avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Acel contract este dovada faptului ca pe contorul de bloc se va inregistra mai mult agent termic decat necesarul celor bransati, in lipsa echilibrarii hidraulice. O parte din agentul termic contractat conform anexei va circula in surplus in instalatia ramasa in functiune (cu presiune mai mare). Contractul trebuia modificat dupa fiecare debransare, prin reducerea SET din anexa.
Pentru ca COLTERM sa poata reduce efectiv, proportional cantitatea de agent termic livrata, trebuie facuta echilibrarea hidraulica.

COLTERM trebuia sa modifice contarctul si sa faca echilibrarea hidraulica a retelei de distributie in urma modificarii contractului.
In cazul instalatiilor de incalzire cu debit constant (cazul blocurilor fara robinete termostatice) echilibrarea retelei se poate face si manual, prin schimbarea diafragmei de la bransament cu una mai mica, sau prin inchiderea partiala a robinetului de pe conducta de alimentare a blocului, in urma calculelor facute, Debransarile clasice au o anumita permanenta fata de efectul identic din blocurile cu robinete termostatice la calorifere (instalatii devenite cu debit variabil).

Solicitati Colterm sa faca aceste operatiuni, partial se va reduce consumul total al blocului, daca nu se face si echilibrarea instalatiei interioare.

Mai exista un aspect. Procentul reducerii va fi influentat si de situatia functionarii instalatiilor din blocurile vecine, racordate la aceeasi retea de distributie. Daca de exemplu, in blocurile din jur, exista debransari masive, unde de asemenea nu s-a facut echilibrarea hidraulica, echilibrarea manuala nu va avea acelasi efect ca una facuta prin dispozitive automate.
Se poate produce in reteaua de distributie acelasi fenomen intre blocurile alimentate, ca si cel produs intr-un bloc, intre apartamente.,.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
darida, utilizator
Singura problema este ca cei debransati de la COLTERM figureaza ca si clienti conectati la retea. Dar pesupund ca cei de la COLTERM se deranjeaja sa faca echilibrarea hidraulica, daca eu o solicit tot eu trebuie sa o si platesc?va intreb, pentru ca nu am bani. Daca vine nota de plata pe Asociatie iara nu e bine ca imi sare in cap tot blocul si pana ii lamuresc ajung sa mi-se albeasca parul la 43 ani. Nu cei care se debranseaza ar trebui sa solicite si sa plateasca? pentru ca ei au produs aceste dezechilibre.
Eu sunt hotarata sa merg marti la Parchetul Timis si sa depun o plangere penala pentru ca cei debransati sunt ilegal debransati. Pe langa ca sunt ilegal, au fost scazuti de la caldura cu un procent in bataie de joc si pentru ca nu platesc caldura corect inseamna ca ma fura si se inbogatesc injust. In plangere i-am trecut si pe cei debransati si pe cei din comitetul Asociatiei pentru ca i-au favorizat sczundu-i de la caldura si pentru ca presedinta Asociatiei minte ca sunt cu actele in ordine si sunt scazuti de la COLTERM.O alta minciuna spusa la sedinta din 12.12 2012 a fost ca nu au primit nimic de la Primarie Am la mine raspunsul Primariei Timisoara in care se cerea inventarierea coloanelor si calcularea SET-lui.

"Avand in vedere cele expuse mai sus, va recomandam sa contactati cu o societate comerciala cu experienta in proiectarea instalatiilor de incalzire pentru efectoarea inventarului conductelor, coloanelor de distributie si corpurilor de incalzire din spatiile comune si apartamente. Aceasta societate va calcula suprafetele echivalente termic(SET). Dupa determinarea SET repartizarea cheltuielilor pentru incalzire o puteti face conform algoritmului prezentat la art. 12 alin.2 litera "b" din anexa la Ordinul ANRSC 483/2008."

si a Avocatului Poporului imi spune si mie si Asociatiei;

"Asociatiei de propietari respectarea urmatoarelor prevedeti legale in repartizarea costurilor;
art.38 alin(2) din Legea nr 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termica
art.48 din Legea nr. 230/2007 privind infintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propietari, si
art.52 din HG nr. 1588/2007 coroborat cu art.12 alin.(2) lit.b) din Anexa la Ordinul ANRSC nr.438/2008."

