avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1005 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea asociatie de proprietari

Dupa constituirea asociatiei de proprietari la nivelul scarii,judecatoria acordand personalitate juridica asociatiei,care este procedura corecta de desprindere din vechea asociatie? Am inteles ca trebuie sa preluam debitele scarii...dar aceste debite trebuie sa rezulte din...? facturi aferente scarii?Aceste debite trebuie achitate vechii asociatii inainte de desprindere ? Cu ce acte trebuie sa justifice vechea asociatie existenta acestor debite?
Mentionez ca scara noastra are apometru pt apa rece si contor pt energia electrica a iuminatului scarii,acestea fiind singurele utilitati care sunt la comun,toate ap.fiind dotate cu centrale termice.
Va multumesc pt ajutor!
Pai nu platiti, doamna, nimic, nimanui, ca nu sunteti obligati, cel putin in situatia de fata, pana cand se da o hotarare judecatoreasca, pana cand se obtin sumele delapidate cu executor judecatoresc.....
Numai ca aceasta atitudine va va bloca activitatea.

Probabil ca dv. si proprietarii de pe scara dv. ati vrut sa va separati tocmai pentru a scapa de necaz, numai ca e un fel de bagat capul ca strutul in nisip.

Acele datorii s-ar imparti numai pe hartie, daca o sa vreti sa le platiti furnizorilor, bine, daca nu, nu le veti plati, asteptand sa se recupereze sumele fraudate. Dar pana atunci pe furnizori nu-i intereseaza decat sa-si primeasca banii. De nu, opresc utilitatile.

Nici proprietarii celeilalte scari nu sunt vinovati in aceeasi masura in care nici dv., cei care vreti sa va constituiti intr-o asociatie noua, nu sunteti vinovati.


Revin la subiectul desprinderii unei scari dintr-o asociatie deoarece nici pana acum nu am gasit raspunsuri pertinente la aceasta situatie si nu pot crede ca nu au mai fost cazuri similare,cazuri la care s-a gasit o rezolvare legala.
Asa cum afirma mai sus adriantot,asemenea situatii se rezolva prin intelegere,dar cand fiecare parte isi sustine parerea nu mai exista acea intelegere.
Nu am inteles de ce d-l adriantot considera ca la desprinderea dintr-o asociatie se formeaza doua asociatii noi .O asociatie este o forma juridica si in cazul desprinderii membrilor si aderarea (mutarea lor) la alta asociatie,care este tot o forma juridica, nu inseamna ca vechea asociatie se divide.Este corecta interpretarea?
Multumesc!
flory_a42 a scris:
...in cazul desprinderii membrilor si aderarea (mutarea lor) la alta asociatie,care este tot o forma juridica, nu inseamna ca vechea asociatie se divide.Este corecta interpretarea?

Sigur ca putem sa interpretam in multe feluri ca doar limba romana este frumoasa si bogata in nuante si intelesuri.
Dar membrii nu se desprind. Nu poate un apartament dintr-o scara sa fie la asociatia de proprieatri Flora de pe strada Libertatii, alt apartament de pe aceeasi scara sa fie in asociatia Narcisa de pe strada Unirii, alte 4 apartamente de pe aceeasi scara la alta asociatie s.a.m.d. Asa ca nu se desprind membrii.
Se desprinde o scara intreaga dintr-o asociatie care are 2,3,4...scari constituite intr-o asociatie dintr-un bloc sau mai multe blocuri.
Desprinzandu-se o scara, acesata se organizeaza, se constituie intr-o asociatie de proprietari. Cealalta scara sau celelalte scari raman in aceeasi veche asociatie dar cu mai putine scari. Sufera si aceasta o modificare a acordului de asociare, a statutului, a actelor constitutive si normal ar trebui sa-si refaca aceste acte trecand pe la judecatorul delegat.
In modelele de statut, de exemplu scrie chiar in primele articole ca asociatia X are sediul in..., si este formata din scarile A si B din blocul Palas si scara A din blocul Muntenia.
Daca acum se desprinde scara A din blocul Palas si-si face legal asociatie doar pe acea scara, asociatia X are un statut care nu mai reflecta realitatea.
Multumesc adriantot pentru precizari si asa este ca la desprinderea unei scari dintr-o asociatie care este formata din mai multe scarii de modifica structura vechii asociatii ,probabil trebuie refacut statul si acordul de asociere,dar asta nu inseamna ca vechea asociatie este o noua persoana juridica.
Dar nu aspectul acesta este dilema ci modul cum interpretam formarea unei asociatii la nivelul unei scari,deci o persoana juridica noua, spunem ca noua asociatie se desprinde din vechea asociatie? Sau noua asociatie preia membrii care apartin unui condominiu (sau o scara ) de la vechea asociatie? Aici ma refer la cele doua asociatii ca doua persoane juridice, pentru ca de aceasta interpretare depinde modul in care ne raportam astfel incat sa determinam situatia financiara care trebuie predata de vechea asociatie noii asociatii.
La vechea asociatie s-a constatat o frauda pentru care responsabilitatea revine administratorului,presedintelui si comitetului executiv conf Lg.230/2007, avand o valoare de..X lei,care nu se stie cand va fi recuperata.
Toata aceasta suma x este inregistrata ca debit al asociatiei la furnizor Termloc, furnizor la care scara care se desprinde nu are repartizate chetuieli deoarece toti au centrale individuale ultimul punandu-si centrala din 2008.
In aceasta situatie ce se intampla cu aceasta suma x? Se imparte proportional celor doua asociatii?
flory_a42 a scris:
La vechea asociatie s-a constatat o frauda pentru care responsabilitatea revine administratorului,presedintelui si comitetului executiv conf Lg.230/2007

