avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor - anulare, prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor - anulare, prescriptie

Am urmatoarea speta:
De pe urma a doi defuncti X si Y, raman 5 descendenti: A, B, C, D, E.
Unul din acesti 5 descendentii si anume A- este predecedat (decesul are loc in anul 1974). A are la randul lui 3 copii, la care s-ar aplica institutia reprezentarii.
Ceilalti 4 mostenitori ai lui x si Y, in anul 1989, se prezinta pe ascuns la notar si obtin pe ascuns de cei 3 descendenti ai lui A - un certificat de mostenitor, in care nu mentioneaza nimic nici de A nici de descendentii sai, cu toate ca acestia nu erau renuntatori la mostenirea lui X si Y si erau majori la data dezbaterii procedurii notariale.
Cei trei descendenti ai lui A afla in anul 2008 de acest certificat de mostenitor.
Pot sa cer in instanta anularea lui, chiar daca am depasit cei 3 ani de la eliberarea lui?
Cel mai recent răspuns: Ion Gabriel Anghelus , Avocat 07:05, 1 Decembrie 2008
data cand au aflat de acel certificat de mostenitor este data de cand incepe sa curga o anumita prescriptie. Problema se pune sa dovedeasca descendentii lui A ca au acceptat pur si simplui succesiunea dupa X prima data (daca X a decedat inaintea lui Y) si mai apoi dupa Y in calitatea lor de nepoti si asta "are aplicabilitate in speta " caci altfel nu dovedesc calitate procesuala spre a cere anularea chiar daca nu au renuntat expres la succesiune. Intre cele doua succesiuni succesive ale lui X si Y exixta posibilitatea ca mostenirea primului decedat sa fie trecuta la cel de-al doilea in tot sau in parte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Noiembrie 2008
ContSters7627, utilizator
Vedeti i cum sta treba cu acceptarea motenirii in termenul legal.
Daca nu au fot citati, certificatul de motenitor se poate anula de intanta de judecata.

avocat Claudiu Lascoschi
Asta si doream sa incerc anularea certificatului de mostenitor folosindu-ma de aspectul ca mostenitorii lui A au aflat recent de certificatul de mostenitor si ca sunt acceptanti ai mostenirii lui X si Y.
Sunt 2 probleme concrete care apar in instanta:
1) Problema este care este temeiul de drept prin care sa ma apar de problema prescriptiei extinctive (si anume ca pot sa cer anularea certificatului de mostenitor in termen de 3 ani de cand am aflat de acest certificat de mostenitor si nu in 3 ani de cand s-a deschis succesiunea)?
2) Si ar mai fi o problema cum as putea eu proba data cand am aflat de acest certificat de mostenitor?
Este vorba de o cauza de nulitate absoluta.
Deci, sub acest aspect nu vad sa aveti probleme.

Cel mult se poate discuta de termenul de 6 luni pe art 700 c. civ.

avocat Claudiu Lascoschi
In cazul anularii unui certificat de mostenitor, legea speciala aplicabila este Legea 36/1995 si nu legea generala respectiv Codul civil.
Asadar se aplica art. 88 din Legea 36/1995 care vorbeste de anulare si nu nulitate.
Citez: "Art. 88 - Cei care se considera vatamati in drepturile lor prin emiterea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti anularea acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii. Pana la anularea sa prin hotarare judecatoreasca, certificatul de mostenitor face dovada deplina in privinta calitatii de mostenitor si a cotei sau bunurilor care se cuvin fiecarui mostenitor in parte.
In cazul anularii certificatului de mostenitor, notarul public va elibera un nou certificat, pe baza hotararii judecatoresti definitive si irevocabile. In acest scop, instantelor judecatoresti le revine obligatia de a trimite la biroul notarului public competent in solutionarea cauzei copie de pe hotararea ramasa definitiva si irevocabila, impreuna cu dosarul notarial, daca a fost cerut in timpul judecatii."
Vorbindu-se asadar de anulare si nu nulitate, conform principiului "unde legea nu distinge nici noi nu o putem face", se poate pune problema prescriptiei extinctive.
In ceea ce priveste problema acceptarii tacite a succesiunii (art. 700 Cod civ.) trece in plan secund, dupa ce am trecut de primul pas privind prescriptia.
Concluzionand, m-ar interesa parerea dvs. cat si a altora care au avut spete similare cu a mea.
Daca ati avea si niste trimiteri la practica instantelor cu privire la aceasta problema, mi-ar fi de un real folos.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Succesiunea - vanzarea unui teren aflat in indiviziune adriana_25 adriana_25 Un teren ce apartinea bunicului meu si actualei lui sotii, bun comun, a fost vandut de aceasta fara a fi deschisa vreo succesiune si fara stirea celor 4 ... (vezi toată discuția)
Nulitate certificat mostenitor ContSters60093 ContSters60093 Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore). Procedura ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta m.ben m.ben am un frate mort de 20 de ani si de cate ori am intrebat sotia lui de succesiune imi spunea ori ca nu are bani ori ca e bolnava etc.De curand am aflat ca a ... (vezi toată discuția)