avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata cuvenita pentru 10 zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata cuvenita pentru 10 zile

Am o nelamurire cu o situatie care se repeta de vreo 3 ani si anume-angajatorul opreste activitatea firmei pe o perioada de circa 8-14 zile timp in care angajatii sunt trimisi acasa si li se plateste cu zile de concediu(obligatoriu)iar daca nu mai au ramase zile de concediu nu li se plateste nimic(e si cazul meu) invocand faptul ca se compenseaza cu celelalte luni in care am lucrat cam 200-240 de ore lunar cu program de 12 cu 24(in regulamentul intern avem program de 8 ore)deci peste programul normal 12-24 si 12-48.Problema e ca atunci cand a venit cu restul de plata eu am refuzat semnarea statului de plata precum si luarea baniilor care reprezentau 108 ore lucrate din acea luna deci fara nici o plata a orelor in care am fost tinuti acasa dar la dispozitia angajatorului adica trebuia sa asteptam un telefon cand trebuia sa ne prezentam la lucru.Ce pot face in aceasta situatie? Pot primi ceva bani pentru zilele in care am fost trimisi acasa sau poate sa invoce ca nu am fost prezent la lucru-mentionez ca nu avem fise de prezenta pe care sa le semnam.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 11:22, 1 Decembrie 2008
Condica de prezenta nu exista,noua nu ni se cere sa semnam asa ceva.Concediu fara plata nu e pentru ca daca ar fii ar fi trebuit sa formulez eu o cerere si in plus si angajatorul a sustinul ca nu e concediu fara plata.
Mergeti si sesizati Inspectia Muncii sa ii "scutere" putin. In urma controlului se vor dispune anumite masuri si un termen pentru depunerea actelor doveditoare indeplinirii masurilor si nu vor mai avea ce sa faca decat sa respecte legea (cel putin pentru moment)
Acum SEFUL spune ca ca nu am decat sa merg la cei de la ITM si ca nu-i pasa ca oricum nu-i fac nimic ca nu-l poate obliga nimeni sa plateasca acele ore atata timp cat el mi-a asigurat numarul de ore minim prevazute de lege pe an(asa spune dansul,probabil sfatuit de cei de la Fortele de munca).In plus ma ameninta ca daca vrea imi desface C.M. pe motiv ca"m-a vazut stand" la lucru si nu are nevoie de nici un martor pentru asta.Inca o intrebare ar fii ca tot se apropie ziua de 1 Decembrie: Zilele asa zise libere sunt zile libere platite sau zile lucrate platite dublu sau oricare varianta la intelegerea dintre angajator si angajat.Aceste zile libere se acorda OBLIGATORIU si la privat?Angajatorul spune ca nu e obligat sa plateasca si sa acorde acele zile si daca tot le acorda nu le plateste.Va rog spuneti-mi si nr. articolului care descrie aceasta situatie.
Daca ai fost trimis acasa si ti s-a platit concediu de odihna, este foarte bine.
Inseamna ca ai primit concediu suplimentar, fortat, e adevarat, dar platit.
Ar trebui sa fii recunoscator.
Chiar daca nu ti s-a platit nimic ... daca pe durata intregii luni salariul tau nu a scazut sub minimul legal
sau suma din contractul de munca, inseamna ca ai muncit mai putin pentru acelasi salariu.

Ai primit salariu ca stai acasa ! Vreau si eu sa lucrez asa.

Iar patronul are dreptate. Te poate da afara pentru motiv ca "stai degeaba".
Fie ca are dreptate sau nu, indiferent cu ce litera te da afara, tot concediat ramii.
Poti sa il dai in judecata. Ce cistigi? Nimic. Se schimba o litera in cartea de munca si
cu o mentiune ca esti faci reclamatii in instanta.

Alberto Kurtyan
Codul muncii :
Art. 134. - (1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
- 1 si 2 ianuarie;
- prima si a doua zi de Pasti;
- 1 mai;
- prima si a doua zi de Rusalii;
- Adormirea Maicii Domnului;
- 1 decembrie;
- prima si a doua zi de Craciun;
- 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.

Art. 137 (2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Alte discuții în legătură

Ce sanctiune poate primi un angajator daca nu acorda liber in zilele de rusalii Popescu Lorena Popescu Lorena Si aici ma refer la ziua de luni 08 iunie 2009, pentru care directorul a zis: \" e liber pentru bugetari, noi lucram!\" (vezi toată discuția)
Loc de munca amirasimona amirasimona lucrez 10 ore pe zi obligatoriu alfel se desface contractul de munca adica as data afara Precizez ca contractul este de 8 ore zi ce pot sa fac petru a nu fi ... (vezi toată discuția)
Despre contractul de munca emil1979 emil1979 Va salut.. ma numesc Emil.Z sunt angajat ca MACELAR la o firma din Giurgiu.mentionez ca m-am angajat la aceasta firma in luna martie 2009 dar contractul de ... (vezi toată discuția)