avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Si eu sunt de acord cu d-na elga, referitor la costurile prezentate in presa. Salturile de cost pentru cate un calorifer in plus sunt prea mari. Ca sa cresca brusc costurile de incalzire de la un an la altul trebuie sa apara motive obiective: cresterea mare a pretului Gcal, o accentuare a "pierderilor" din retea, adica a fenomenelor fizice ce se produc in distributia agentului termic, sau o "iarna polara", cu temperaturi arctice pe parcursul intregului sezon de incalzire.

NCorina
Echilibrarea retelei de distributie la bransament se face pe banii COLTERM, chiar daca dvs ati sesizat problema. Echilibrarea retelei nici nu poate fi platita de asociatie, intrucat ar fi nelegal, nu priveste administrarea condominiului.
Furnizorul/sistribuitorul trebuie sa asigure anumiti parametrii tehnici de furnizare a agentului termic (debit/presiune/temperatura) pe toata durata contractului. Prin debransari, nu se mai respecta acei parametrii. Nu stiu ce varianta de contract are asociatia dvs, dar ar trebui sa prevada niste parametriii la care furnizorul asigura agentul termic.
AM sa incerc, sa ajung, sapatamana asta si la COLTERM, nu numai la Parchet, pentru ca echilibrearea poate sa fie facuta si factura mea tot nu o sa scada din cauza vecinilor debransati. E ca si cum la un magazin se fac reduceri si eu ma duc imi pun in cos marfa de 200 lei dar la casa platesc 20lei si consider ca am platit destul. Ce zice-ti magazinul v-a chema politia sau un avocat sa se judece cu mine sa platesc toate produsele din cos?
Pe langa asta ma intereseaza daca asociatia trebuie sa respecte legiile si recomandariile primite de la Primarie si Avocarul Poporului. Daca mai trebuie avizul celor de la COLTERM? Daca tu iti tai caloriferele si figurezi ca abonat imi incarci o data factura prin dezechilibrul care il provoci si pe de alta parte ai in continuare caldura si nu o platesti.....Daca cei din Comitet vor sa te oblige sa te debransezi si tu ( mie presedinta blocului mi-a spus intr-o discutie ca in 5 ani imi garanteaza ca tot blocul o sa fie debransat) .......:(
Ultima modificare: Duminică, 16 Decembrie 2012
NCorina, utilizator
O solutie ar fi si apelarea la programul de reabilitare termica a blocurilor. Daca proprietarii nu au bani de echilibrare hidraulica, aceasta este solutia cea mai ieftina. Reablitarea pe partea de instalatii e mult mai ieftina decat cea pe partea de constructie.
Reabilitarea termica nu se rezuma la lipirea de polistiren pe pereti, ci se refera si la reabilitarea instalatiilor de incalzire, incluzind si echilibrarea hidraulica. Pierderile de caldura prin pereti, cauzata de rezistenta termica mai scazuta in Romania nu este cauza universala a costurilor mari la incalzire.

Inclusiv in programul de reabilitare termica lansat de Ministerul Dezvoltarii Regionale, anuntat si la stirile avocat net, se prevede ca reabilitarea termica se refera la anvelopare (partea de constructie) sau la sistemul de incalzire (Instalatiile).
Din pacate nu se face o educare/informare corecta a populatiei pentru a cunoaste cauzele reale ale costurilor si pentru a adopta cea mai eficienta solutie, cost investitie/economie de energie, raportat si la resursele lor financiare.
Eficienta energetica nu inseamna lipsa caldurii din apartamente, ci confort maxim cu cost minim.
NCorina a scris:
...mie presedinta blocului mi-a spus intr-o discutie ca in 5 ani imi garanteaza ca tot blocul o sa fie debransat...

