avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare irevocabila
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare irevocabila

Hotararea civila ,dispusa de Sectia conflicte de munca ,asigurari sociale si contencios administrativ a Tribunalului judetean in urma unui proces civil cu Casa judeteana de pensii este favorabila pensionarului dar nu este o hotarare definitiva si irevocabila deoarece se incheie cu expresia:"cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare".Eu presupun ca vor apare 3 situatii:
1)Casa de pensii face recurs in termen de 15 zile de la comunicare;
2)Casa de pensii face re curs intr-un termen mai mare de 15 ziel:
3)Casa de pensii nu face recurs .
Pentru cazul 1) se merge la recurs si se asteapta hotararea Curtii de Apel care va fi "Irevocabila"
Pentru cazul 2)si 3) nu-mi este clar cum trebuie procedat de catre pensionar:
-dupa scurgerea celor 15 zile de la comunicarea primei hotatrari civile trebuie sa merg la Tribunal si sa-mi ateste printr-o stampila ca hotararea a ramas "definitiva si irevocabila'?
-de unde stie Tribunalul ,dupa scurgerea celor 15 zile de la comunicare ,ca nu s-a facut recurs sau s-a facut recurs tardiv?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:28, 23 Noiembrie 2008
9fpa a scris:

A aparut urmatoarea situatie:s-a inaintat un "Recurs in interesul legii "de catre Procurorul General si Inalta Curte de Casatie si Justitie a ADMIS acest recurs ,care este favorabil intimatului -reclamant(pensionarului).In aceste conditii intimata-parata(Casa de pensii),mai poate sa faca recurs sau mai are sens sa faca recurs,daca ICCJ a stabilit modul unitar de tratare a spetei?Mentionez ca unele hotarari au fost date inainte si altele dupa ADMITEREA recursului in interesele legii,dar toate sunt favorabile intimatului -reclamant(pensionarului)


Prin acest recurs se solicită Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să se pronunţe asupra chestiunilor de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti. Scopul pentru care se exercită recursul în interesul legii, stabilit prin alin.1 al textului, este de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii pe întreg teritoriul României, iar obiectul recursului în interesul legii în constituie chestiunile de drept care au fost soluţionate diferit de instanţele judecătoreşti.
Dezlegarea dată problemelor de drept judecate este obligatorie pentru instanţe.
In art.129 din Constituţie se prevede că „împotriva hotărârilor judecătoreşti, părţile interesate şi Ministerul Public pot exercita căile de atac, în condiţiile legii”, prin urmare, casa judeteana de pensii are posibilitatea de a exercita calea de atac a recursului impotriva hotararii pronuntate de prima instanta.

Parerea mea este ca numai dupa ce hotararea devine irevocabila , casa de pensii poate emite o noua decizie de pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executorie prin nerecurare mery.marin mery.marin buna, am o nelamurire...o sentinta pronuntata in 03.11.2009, la ce data devine definitiva, executorie si irevocabila prin nerecurare?? (vezi toată discuția)
Proces castigat - care sunt etapele urmatoare? elfulina elfulina Buna ziua, am castigat un proces pe dreptul muncii, unde instanta a decis ca fostul angajator sa imi plateasca salariile \"majorate, indexate şi ... (vezi toată discuția)
Plata drepturilor la pensie in urma unei hotarari judecatoresti silviaRadu54 silviaRadu54 Printr-o hotarare judecatoresca ramasa definitiva in urma recursului am castigat drepturi restante la pensie din anul 2012. 1. Cum trebuie sa procedez? 2. ... (vezi toată discuția)