avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 993 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... certificat de mostenitor - anulare, prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

certificat de mostenitor - anulare, prescriptie

Am urmatoarea speta:
De pe urma a doi defuncti X si Y, raman 5 descendenti: A, B, C, D, E.
Unul din acesti 5 descendentii si anume A- este predecedat (decesul are loc in anul 1974). A are la randul lui 3 copii, la care s-ar aplica institutia reprezentarii.
Ceilalti 4 mostenitori ai lui x si Y, in anul 1989, se prezinta pe ascuns la notar si obtin pe ascuns de cei 3 descendenti ai lui A - un certificat de mostenitor, in care nu mentioneaza nimic nici de A nici de descendentii sai, cu toate ca acestia nu erau renuntatori la mostenirea lui X si Y si erau majori la data dezbaterii procedurii notariale.
Cei trei descendenti ai lui A afla in anul 2008 de acest certificat de mostenitor.
Pot sa cer in instanta anularea lui, chiar daca am depasit cei 3 ani de la eliberarea lui?
Cel mai recent răspuns: Ion Gabriel Anghelus , Avocat 07:05, 1 Decembrie 2008
Temeiul de drept l-ati indicat bine dar e vorba de nulitate absoluta.
M-am judecat de mult pe asa ceva.
Incercati sa cautati practica judiciara pt ca se gaseste.E o munca si asta.
Din punctul meu de vedere asa sta treba.Nulitate absoluta.

avocat Claudiu Lascoschi
Cei care n-au acceptat succesiunea in termen sant considerati straini prin neacceptare. Sa soliciti constatarea nulitatii absolute a certificatului pe temei ca ar fi fost eliberat cu necitarea tuturor mostenitorilor este cam greu. Primul lucru care trebuie demonstrat este ca cel care cere asta este mostenitor iar pentru asta trebuie sa dovedeasca per primam ca este ruda cu decuis si neaparat ca a acceptat in termen caci altfel nu mai este mostenitor ci ruda straina de succesiune . Este interesant cum ve-ti convinge instanta de sustinerile dvs .
Daca ne gandim putin ajungem la concluzia ca este vorba de o cauza ilicita.
Daca cel ce este reclamant a acceptat in mod tacit succesiunea deja lucrurile se limpezesc.;)

avocat Claudiu Lascoschi
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce ar fi vorba despre nulitate absolută? Care ar fi temeiurile nulităţii absolute în cazul expus?

În cazul de faţă, sancţiunea nulităţii ar avea scopul de a proteja un interes privat, nu unul de ordine publică. Sancţiunea nulităţii absolute s-ar pune doar în situaţia în care actul ar fi fost emis de un organ necompetent.

Mie intr-un fel mi-ar favoriza sa cer nulitatea absoluta pentru art. 948 pct. 4 Cod civ. dar nu cred ca merge atata vreme cat legea speciala aplicabila este art. 88 din Lg. 36/1995, cum am aratat.
In plus, mostenitorii lui A au acceptat tacit mostenirea lui X si Y (asta as putea sa incerc sa dovedesc in instanta).
Ar mai fi un aspect: certifcatul pe care o sa-l contest nu numai ca nu i-a trecut sub nici un aspect pe descendentii lui A in el ca mostenitorii (prin reprezentare) dar nici nu cuprinde toate bunurile care au facut parte din masa succesorala a lui X si Y.
Practica judecatoreasca unde sa caut legat de aceasta speta?B-)

Alte discuții în legătură

Succesiunea - vanzarea unui teren aflat in indiviziune adriana_25 adriana_25 Un teren ce apartinea bunicului meu si actualei lui sotii, bun comun, a fost vandut de aceasta fara a fi deschisa vreo succesiune si fara stirea celor 4 ... (vezi toată discuția)
Nulitate certificat mostenitor ContSters60093 ContSters60093 Va supun atentiei urmatoarea speta: de pe urma defunctului X raman ca mostenitori - sotia supravietuitoare plus 3 fiice (majore). Procedura ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta m.ben m.ben am un frate mort de 20 de ani si de cate ori am intrebat sotia lui de succesiune imi spunea ori ca nu are bani ori ca e bolnava etc.De curand am aflat ca a ... (vezi toată discuția)