avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Vi s-a dat raspuns in scris de la barou?
Asistenta extrajudiciara prev la art 35 din OUG 51/2008 se acorda conf art 74 din Legea avocaturii, republicata. Al. 8 Decizia de respingere a cererii de acordare a asistentei extrajudiciare poate fi contestata la consiliul baroului, in termen de 5 zile de la comunicarea acesteia. Incercati si o contestatie.
Pentru similitudine, puteti invoca art. 8, al.2 si 3 din OUG 51/2008. Macar o reducere va putea acorda.
Mi-a spus ca trebuie sa imi caut un avocat si sa faca el cerere de reducere. Un vecin a spus ca ma ajuta si cand i-am cerut bani s-a sucit ca nu mai are. Suntem 37 de apartamente care platim caldura celor debransati normal ar fi sa ma sustina finaciar cu acest proces pentru ca daca ma judec si castig vor avea de castigat toata lumea. Asociatia are un fond in care se aduna bani virati de doua compani de telefonie mobila care au antene sus pe bloc sunt bani blocului din care a-u zugravit si a-u pus usi termopane. Cea care are grija de cont este pentru debransari si nu imi va da bani ..........Toate se invart in jurul banilor. Cel mai tare ma inerveaza indiferenta Coltermului si a Primariei Timisoara care nu fac decat sa raspunda in doi peri. Normal si corect ar fi sa le dea aviz favorabil celor care vor sa se debranseze dar sa vina si sa faca echilibrarea hidraulica si celor debransati sa le calculeze o factura de caldura separata pentru ca celor ramasi in sistemul lor de incalzire sa nu l-e creasca factura astronomic. Coltermul nu face decat sa ridice din umeri si sa isi dea angajati afara. Mie actuala presedinte a blocului mi-a spus in fata ca mai bine decat sa platesc un avocat sa imi pun centrala. Doamna Darida poate ma ajutati si formulati o petitie pe net pentru ca statul sa se inplice in aceasta problema. Eu am depus reclamati si la guvern dar toate ajung la primarie la un functionar care probabil locuieste la bloc si are centrala, pentru ca raspunsurile care le-am primit sunt in bataie de joc.Presedinta blocului mi-a spus ca a ras de petitiile mele o ora cu cei de la primarie, si o cred, pentru ca si vecinul meu povestea aici pe forum ce draguti sunt inspectori care vin pe teren si i-au spus ca este Ok daca nu are aviz favorabil de la Colterm !!! de echilibrarea hidraulica a instalatiei banuiesc ca nici nu s-a auzit in primarie pentru ca nu intereseaza pe nimeni.
adriantot a scris:

Pai acesta-i viitorul. Treptat se vor debransa toti proprietarii.
Costurile incalzirii de la sistemul public pentru un sezon rece este egal cu pretul instalarii centralei proprii de apartament.
Iar pretul apei calde luat din acelasi sistem public este dublu fata de cel rezulatat din incalzirea apei cu centrala de apartament.



Sunt orase in tara care nu mai au sistem de incalzire centralizat si punctele termice au ajuns adapost pentru caini vagabonzi. Costul unei centrale cu instalare se ajunge undeva la 8000 lei si daca pui la calcul si consumul de gaz un e chiar rentabila. Daca dupa 10 ani trebuie sa iti cumperi alta centrala nu ai de unde sa sti ca pretul ramane la 2000 lei centrala .......
Societatea furnizoare de energie termică în sistemul centralizat din Timişoara, Colterm, a intrat într-un amplu proces de retehnologizare care presupune atât conformarea la normele de protecţia mediului privind emisiile poluante în aer, cât şi creşterea eficienţei în alimentarea cu căldură.
Investiţia de peste 255 de milioane de lei (fără TVA) trebuie să se finalizeze în decembrie 2013. Din această sumă, contribuţia financiară nerambursabilă din Fondul de coeziune este de aproape 119 milioane de lei, cota de la bugetul de stat depăşeşte 106 milioane de lei, iar contribuţia din bugetul local este de aproape 30 de milioane de lei.
[ link extern ]
Un nou an, o nouă investiţie la Colterm şi o nouă promisiune de scădere a costurilor gigacaloriei. Acesta este modelul după care societatea de termoficare înghite sute de mii de euro anual, bani proveniţi de la bugetul local. Promisiunile însă nu se respectă, iar fiecare investiţie a crescut costul gigacaloriei, şi nu l-a scăzut, cum au anunţat edilii timişoreni. Ultima investiţie şi cea mai mare este cea de aproximativ 70 de milioane de euro, dintre care contribuţia municipalităţii va fi de peste patru milioane de euro.
[ link extern ]
Daca se investesc atatia bani de ce se urmareste falimentarea? Investim bani dupa care o vindem pe doi lei?
Ultima modificare: Duminică, 4 Noiembrie 2012
NCorina, utilizator