La inceputul ierni anul trecut tot 10% din factura au platit cei debransati, dupa scandalul facut de mine ca au incalzita baia ca si mine, nu ca a zis cei de la Primarie si A.P. au marit procentul cred ca 18%.
Acum l-au pus pe administrator sa le puna ZERO si fiinca omul a refuzat si i-a trecut cu procent de 10% vor sa il schimbe cu un adminstrator gasit de ei care probabil le-a promis ca o sa calculeze cum vor muschi lor.
Tiind sa il cred pe administratorul nostru, pentru ca cea care a inceput debransarile si care si-a montat prima centrala, mi-a spus fiu-su ca si-a zidit tevile si si-a pus rigips. Legea nu spune ca esti obligat sa iti zidesti tevile, si nici nu cred ca a cerut vre-o autorizatie pentru asa ceva. LEGEA SPUNE CA TREBUIE SA PLATESTI O COTA PENTRU CALDURA PE CARE O PRIMESTE. Oricum iarna trecuta nu a avut nici o teava izolata.

Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Decembrie 2012
Adriantot, moderator
Costul incalzirii unui apartament, in sistemul centralizat, este mare. Bucurestenii sunt ceva mai norocosi datorita subventiilor. In multe orase din tara pretul gigacaloriei este dublu.
Dacă brăilenii vor plăti, la iarnă, între 410 şi 800 de lei pe lună pentru încălzire, în funcţie de spaţiu, bucureştenii vor da între 170 şi cel mult 340 de lei.
„Anul trecut, am dat 200 de lei pe lună la întreţinere la o garsonieră şi de-abia m-am descurcat. Anul ăsta nu ştiu cum o să fie", spune bucureşteanca Eugenia Gubnaru (59 de ani).

Sursa:
[ link extern ]

"Primaria Municipiului Bucuresti acorda, si anul acesta, subventia pentru plata energiei termice catre RADET. Astfel, pentru plata subventiei pentru energia termica, Primaria Capitalei are prevazuta in buget, pentru anul 2012, suma de 590 de milioane de lei", se arata intr-un comunicat al Primariei Capitalei.
....municipalitatea va plati diferenta intre valoarea pretului real, care in prezent este de 328 de lei, si 170 de lei cat plateste populatia pentru gigacalorie.

Sursa:
[ link extern ]
La Arad, factura medie pentru caldura la o garsoniera de 30 de metri patrati dintr-un bloc care nu are repartitoare de costuri (astfel ca nu au fost oprite robinetele pentru a se realiza economii) este de 280 de lei. La un apartament cu doua camere factura medie este de 500 de lei, iar pentru trei camere se plateste in jur de 700 de lei.

Sursa:
[ link extern ]
Referitor la aceste sume:
- garsoniera 280 lei
- 2 camere 500 lei;
- 3 camere 700 lei
....consider ca este o minciuna. De ce? Pentru ca intr-o garsoniera sunt 2-3 calorifere: camera, bucatarie, eventual baie. Deci 280 lei provine de la 3 calorifere.
Intr-un apartament cu 2 camere se adauga inca 1 calorifer care n-ar putea sa dubleze costul caldurii, mai ales ca in camera mai mica se pune un calorifer mai mic decat in camera mare.
La 3 camere fata de garsoniera se mai pun 2 calorifere, sa zicem ceva sub jumatate din suprafata radianta a garsonierei.
Or, a spune ca cele doua calorifere in plus ajung sa coste 420 lei care s-ar adauga celor 3 comune garsonierei si apartamentului de 280 lei este cel putin ....o vorba de presa.

Nu stiu de ce scriu ziarele altceva decat orice cetatean din blocuri stie ce plateste la caldura.

