avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Raport de evaluare gresit, obiectiuni
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Raport de evaluare gresit, obiectiuni

Vreau sa fac obiectiuni la raportul de evaluare imobil.
Obiectivele raportului au fost:
- 1. stabilirea valorii imobilului fara imbunatatiri
- 2.stabilirea valorii imbunatatirilor
La punctul 1. expertul a stabilit un pret de (2.900 +85+58) lei/mp.
Acest pret se ia in calcul la constructia cu finisaje superioare in care exista centrala termica de apartament (conf Anexa 4 Decret 256/14.07.1984, tabel 1)
Separat la imbunatatiri, a calculat valoarea finisajelor superioare(zugravit, faianta, gresie, usi, temopane, centrala termica)
Este normal?

Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:50, 22 Mai 2012
Stimata doamna,

Expertiza in sine, din punct de vedere tehnic, depaseste, macar teoretic, competentele avocatului, si nu spun asta cu vreo urma de condescendenta. Tocmai de aceea intrebam de procedura si legislatia care sta la baza unei expertize de acest gen.
Din punct de vedere teoretic, 2 + 2 = 1 in baza 3, indiferent daca stam in cap sau numaram in stare de ebrietate. Adica o expertiza care respecta niste reguli legale, nu poate fi diferita de alta expertiza care respecta aceeasi lege. Casa are aceeasi suprafata in ambele cazuri, are aceleasi dotari, se afla in aceeasi locatie, deci nu poate diferi evaluarea acesteia, de la expert la expert. Asta dpdv teoretic.
Eu de aceea am intrebat de un cadru legal, ca sa verific daca expertiza a respectat metodologia de calcul legala, pentru ca alternativa sa aduci un alt expert care sa faca iarasi calcule se loveste de acelasi risc de coruptie pe care l-am mentionat in postarea initiala. E vorba despre niste calcule matematice si incadrari in diverse categorii, lucru care se poate face si pe un caiet de maculator, fara sa ai pregatire de specialitate.

