avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Verificare salariat bolnav la domiciliu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Verificare salariat bolnav la domiciliu

Potrivit legislatiei actuale, angajatorul poate initia si efectua singur verificarea bolnavului ( salariat ) la domiciliu sau angajatorul trebuie sa se adreseze Casei de pensii si asigurari sociale pentru a face aceasta verificare ?
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 01:24, 2 Aprilie 2012
Raspunsurile le-ati primit deja,controlul se poate face de catre angajator pe toata perioada starii de itm,daca angajatul nu este gasit la domiciliu si nici nu contesta pv,plata indemnizatiei pt. cm nu se mai efectueaza de catre angajator.
Ca sa nu mai aveti dubii asupra p[artii care efectueaza controlul,sunati la Casa de Sanatate si solicitati-le parerea...
ondino a scris:

Comunicatul de presa nu tine loc de reglementare legala.In practica,controlul se face de catre reprezentantii desemnati de angajator, Casa efectueaza control impreuna cu angajatorul doar daca acesta il solicita in acest sens.

Afirmatiile dvs sunt departe de reglementarile legale si de practica, dezinformand utilizatorii care chiar au nevoie de un raspuns cert si la obiect. Angajatorul are niste limite de competente ca si casa de asigurari. Controlul mixt nu exista nici in lege reglementat nici in practica, iar angajatorul nu are competente sa solicite control mixt.
Va rog sa-mi dati un exemplu de casa de asigurari care face control impreuna cu angajatorul.

Stimata doamna,angajatorul,in calitatea sa de platitor de indemnizatie, poate sa-si verifice angajatul aflat in cm daca exista suspiciunea ca certificatul de cm nu este eliberat pt. ca respectivul angajat ar fi intr-adevar bolnav.
Tot angajatorul,este cel care sesizeaza Casa de Sanatate ,asupra acestei suspiciuni si controlul declansat de inspectorii din cadrul casei demareaza doar in urma acestei sesizari a angajatorului.Poate indicati dvs. textul de lege in care se precizeaza ca din comisia care se deplaseaza la angajat pt. a verifica prezenta la domiciliu, nu poate sa faca parte si un reprezentant al angajatorului?
Doamna mea, eu nu fac cursuri cu dvs. de drept si legislatie. Va apreciez munca aici si dorinta de a ajuta oamenii, insa uneori acceptati un sfat de la juristii care poate chiar stiu mai mult si interpreteaza legea asa cum este ea facuta, nu cum vor unii si altii.
Legea spune clar. Controlul la domiciiliul bolnavului se face de catre platitor. In primele 5 zile este angajatorul dupa care platitor este FNUASS. E adevarat ca angajatorul plateste in prima faza certificatul medical intreg, insa ulterior banii se recupereaza de la fon prin casa de asigurari.
Daca angajatorii ar abuza de un drept al lor ar putea fi contestati in instanta si sa si piarda. Am vazut multe spete de genul asta pe la instanta si prea tarziu angajatorii au inteles ca trebuie sa citeasca si sa interpreteze bine legea.
Eu am convingerea ca si la Iasi, legea este aceeasi si se interpreteaza la fel ca la Bucuresti.
Iar daca aveti cea mai mica aluzie in legislatie in care ar mentiona ca angajatorul poate cere in control si un reprezentant al caselor de asigurari, eu ma inclin in fata dvs.Iar daca aveti cunostiinta de astfel de cazuri, poate ca au timp de munca voluntara, desi ma indoiesc.
Mi-ati cerut un cadrul legal in care controlul mixt nu se poate efectua...sa nu interpretam jurisprudenta ceva de genul...ce legea nu interzice, permite.....
Va doresc o zi buna!
1 Imi pare rau,dar nu cred ca as accepta cursurile "oferite" de dvs. atata timp cat raspundeti unei utilizatoare ,in calitatea dvs. de jurist ca:
"Totodata mergeti la directia de munca sa va platiti contributia lunara pentru nu pierde indemnizatia de crestere copil."

Dar,sa revenim la subiect,si sa clarificam notiunea de "platitor" .Astfel in Ordin 233/2006,la art.34:

ART. 34
Plătitor: se va înscrie denumirea completă a plătitorului. Plătitor de indemnizaţii deasigurări sociale de sănătate este, după caz, angajatorul persoană juridică sau fizică, asimilatul acestuia - agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă - sau casa de asigurări de sănătate.
Daca analizam formularul de cm,este clar ca pt. cazul unui angajat cu cim,platitorul de indemnizatie nu poate fi decat angajatorul.,pt.toata perioada de itm.pt. somer agentia de ocupare a fortei de munca ,pt. celelalte categorii nominalizate pe formular casa de sanatate.

PLÃTITOR: _________ Sediul: ___________ C.U.I.: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |
| |
| Număr angajaţi: |
| _ _ _ _ _ _ |
| |_|_|_|_|_|_| |
| ____________ Autoritatea electivă, |
| |Tip asigurat| _ Funcţionar _ executivă, legislativă, _ |
| |____________| Salariat: |_| public: |_| judecătorească: |_| |
|
_ Membru cooperator |
|
ªomer |_| |
| |
| Asigurat cu declaraţie de Asigurat cu contract de |
| asigurare pentru concedii _ asigurare pentru _ |
| şi indemnizaţii |_| accidente de muncă şi boli profesionale

Ceea ce afirmati dvs:
"In primele 5 zile este angajatorul dupa care platitor este FNUASS". ,
este total eronat,caci confundati notiunea de platitor cu notiunea de fond -sursa din care se suporta indemnizatia si care poate fi:

-Indemnizaţie suportată de către angajator,din fondul sau de salarii;
-Indemnizaţie suportată din bugetul FNUASS pentru concedii şi indemnizaţii
-Indemnizatie suportata din din fondul de asigurare pentru accidente de munca şi boli profesionale

Faptul ca din FNUASS se suporta cm dupa cele 5 zile,nu inseamna ca se schimba platitorul si ca acesta devine casa de sanatate,ci platitor ramane tot angajatorul in situatia descrisa.
Ultima modificare: Duminică, 1 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

In caz de fractura, ma poate obliga angajatorul sa ma deplasez ? VasileDo VasileDo Buna ziua, in data de 19.12.2012 am alunecat pe gheata am fost la spital si mi sa spus ca am fractura la picior, am anuntat seful ca intru in medical 14 zile. ... (vezi toată discuția)
Certificat medical bvr bvr Stimati colegi, Am o problema pe care sunt convinsa ca o aveti si unii dintre voi. Mi se intampla foarte des ca angajatii sa-si ia concedii medicale ... (vezi toată discuția)
Concediu medical-desi salariata nu este bolnava florenta_22 florenta_22 Buna ziua, O salariata este in concediu medical de 4 saptamani si a zis ca va mai avea inca 2 saptamani \\"probabil\\".O colega de-a salariatei ne-a spus ca ... (vezi toată discuția)