In fiecare an suntem amenintati cu preturi astronomice. Iata chiar acum ni se spune pe tv ca daca anul trecut se platea la caldura 100 lei, anul acesta o sa se plateasca 250 lei.
Ce s-a schimbat de anul trecut pana anul acesta? Nimic. Nici macar vremea. Anul acesta in februarie cand a fost acel frig cumplit costurile nu au fost nici pe departe ceea ce ni se prevedea de anul trecut, exact in aceeasi maniera.
Se spune ca va creste costul caldurii din cauza pierderilor din sistemul de furnizare. Pai pierderi sunt de cand exista acest sistem. N-a fost mai bine acum 2 ani sau acum 10 ani.
Pur si simplu fumigene ca sa inspaimante oamenii. Cu ce scop? Habar n-am. Sunt titluri de presa.

Pai 200 lei la intretinere, iarna, la o garsoniera e o suma rezonabila.
E iarna, costa caldura, apa calda costa mai mult. Cat vrea bucuresteanca sa plateasca la intretinere iarna?
La mine in bloc (garsoniere) o persoana care lasa caloriferele sa mearga nonstop plateste pentru caldura 120 lei in noiembrie. Spun de aceasta suma pentru ca este o persoana care declara in fiecare luna.
Sunt inca cativa care platesc mai mult, dar asta pentru ca in lunile trecute nu au declarat indecsii, li s-a estimat mai putin decat au consumat si acum, in noiembrie, li s-a regularizat consumul.

Este adevarat ca Gcal este subventionata. Cand ma uit la cat platesc la caldura eu personal ma gandesc intotdeauna cat as plati pretul intreg si chiar nu mi se pare exagerat. In noiembrie eu platesc la caldura (cu repartitoare) cca 70 lei. Daca n-ar fi subventionata, as plati 120-140 lei. O fi exagerat de mult? Nu mi se pare. Si, slava Domnului, nu stau in frig, fiind o friguroasa de felul meu.

@NCorina
Oameni incorecti sunt peste tot. Si oameni neglijenti. Puteti pretinde de la vecinii dv. sa fie corecti, dar asta nu se va putea intampla pentru ca asta e mentalitatea....
Dar a nu fi de acord cu contorizarea caldurii este o lupta impotriva intereselor dv.
Daca se contorizeaza scara dv., asta presupune un inventar al sistemului de incalzire global, echilibrarea hidraulica macar la nivelul bransamentului, sigilarea repartitoarelor pe calorifere, sigilii care pot fi verificate foarte usor si...in final o repartizare a costurilor proportional cu SET-ul din fiecare apartament, inclusiv avandu-se in vedere SET-ul instalatiei comune (coloane din subsol, tevi verticale, lipsa caloriferelor din holuri etc.)
Chiar daca ar fi sa presupunem ca ar fi cativa care sa "fure", ar putea fi prinsi cu sigiliul rupt si pusi apoi sa plateasca ca necontorizati, ceea ce ar fi catastrofal pentru ei, dar e mult mai bine sa platiti ceva care se afla intr-un sistem reglementat si egal pentru toti, decat sa stati la mana administratorului sau presedintei sau chiar a AG sa aproximeze un procent arbitrar pentru cei cu CT.
Eu nu vreau sa va conving neaparat deoarece nu am un interes direct, in fond e buzunarul dv., dar vad ca va zbuciumati sa rezolvati o situatie greu de rezolvat.
Mai bine v-ati axa lupta pe intrarea in legalitate a blocului dv. conform legislatiei in vigoare decat sa incercati sa reparati o situatie arbitrara cu alta la fel de arbitrara, inlocuirea unui procent de 10% cu unul mai mare. Care sa fie acela si de ce sa fie mai mare? Pe ce baza calculat?
Ultima modificare: Duminică, 16 Decembrie 2012
elga50, moderator
"Un preţ mai mic la gigacalorie şi un aer mai curat! Reprezentanţii Colterm dar şi autorităţile locale dau asigurări că după implementarea proiectului de retehnologizare a companiei, timişorenii vor plăti mai puţin pentru căldură, şi vor avea partea şi de un aer mai curat, fără noxe. Termenul de finalizare al proiectului este sfârşitul anului 2013, iar valoarea acestuia este de 300 de miloane de lei. "

[ link extern ]
Nu stiu cum sa fac sa imi apara citat sper ca este bine asa.