Asadar, ca sa sintetizez, poate cunoasteti care este legislatia din spatele unei expertize tehnice de evaluare a valorii unui bun imobiliar. Multumesc.
noiklosa, eu am raspuns ultimei dvs. intrebari. Credeam ca este evident acest lucru. Inainte citam intrebarile carora le raspundeam, insa acum nu imi mai permite acest lucru pct. 2.6 din Regulamentul de postare. Nu pot cita intreg mesajul la care raspund daca se afla pe aceeasi pagina. Va doresc sa primiti cat mai multe raspunsuri la intrebarile initiale!
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Pentru voinea 75.
Daca instanta va accepta o noua expertiza tehnica judiciara, ca urmare a documentelor noi pe care le prezentati instantei de judecata, nu este rau daca solicitati instantei si un expert observator (pe care il nominalizati dvs. si il platiti separat).
Expertul observator va poate detalia personal cum au decurs lucrarile noii expertize (la care este normal sa participati si dvs.), ce reglementari legale si ce documente s-au avut in vedere si daca el (expertul observator) a fost de acord cu acestea si implicit cu concluziile expertizei.
Punctul de vedere al expertului observator (daca este diferit de al expertului desemnat de catre instanta de judecata sa efectueze expertiza tehnica judiciara) se prezinta in scris, la instanta, o data cu raportul de expertiza.
Ultima modificare: Vineri, 18 Mai 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna seara.PENTRU VOINEA 75
In conformitate cu prevederile Ordonanta nr. 2/2000, privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara din 25/01/2000; Legea nr. 156/2002, cu modificarile si completarile ulterioare si Legea nr208/2010 conform art. 18 :
,,Art. 18. - (1) Partea interesata are dreptul sa solicite ca pe langa expertul tehnic judiciar numit sa mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, si un expert tehnic judiciar sau un specialist, nominalizat de aceasta si incuviintat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, in calitate de consilier al partii, din categoria persoanelor prevazute la art. 11—14.
(2) Expertul tehnic judiciar sau specialistul nominalizat de parte in conditiile alin. (1) trebuie sa detina aceeasi specializare cu cea a expertului tehnic judiciar numit de organul judiciar pentru efectuarea expertizei. Daca acest lucru nu este posibil, se va avea in vedere ca specializarea expertului tehnic judiciar care participa la efectuarea expertizei in calitate de consilier al partii sa fie inrudita cu cea a expertului tehnic judiciar numit si sa apartina aceluiasi domeniu.
(3) Onorariul expertului tehnic judiciar sau al specialistului care participa la efectuarea expertizei in conditiile alin. (1) este stabilit de parte si de expert, de comun acord, in temeiul raporturilor contractuale dintre acestia, si este platit acestuia de catre partea care l-a nominalizat.
(4) Un exemplar original al documentului care face dovada relatiilor contractuale dintre parte si expertul tehnic judiciar sau specialistul care participa la efectuarea expertizei in conditiile prevazute la alin. (1), precum si a sumelor datorate acestuia va fi depus la dosarul cauzei cu cel putin 5 zile inainte de termenul stabilit pentru depunerea raportului de catre expertul tehnic judiciar sau specialistul numit.”
Daca opiniile expertului parte nu corespund cu opiniile expertului desemnat de instanta de judecat, expertul parte isi va prezenta in scris, separat punctul sau de vedere .Opiniile expertului parte trebuiesc argumentate temeinic, si sa respecte obiectivele stabilite de instanta de judecata.
Mare atentie la actele care au stat la baza edificarii constructiei.Un factor important este daca s-a respectat proiectul tehnic care a stat la baza autorizatiei de constructie,daca exista certificate de calitate pentru materialele puse in opera, daca exista procese verbale de lucrari ascunse pentru lucrarile executate(trasare,natura terenului de fundare,cuta terenului de fundare, armaturi, etc..)
Dupa analiza documentelor intervine stabilire valorii de inlocuire a constructiei, si apoi stabilirea valorii de piata a constructiei.
Doresc mult succes , rabdare si minte limpede.
Marin Baescu.
Solicitati o contraexpertiza. Puteti nominaliza dvs. un expert/ specialist la instanta. Daca este acceptat de catre instanta si de catre partea cealalta in proces este ok. Daca partea cealalta in proces nu este de acord, puteti cere instantei ca expertul nominalizat de dvs. sa fie numit expert observator.
Expertul observator va fi platit separat de catre dvs., iar documentele de plata se vor anexa la dosarul cauzei.
Puteti anexa la dosarul cauzei orice document oficial pe care dvs. il considerati util pentru lamurirea cauzei.
Cautati pe internet sau cereti consultanta unui expert/ specialist tehnic judiciar (gasiti o lista pe site-ul MJ), altul decat cei care sunt deja implicati in expertiza, referitor la documentele legale care se au in vedere la efectuarea unei expertize de acest gen. Comparati cu documentele aflate la dosarul cauzei si cu documentele solicitate in scris, suplimentar, de catre expert/ specialist, pentru intocmirea raportului de expertiza tehnica judiciara.

Alte discuții în legătură

Competenta expert judiciar Marius2211 Marius2211 Sunt reclamant într-un proces civil in urma unei inundații, unde a fost desemnat un expert pentru a soluționa doua obiective - primul fiind stabilirea ... (vezi toată discuția)
Ce este interzis unui consilier expert să facă viculean viculean Ce îi este permis și ce nu unui expert parte (consilier expert) în cazul unei expertize dispuse de organul de cercetare penală: - să comenteze cu partea ... (vezi toată discuția)
Expertize judiciare si obiectiuni ContSters344547 ContSters344547 Buna! as dori sa-mi raspunda specialisti in expertize la urmatoarea intrebare: A reclamant in contradictoriu cu B parat cere instantei sa expertizeze ... (vezi toată discuția)