Potrivit legislatiei actuale, angajatorul poate initia si efectua singur verificarea bolnavului ( salariat ) la domiciliu sau angajatorul trebuie sa se adreseze Casei de pensii si asigurari sociale pentru a face aceasta verificare ?
Cititi in acest sens si Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 429/2010 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor art. 51 alin. (3[1]) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate A fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 327, din 18 mai 2010. Va aduce clarificari utile de care posibil veti avea nevoie in activitatea dvs.
Eu am citit toata legislatia, dar, nu mi se pare foarte clara. Ceea ce vreau sa stiu este daca angajatorul poate face controlul singur, independent de Casa de sanatate, daca acest control il face numai in primele 5 zile ( cand trebuie sa plateasca el indemnizatia ), ce face cu procesul verbal incheiat daca salariatul nu este la domiciliu si daca poate lua vreo masura disciplinara impotriva salariatului..
.1.Legea vorbeste despre "platitorii de indemnizatii",ca fiind cei ce vor efectua controlul.
Cum in cazul unui angajat cu contract de munca plata indemnizaţiilor de cm se face lunar de către angajator, acesta avand calitatea de platitor,prin reprezentanti desemnati pe baza de decizie, va efectua si controlul la domciliu.
2.Controlul poate fi efectuat pe toata perioada valabilitatii cm,indiferent de fondul de unde se suporta plata indemnizatiei.(legea nu distinge in acest caz)
3.Daca angajatul nu este gasit la domiciliu intre orele stabilite si nu se afla nici in timpul programului de recuperare care ar justifica absenta de la domiciliu,cei ce au facut verificarea .adica comisia desemnata de catre angajator semneaza , p.v. iar in dreptul angajatului consemneaza ca acesta nu a fost gasit la domiciliu.
Un exemplar de pe pv se va aduce la cunostinta angajatului prin posta cu confirmare de primre,daca in mod direct nu este posibil .Procesul-verbal poate fi contestat în termen de 30 de zile de la data comunicării, la sediul plătitorului de indemnizaţii, acesta având obligaţia de a răspunde în maximum 30 de zile de la data înregistrării.
4.Nu poate lua nicio masura disciplinara impotriva angajatului ,atata timp cat acesta este in cm.Singura consecinta a absentei sale de la domiciliu este ca nu va putea beneficia de plata indemnizatiei de cm.
In primele 5 zile a concediului medical, platitor de indemnizatii este angajatorul, drept pentru care competenta pentru controlul la domiciliul pacientului este a angajatorului.Procedura este urmatoarea:
Angajatorul face solicitare scrisa la medicul curant ce a eliberat certificatul medical pentru a pune la dispozitie declaratia completata de pacient la momentul elib. certificatului medical. Controlul la pacient acasa se efectueaza in intervalul orar mentionat pe declaratie. Echipa de control trebuie sa fie compusa din doua persoane si se incheie un proces verbal de constatare.
Daca pacientul nu este gasit acasa, angajatorul poate respinge la plata certificatul medical, in cazul in care pacientul nu face contestatie in termenul legal.
Peste cele 5 zile, competenta controlului la domiciliu revine caselor de asigurari de sanatate.
Platitor in cazul celor care au un contract de munca este angajatorul,indiferent de unde se suporta indemnizatia,adica din fd. de salarii primele 5 zile sau din FNUASS urmatoarele.
Unde se specifica in lege ca peste cele 5 zile, competenta controlului revine Casei de Sanatate?
Certificat medical
bvr
Stimati colegi,
Am o problema pe care sunt convinsa ca o aveti si unii dintre voi. Mi se intampla foarte des ca angajatii sa-si ia concedii medicale ... (vezi toată discuția)