Am platit in febroarie sub 400 lei cred cand a fost cel mai frig cu toate pierderile COLTERM-lui la care se adauga caldura furata de vecini mei din 4 apartamente ( 2 apartamente cu 2 camere si 2 cu 3 camere, acestea cu 3 camere fiind goale) exact nu stiu platim pentru ca vara platim 40% din caldura. Acum am la caldura 12 lei si cei debransati 1.2 lei sunt cheltuielile pe octombrie, dar toata vara am platit inte 150-200 lei. Stiu ca in febroarie 2012 am platit cel mai mult 236lei iarna, dar cum nici vara nici iarna nu platim aceiasi suma nu stiu cat costa exact.
Parerea mea si nu va suparati pe mine centralele pe gaz sunt scumpe ca si investitie intretinere si consum in conditiile in care nu furi caldura de la vecini, stai la casa si iti faci caldura ca la bloc dar nu incalzind o camera,ci 2-3 camere bucatarie si baie.
COLTERM are pierderi e adevarat, dar si tu cand ti-se strica centrala poti sa conideri ca ai pierdere cand o repari sau chiar trebuie sa o schimbi?
Eu m-am incalzit si cu lemne si carbuni iar pentru iarna trebuia sa pun deoparte 1600-1800 lei, unde mai pui mizeria si faptul ca nu ai caldura constant pentru ca daca se stinge focul pana cureti si ii dai drumul......dureaza.
Costul corect al calduri este scump indiferent cu ce te incalzesti sunt constienta de acest lucru, din experienta mea. Numai la bloc s-au trezit uni ca pot sa aibe caldura si sa nu o plateasca si aici e vina celor de la COLTERM pentru ca vorba aia " nu produceti voi cat putem fura noi"
Cei de la COLTERM ar trebui sa vina sa faca imediat echilibrarea instalatiei in blocurile unde sunt debransari si sa le faca o factura celor debransati pentru lucrarea efectuata si o alta factura care sa o plateasca lunar pentru caldura pe care o primesc indirect prin pereti si coloane. V-am spus la noi in bloc nu sunt surse de caldura in casa scari si intre etaje temperatuta este de 18 grade. Eu in apartament am 25 grade si afara sunt 6 grade. Din cate stiu eu exista si incalzire prin pereti. Cei care isi taie caloriferele nu fac decat sa isi reduca caldura cu cateva grade, dar se gandesc ca i-au pacalit pe vecini si urla cat ii tin plamani ca ei sunt debransati si au renuntat la COLTERM.
COLTERM este foarte eficient in conditiile in care la uni le da caldura cu medie 350 lei si la alti cu cativa lei, adica eu pentru 23-25 grade platesc 250lei/luna iar vecini mei 25 lei si au intre 18 grade. Cum mai poate sa deschida gura, cel debransat si sa imi spuna mie ca centrala lui este eficienta? Cat plateste cineva la casa sa isi incalzeasca in perioada asta 18 grade in casa daca afara sunt sunt intre -3 si 6 grade in 50 metri patrati si se incalzeste cu gaz, imi poate spune cineva? Nu cred ca cineva care se incalzeste cu gaz in perioata asta plateste un consum de 25 lei in plus fata de cel din vara. Pentru ca in vara iti faci numai apa calda si folosesti gazul la gatit. La acelasi conbustibil, aceiasi suprafata si aceiasi temperatura normal ar fi sa te coste acelasi pret. Daca stai la casa si iti incalzesti 18 grade intr-o suparafata de 50 metri patrati nu cred ca platesti 20-25 lei!!!!
COLTERM poate sa foloseasca drept combustibili nu carbune ci pietre si tot o sa fie pierderi si gigacaloria scumpa. Atat timp cat uni platesc si alti fura pretul nu va fi corect. Nu sunt atat de desteapta si sigur fac si geseli gramaticale dar asta nu inseamna ca nu imi dau seama ca platesc ce fura alti.
ce fac cei debransati eu pot sa consider ca atenteaza la siguranta mea prin falimentarea intentionata a Coltermului? Daca maine se inchide COLTERMUL eu nu am bani de centrala, stau la parter intr-un bloc turn, va intreb daca sparg peretele si imi scot cos si imi pun o teracota in camera e bine? fiinca trebuie sa ma incalzesc cu ceva si eu.
Ultima modificare: Duminică, 16 Decembrie 2012
NCorina, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)