Daca frauda s-a comis dupa ce s-au separat cele doua asociatii, sigur ca este responsabilitatea acelei asociatii,a presedintelui, administratorului... aceilei asociatii.
Dar daca frauda s-a comis inainte de desprindere, de formare a celei de a doua asociatii, pentru orice neregula ca si pentru acea frauda responsabilitatea este a asociatiei intregi, a presedintelui, administratorului... care s-au ocupat de intreaga asociatie asa cum era inainte de desprindere.

Dumnaevoastra spuneti ca restantele datorate furnizorilor ar fi facute de restantierii unei scari ce ramane in vechea asociatie si nu de proprietarii scarii dumneavoastra care se desprinde si vrea sa formeze acum alta asociatie. Sigur ca acest lucru se poate constata relativ usor daca documentele sunt bine intocmite. Daca va uitati pe listele de plata, ar trebui, cu aproximatie, ca sumele afisate ca restante si penalizari proprietarilor scarii cu rauplatnici sa fie apropiate de suma debitelor, a restantelor si penalizarilor catre furnizori.
Asta ar fi in cazul in care debitele catre furnizori s-au datorat proprietarilor care nu si-au platit sumele afisate pe lista.
In acest caz tot acesti proprietari rauplatnici vor ramane datori catre asociatia veche si asociatia catre furnizor, fara a afecta proprietarii buni platnici si/sau intreaga scara a dumneavoastra daca aceasta are proprietari fara debite si penalizari.
Dar in situatia cand datoriile catre furnizori nu se regasesc pe listele de plata, atunci se pune problema unor greseli de gestiune, de administrare, a lipsi in gestiune, a fraudei... Iar la aceasta trebuie sa participe toti proprietarii, inclusiv cei de la scara dumneavostra chiar daca toti sunteti buni platnici si cu cheltuielile la zi. Asta pentru ca sunteti in aceeasi asociatie, ati ales impreuna comitetul, presedintele, cenzorii..., ati participat la gospodarirea intregii asociatii avand drepturi si obligatii la fel ca ceilalti proprietari buni sau rai platnici.

Oricum toate acestea sunt stabilite concret de cenzorii celor doua asociatii, discutate in comisia formata din membri ai celor doua comitete, intocmindu-se un proces verbal in care se stabileste exact pe fiecare scara, pe fiecare proprietar care sunt debitele, fondurile..., obligatiile ce se preiau, se sting, se tranfera, termene de plata, angajamente, esalonari...

Alte discuții în legătură

Recuperare datorie ONOFREIIBOIKA ONOFREIIBOIKA Sunt presedintele unei asoiatii de proprietari cu 4 scari de bloc. Una dintre ele a pornit procedurile de desprindere de asociatia mama fara nici o anuntare in ... (vezi toată discuția)
Preluare asociatie de proprietari laurab82 laurab82 cum se face o preluarea unor blocuri (infiintandu-se o noua asociatie) din alta asociatie cand blocurile care trebuie sa intre in noua asociatie au datorii ? ... (vezi toată discuția)
Repartizare sume fraudate in asociatie Draganleia Draganleia Buna seara, sunt membra unei asociatii de proprietari. Sunt debransata din 2002 de la termoficare si gaze si din 2010 de la apa canal In urma unei fraude a ... (vezi toată discuția)