adriantot a scris:

Pai acesta-i viitorul. Treptat se vor debransa toti proprietarii.
Costurile incalzirii de la sistemul public pentru un sezon rece este egal cu pretul instalarii centralei proprii de apartament.
Iar pretul apei calde luat din acelasi sistem public este dublu fata de cel rezulatat din incalzirea apei cu centrala de apartament.



Asta e varianta neagra a viitorului. Este binecunoscut ca e mult mai eficient incalzirea cu centrale de cartier fata de centralele de apartament. In tarile unde sunt oameni gospodari asa se procedeaza. Din pacate la noi sistemele de incalzire au fost distruse in majoritatea oraselor. Pe forum se discuta cazurile din bucuresti si a catorva orase mari din tara, Timisoara , Iasi, etc - care de fapt reprezinta situatiile fericite. Insa nevazute sunt sutele de orase medii si mici unde sunt oameni care n-au mai avut de 20 de ani apa calda pe tevile sistemelor de incalzite.


Si ca sa mai atrag atentia asupra unui lucru, pretul gazelor creste constant; in 10 ani va fi cel putin dublu iar in 20,30 de ani deja va deveni un lux.
O fi cel mai eficient sistemul centralizat dar nu la noi, nu acum, nu atat timp cat acest sistem cheltuie foarte multi bani in alte scopuri si nu pentru a produce si distribui agentul termic si apa calda in apartamente.
Si probabil ca se va intampla sa fie gospodarite eficient aceste sisteme publice atunci cand se va schimba mentalitatea oamenilor.
Iar daca "sunt oameni care n-au mai avut de 20 de ani apa calda pe tevile sistemelor de incalzite", este cu atat mai logic sa treaca acesti oameni la centrale proprii de apartament pentru ca omul are doar o viata si deja au irosit 20 de ani din ea asteptand apa calda sau caldura. Cat sa mai astepte?
Pretul combustibilului creste nu numai pentru centralele de apartament ci si pentru centralele de bloc, de cartier sau de oras.

Si-n mesajul postat de @NCorina se sustine sistemul public centralizat si se arata ca pretul "unei centrale cu instalare ajunge undeva la 8000 lei". E la fel cu logica de a circula cu tramvaiul care este ieftin dar te duce numai pe traseul trasat de sina de cale ferata. Daca renunti la tramvai ca sa-ti cumperi o limuzina de 80000 euro sigur ca este mult dar daca-ti cumperi un logan de 5000 euro cred ca te poti deplasa cu el oriunde mult mai bine decat cu tramvaiul.
O centrala de apartament se poate cumpara sub 2000 lei si cu inca 1500-2500 se poate rezolva intreaga instalatie de apartament, in functie de numarul de camere, de folosirea sau nu a vechilor calorifere... adica maxim 5000 lei.
Iar daca nu se mai subventioneaza pretul agentului termic intr-o iarna este posibil ca incalzirea apartamentului prin sistemul public sa depaseasca 5000 lei.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)