Mi se pare foarte normal ceea ce va spus presedinta.
In viitor se vor elimina subventiile pentru agentul termic. Asta inseamna scumpirea incalzirii centralizate peste tot si mai ales acolo unde acum subventia este mare.
Proprietarii care sustin ca e mai bine cu agentul termic in sistem public nu au experienta sistemului individual, a centralelor de apartament si nu pot face comparatie.
Eu si vecinii mei avem aceasta posibilitate.
Pana acum 10 ani, toata asociatia era bransata la sistemul public. Am avuta caldura cat ni s-a dat, cu preturi din ce in ce mai mari, cu deschiderea acesteia dupa 3 zile de frig sub 10 grade, cu program de caldura pe ore..., cu caloriferele firbinti cand afara erau 20 de grade, cu revizii vara de o luna cand nu aveam apa calda, cu avarii pe cartier sau pe asociatie...
De vreo 10 ani au inceput sa-si instaleze treptat unii vecini centrale individuale. Au inteles din ce in ce mai multi avantajele acestora iar in urmatorii 5 ani toti vecinii si-au instalat centrale de apartament.
Asa ca din vara anului 2007 am reziliat contractul cu furnizorul de agent termic si toti proprietarii au centrale de apartament. Va garantez ca nici unul nu regreta si va asigur ca ceea ce sustin aici este citit de unii din vecini care au cont pe avocatnet.
Nu numai costul este mai redus dar si confortul este mai ridicat. Poate ca este greu pentru cei care nu au trecut de la sistemul public la centrala proprie sa inteleaga. La prima vedere pot fi puse intrebari logice si de bun simt: cum domnule sa am caldura mai multa si sa platesc mai putin?
Da, este adevarat. Si repet: nu numai ca se plateste mai putin dar nu mai aveti divergente cu vecinii, cu restantierii, cu instalatiile comune...
adriantot a scris:


Mi se pare foarte normal ceea ce va spus presedinta.



Mie nu mi se pare normal ce se intampla. Cei cu centrala trebuie sa plateasca si caldura care o au de la COLTERM nu sa ma inpovareze pe mine cu o factura astronomica la caldura. Cei debransati nici nu trebuie sa isi dea drumul la centrala ca nu ingheata de frig avand caldura de la COLTERM gratis. Va intreb atunci ; Daca ma duc la Protectia Consumatorului si fac o sesizare COLTERM-lui pentru aceiasi serviciu uni platesc 20-30 lei si eu platesc 300-350 lei crede-ti ca ma baga cineva in seama?
Am spus Nu am bani de centrala, avem un singur salar in familie si am doi copii. Vi se pare corect sa platesc caldura vecinilor mei? poate eu o sa am bani de centrala peste 20 ani.
Aveti dreptate cand spune-ti ca daca iti faci tu apa calda si caldura o faci cum consideri si nu esti privat de aceste necesitati, dar in privinta costului acestui sistem pot sa va contrazic. Asa si eu am facut si incalzire cu lemne si am cunostinte care folosesc gazul pentru incalzire, stau la casa deci nu au surse de caldura asa cum au cei de la bloc si se plang de factura gazului. La noi in scara sunt 18 grade si nu avem nici tevi si nici calorifere ......Am masurat exact la etajul unde este debransata doamna care considera ca si 10% din factura este incorect sa plateasca. A deschis usa sa vada ce fac si sa imi spuna sa plec, dar era bine imbracata. Deci eu pot sa presupun ca nici nu si-a dat drumul la centrala, folosind drept sursa de cadura pereti? Aceasta doamna considera ca face ce vrea in apartamentul ei incepand cu desfintarea balconului, instalarea centralei si acum am aflat ca si-a zidit coloanele, ma intreb are autorizatie pentru aceste modificari? ......ce fac uni ca sa nu plateasca caldura!
Daca ar fi dupa mine i-asi cere instantei sa imi aduca factura la gaz din pe ultimile 12 luni si acolo s-ar vedea ca doamna are suventionata caldura de mine, ca nu si-a dat drumul la centrala si cand si-a dat a incalzit incaperea de la 15-18 grade . Am sa o aduc si eu pe prietena mea care sta la casa si are centrala pe gaz sa comparam facturiile.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)