facut recurs sau s-a facut recurs tardiv?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:28, 23 Noiembrie 2008
elis a scris:

Si daca in recurs pierde ??? ... se va trece la intoarcerea executarii si va fi obligat sa returneze tot ce a primit inapoi ;)


Stimate coleg, va rog sa imi spuneti opinia dvs. in legatura cu urmatorul aspect: ce ar trebui sa faca functionarii Caselor de Pensii cu hotararile judecatoresti, avand in vedere dispozitiile art. 278, pct. 3 Cod procedura civila coroborate cu cele ale art. 374 ind. 1 din acelasi act normativ.
Multumesc!:)
Totusi nu vad legatura intre mesajul meu si solicitarea dvs .... considerati ca daca Casa de Pensii a pierdut litigiul nu mai are dreptul de a exercita calea de atac a recursului ????

Eu am expus situatia in care Casa de Pensii castiga in recurs, intimatul-reclamant deja pusese in executarea hotararea pronuntata in fond si , in aceste conditii, Casa de Pensii va solicita intoarcerea executarii, prin care se cere restabilirea situaţiei anterioare.
Evident ca nu! Ceea ce scriu pare a nu avea nicio legatura cu profesia mea? In fine, numai Dumnezeu stie si cei care ajung sa ma cunoasca!
Dvs. ati expus o ipoteza iar eu v-am intrebat daca nu cumva Casa de Pensii are obligatia legala sa puna in executare sentinta! Nu am scris ca, pentru a proteja atat pensionarul cat si pe sine de efecte nedorite, Casa de Pensii emite noua decizie de pensie cu mentiunea ca o va pune in plata numai atunci cand pensionarul va face dovada ca sentinta a devenit irevocabila!
Credeti ca, avand in vedere prevederile din cele doua art. mentionate de mine, Casa de Pensii ar trebui sa emita noua decizie si sa o puna si in plata? Este o chestiune pe care o dezbat intens juristii din Ministerul Muncii, Casa Nationala de Pensii si Casele Judetene de Pensii, fara sa fi ajuns la un rezultat!
A aparut urmatoarea situatie:s-a inaintat un "Recurs in interesul legii "de catre Procurorul General si Inalta Curte de Casatie si Justitie a ADMIS acest recurs ,care este favorabil intimatului -reclamant(pensionarului).In aceste conditii intimata-parata(Casa de pensii),mai poate sa faca recurs sau mai are sens sa faca recurs,daca ICCJ a stabilit modul unitar de tratare a spetei?Mentionez ca unele hotarari au fost date inainte si altele dupa ADMITEREA recursului in interesele legii,dar toate sunt favorabile intimatului -reclamant(pensionarului)
Deciziile pronuntate de Sectiile Unite ale I.C.C.J. in privinta recursurilor in interesul legii sunt obligatorii numai pentru instantele judecatoresti. Solutiile se pronunta in interesul legii, respectiv pentru a se asigura interpretarea si aplicarea unitarara a legii. Prin urmare, Casa de Pensii, chiar daca nu mai are sens, poate sa faca recurs.

Alte discuții în legătură

Executorie prin nerecurare mery.marin mery.marin buna, am o nelamurire...o sentinta pronuntata in 03.11.2009, la ce data devine definitiva, executorie si irevocabila prin nerecurare?? (vezi toată discuția)
Proces castigat - care sunt etapele urmatoare? elfulina elfulina Buna ziua, am castigat un proces pe dreptul muncii, unde instanta a decis ca fostul angajator sa imi plateasca salariile \"majorate, indexate şi ... (vezi toată discuția)
Plata drepturilor la pensie in urma unei hotarari judecatoresti silviaRadu54 silviaRadu54 Printr-o hotarare judecatoresca ramasa definitiva in urma recursului am castigat drepturi restante la pensie din anul 2012. 1. Cum trebuie sa procedez? 2. ... (vezi toată discuția)