avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea asociatie de proprietari

Dupa constituirea asociatiei de proprietari la nivelul scarii,judecatoria acordand personalitate juridica asociatiei,care este procedura corecta de desprindere din vechea asociatie? Am inteles ca trebuie sa preluam debitele scarii...dar aceste debite trebuie sa rezulte din...? facturi aferente scarii?Aceste debite trebuie achitate vechii asociatii inainte de desprindere ? Cu ce acte trebuie sa justifice vechea asociatie existenta acestor debite?
Mentionez ca scara noastra are apometru pt apa rece si contor pt energia electrica a iuminatului scarii,acestea fiind singurele utilitati care sunt la comun,toate ap.fiind dotate cu centrale termice.
Va multumesc pt ajutor!

"Dar in situatia cand datoriile catre furnizori nu se regasesc pe listele de plata, atunci se pune problema unor greseli de gestiune, de administrare, a lipsi in gestiune, a fraudei... Iar la aceasta trebuie sa participe toti proprietarii, inclusiv cei de la scara dumneavostra chiar daca toti sunteti buni platnici si cu cheltuielile la zi. Asta pentru ca sunteti in aceeasi asociatie, ati ales impreuna comitetul, presedintele, cenzorii..., ati participat la gospodarirea intregii asociatii avand drepturi si obligatii la fel ca ceilalti proprietari buni sau rai platnici."


Din raspunsul dvs. rezulta ca apartinand unei asociatii, prin votul pt alegerea comitetului executiv ,adica a conducerii asociatiei,suntem pasibili la plata sumelor provenite din greselile de gestiune,de administrare,a lipsei din gestiune ,ceea ce nu mi se pare corect intrucat ca membru,am dreptul de a vota,dar asta nu inseamna ca prin votul meu girez (din punct de vedere financiar)persoanele votate,de modul cum isi indeplinesc atributiile in conducerea asociatiei. Ca membru nu am posibiliatatea si nici obligatia de a verifica gestiunea asociatiei,pot solicita doar justificari pentru sumele ce imi revin conform listei de plata daca consider ca nu sunt corecte. Lg.230/2007 prevede ca responsabilitatea pentru gestionarea si administrarea asociatiei revine presedintelui,administratorului,cenzorilor si comitetului executiv.
Dvs. daca acum ati fi in conducerea unei asociatii ,pe care vechea conducere a lasat-o cu lipsa in gestiune de x lei, in ce temei legal ati repartiza o suma de y lei , reprezantand o cota parte din x lei ,fiecarui membru al asociatiei astfel incat sa acoperiti lipsa ?
V-a scris mai sus :
Oricum toate acestea sunt stabilite concret de cenzorii celor doua asociatii, discutate in comisia formata din membri ai celor doua comitete, intocmindu-se un proces verbal in care se stabileste exact pe fiecare scara, pe fiecare proprietar care sunt debitele, fondurile..., obligatiile ce se preiau, se sting, se tranfera, termene de plata, angajamente, esalonari.


Pana nu veti avea negru pe alb scris de la cine trebuiesc recuperate sumele delapidate nu aveti ce face. Asta se intampla ,vrei nu vrei preiei si datoriile facute de altii pentru ca au fost facute in numele asociatiei de proprietari scarile a-z , o singura entitate.
PS: nu sunt avocata domnului Adrian B-),dar sunt de acord cu dansul referitor la fraza citata.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Martie 2013
CRINA1, utilizator
Nu exista o baza legala pentru a imparti in mod egal paguba produsa de vechea conducere, dar este singura solutie pentru a impiedica debransarea de la utilitati. iar daca acesta decizie s-a luat intr-o adunare generala statutara este obligatorie pt toti proprietarii.
suntem intr-o situatie similara, am facut esalonari la furnizori pt datoriile restante, am constituit un fond special de creditare a asociatiei de catre proprietari care se va recupera(daca se va recupera) de la cei vinovati. am intentat proces penal vechii conduceri. intradevar datoria la furnizorul de energie termica nu s-a impartit si la proprietarii care au instalata centrala termica.
este intradevar frustrant sa platim a doua oara niste utilitati, insa este pretul ignorantei si a dezinteresului fata de banii nostrii pe care i-am dat vechii administratii fara a ne interesa ce se face cu ei............................
Este frustrant sa trebuiasca sa platesti de doua ori aceeasi utilitate doar ca sa poti beneficia in continuare de utilitate , dar cred ca frustrant nu este cuvantul potrivit atunci cand te pune sa platesti pentru ceva cand de fapt tu nu ai acea utilitate, nu ai beneficiat de acea utilitate de mai bine de 4 ani, poate cel mai corect ar fi sa o numim bataie de joc! Scara noastra,dupa cum am mai spus nu mai are treaba cu termlocul din 2008 pt ca de atunci toti avem centrale termice dar totusi vechea asociatie vrea sa preluam o parte din acea suma care acum este debit la termloc.

intradevar datoria la furnizorul de energie termica nu s-a impartit si la proprietarii care au instalata centrala termica.

Nici la voi nu ati impartit datoria la furnizorul de energie termica celor care au centrale termice pentru ca asa este si corect si normal.
Frustrant este faptul ca noi cei care ne-am constituit intr-o noua asociatie ni se impune sa preluam o parte din suma,( asociatia noua sa prea o parte din acea suma) dar cei care raman nu trebuie sa plateasca nimic,nici noi nu am fi platit nimic daca nu ne constituiam ca o noua asociatie.
Daca noi ca asociatie si deci ca persoana juridica semnam protocolul de desprindere in care este prevazut la pasiv suma de x lei ca debit la furnizorul termloc inseamna ca ne asumam plata acelei sume catre acel furnizor.
In acelas timp ar trebui sa ne constituim parte civila si sa incercam recuperarea acelei sume de la fosta conducere a vechii asociatii dar nici nu stiu daca se poate pt ca asociatia noua s-a constituit ulterior etc...cand de fapt vechea sociatie ca sa isi recupereze banii oricum trebuie sa deschida actiune in instanta si o poate face pt toata suma.

Nu stiu daca este ignoranta si dezinteres fata de banii nostrii pe care ii dam la asociatie,sa verificam ce face cu ei,chiar daca participi la sedinta de adunare generala ti se aduc la cunostinta niste cifre pe care nu ai cum sa le verifici daca sunt reale si consider ca nici nu trebuie sa verific eu,ca si membru ,acele cifre ,este de datoria si responsabilitatea cenzorului ,presedintelui,comitetului.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
flory_a42, utilizator
dupa "experienta" asta chiar nu cred ca este de NUMAI datoria si responsabilitatea cenzorului ,presedintelui,comitetului sa se ingrijeasca de banii asociatiei. este suficient ca odata pe luna sa se dea un telefon la furnizorii de utilitati sa se verifice datoriile. daca faceam asta nu mai ajungeam aici:(

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie ONOFREIIBOIKA ONOFREIIBOIKA Sunt presedintele unei asoiatii de proprietari cu 4 scari de bloc. Una dintre ele a pornit procedurile de desprindere de asociatia mama fara nici o anuntare in ... (vezi toată discuția)
Preluare asociatie de proprietari laurab82 laurab82 cum se face o preluarea unor blocuri (infiintandu-se o noua asociatie) din alta asociatie cand blocurile care trebuie sa intre in noua asociatie au datorii ? ... (vezi toată discuția)
Restituire fond rulment anetabercia anetabercia Asociatia de proprietari din care faceam parte era pentru doua blocuri ; locatarii din blocul meu au hotarat retragerea din asociatie si infiintarea uneia noi ... (vezi toată discuția)